De peuter/kleuter verjaardag

De peuter/kleuter verjaardag De verjaardag waar de papiertjes om de cadeautjes weggescheurd worden om te zien wat de jarige nog meer krijgt en dit vervolgens op de grote hoop ontvangen cadeaus ‘dumpen’. De chipsbak op tafel en het huis in een grote dump veranderen met de leeftijdgenootjes. Ik heb menig verjaardag van het kleinere grut op deze manier voorbij zien komen. Maar het kan ook anders. Natuurlijk kan je het buiten de deur doen, maar dan doe je feitelijk hetzelfde op een andere plaats. Recentelijk enkele originele ideeën vormgegeven door creatieve moeders meegemaakt. Moeders die de standaard verjaardagen wel gehad hadden en iets anders zochten.

Thema

Mijn eerste reactie was, is het haalbaar om aan een verjaardag van dergelijke kleintjes een thema te hangen en dan niet zozeer voor de ouders, maar ook echt voor de kindjes. Met de juiste voorbereiding kom je een heel eind, zo blijkt.

Riddertijd

Door kinderen van die leeftijd te vertellen dat deze tijd eeuwen geleden heeft plaatsgevonden, zegt ze niet veel. Deze kinderen hebben immers nog geen besef van tijd. Wat wel werkt is het visualiseren en zo zijn de uitnodigingen ook de deur uit gegaan. Een leuke tekenfilm welke in de riddertijd speelt op een dvd gebrand en in een leuk zelf gemaakt boekje gestoken. Het boekje is een verzameling van plaatjes en voorwerpen uit die periode en is zo opgebouwd dat je het verhalend met je kind kunt doornemen. De tekenfilm leent zich ervoor om met je kind te bespreken wat ze leuk vinden om aan te trekken of mee te nemen. Spelenderwijs kan je met je kind komen tot die helm uit de riddertijd, de maillots of de grote langere rokken voor de meisjes. Je kunt het zo gek maken als je wil, zolang het maar raakvlakken heeft met het thema.
Wat maakt dat de uitgenodigde kinderen en het feestvarken zelf ook al voor het feestje een soort feestje hebben. Lang van te voren hierover beginnen heeft overigens niet veel zin.

Op de dag zelf pas je je huis (of elders) aan in deze stijl. Van karton kom je een heel eind om een muur van een kasteel ten toon te spreiden (heb je een beamer dan kan je op een muur ook een plaatje van een kasteel projecteren). Tussen het speelgoed van je kinderen kan je rommelen om te kijken of er een paard, helm, drinkkan of zelfs kasteelachtige spullen liggen. Zolang het maar verwijst naar de riddertijd.

Met enige creativiteit kan je de verjaardagstaart maken met een kasteel erop en plak je op de deur van beschildert karton een grote eiken kasteeldeur (met beslag). De spelletjes zijn eenvoudig en die kleintjes moet je ook gewoon hun gang laten gaan, maar als dit binnen het plaatje van het kasteel is, is het best leuk. De omgeving is namelijk wezenlijk anders en maakt de meeste kinderen – ook van zeer jonge leeftijd – nieuwsgierig. Bij deze kleintjes is er vaak een ouder aanwezig en het spreekt voor zich dat deze ook meedoet.

Als je bijvoorbeeld ook ruimte hebt om doolhofje te spelen, dan kan het voor de kleintjes (met begeleiding) dolle pret worden.

Rock en roll

Niet iets waar je standaard aan denkt als je aan een peuterverjaardag denkt. Het wordt echter anders als je bedenkt wat je allemaal kan doen binnen dit thema. En als de ouders van deze peuter dan ook nog fervente rock en roll’ers zijn en de kinders dus niets anders horen dan deze muziek, danst de jarige peuter liever op Elvis Presley en Jerry Lee Lewis dan op K3.

In een speelpark met een soort mini kart voor de allerkleinste is het rock en roll, bovendien is er ruimte om juist de traditionele spelletjes met de kinderen te doen. De jaren 50 stoeltjes in de kantine (op peuter/kleuter hoogte uiteraard) met handig afwasbare tafels, rock en roll liedjes, neonletters en kleintjes in skinny jeans, leren jackjes, petticoats en grote haarstrikken.
Er staan gezonde milkshakes, fruit en een soort rijstwafels met allerlei zoete smaakjes klaar.

De voorbereiding door de ouders is ingezet via een eigen gemaakt filmpje wat aan alle ouders is gestuurd. Hierin visualiseren de ouders van de jarige peuter aan de hand van hun eigen leven een aantal zaken die herkenbaar zijn voor de kleintjes. Het is op een humorischtische wijze in elkaar gezet en er gaat van alles mis. Ook gewoon leuk voor de kleintjes om naar te kijken en de jarige peuter komt er zelf in voor, voor het heel herkenbaar maakt voor de uitgenodigde kinderen.

Verkleden

Tenslotte is er ook nog een mogelijkheid om kleren in stijl te verzamelen (met eventueel wat kleine aanpassingen) en de kleintjes daar iets aan te laten trekken en op te laten zetten. Dit wordt ongetwijfeld een bende als er niet genoeg volwassenen bij zijn, maar is wel echt een feestje.

Tot slot

Slechts enkele voorbeelden waarin er niet gekozen wordt voor ouders aan tafel en kinderen die een bende van je huis maken met het gekregen speelgoed en de chips die door de kamer vliegen. Wat er verder uitspringt, is de tijd en energie die er door de ouders ingestoken is om de verjaardag van hun weer een jaar oudere zoon of dochter te vieren. Een echt feestje … origineel en voor de peuters/kleuters iets heel anders.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…
Leuke en originele verjaardagswensenLeuke en originele verjaardagswensenIedereen vindt het leuk om een kaartje te krijgen op zijn of haar verjaardag. Het is alleen niet altijd even makkelijk o…
Leuke en romantische verjaardagswensen voor geliefdenLeuke en romantische verjaardagswensen voor geliefdenEen verjaardag is altijd een rede voor een feestje. De verjaardag van een geliefde is natuurlijk extra speciaal. Je geli…

Denk eerst na, als jouw kind een hond, kat of konijn wilDenk eerst na, als jouw kind een hond, kat of konijn wilPeuters houden van huisdieren. En een huisdier is ook goed voor de opvoeding en ontwikkeling van je kleintje. Er zijn oo…
Spelen met een peuterSpelen met een peuterSoms is het heel moeilijk om een driejarige de hele dag bezig te houden. Of ze zijn heel druk en vliegen door de kamer o…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen nichtje - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.