Kinderfeestje: wat dacht je van een cupcake party!

Kinderfeestje: wat dacht je van een cupcake party! Er is er weer eentje jarig. Een duur feestje op locatie zit er niet echt in. Waarom eens geen cupcake party organiseren voor het volgende kinderfeestje? Leuk, makkelijk en tamelijk goedkoop! De ingrediënten voor het maken van de cupcakes in huis halen en nog wat extra's om ze te versieren. Voordeel is dat je de versiering kan aanpassen aan het thema van het verjaardagsfeestje of aan de smaak van de jarige. Je houdt de kinderen een tijdje bezig en je hebt meteen ook een vieruurtje of iets om mee naar huis te geven. Zeker een succes!

Cupcakes: lekker, leuk en goedkoop

Cupcakes zijn helemaal hot. Ook kinderen zijn er gek op en brengen heel wat tijd door met het versieren er van. Weet je dus niet wat verzinnen voor het volgende verjaardagsfeestje van je kids, denk dan eens aan een cupcake party! En wat nog leuk is ook, is dat je de party kan aanpassen aan de tijd van het jaar, aan het thema van het verjaardagsfeestje of aan de smaak van de jarige. Denk maar aan Halloween, kerst, Pasen, lente, princessen, een bepaalde kleur, etc. Gewoon even de kleuren, het versieringsmateriaal en de uitsteekvormen aanpassen!

Benodigdheden voor het maken en versieren van cupcakes

Je kan natuurlijk alles gaan kopen, maar als je eens goed rondkijkt in huis, dan zal je zien dat je al heel wat hebt. Dit moet je zeker hebben:
 • Bakvormpjes, van papier of uit silicone
 • een aantal deegrollen, liefst uit plastiek
 • een aantal messen
 • een aantal grote lepels
 • een aantal snijmatten, liefst uit plastiek
 • uitsteekvormpjes allerlei
 • uitsteekvormen letters en cijfers
 • voedingschrijfstiften
 • eetparels
 • eetglitters
 • eetbare bolletjes, hartjes, confetti, etc
 • hagelslag in verschillende kleuren
 • chocoladekrullen

Benodigdheden voor het deeg

Je kan kant-en klaar deeg kopen, maar je kan je deeg natuurlijk ook zelf maken. Heel lekker is een 4/4de deeg. Eenvoudig en zo klaar! Neem 250 g zelfrijzende bloem, 250 g suiker, 250 g malsgeworden boter in blokjes gesneden, 1 à 2 pakjes vanillesuiker en 4 eieren. Meng alles goed, klaar! Met deze deeg maak je zo'n 17 à 18 cupcakes. Reken ongeveer twee à drie cupcakes per aanwezig kind. Je zal dan ook één mengkom nodig hebben per deeg, en een mixer of een paar houten lepels.

De party-uitnodigingen

Nodig de vriendjes uit met een aangepaste uitnodiging in de vorm van een cupcake. Je kan deze papieren cupcake ook al door de kinderen laten versieren met glitters of beads, met stukjes papier, met bloemetjes, etc. Reken ongeveer een drietal uur voor de party als je op voorhand zelf het deeg maakt, vier uur als je de kids het deeg ter plaatse laat maken.

Het verloop van het feestje

Natuurlijk draait niet alles om de cupcakes. Er moeten ook nog cadeautjes worden uitgepakt en tijdens het bakken, kunnen spelletjes worden gespeeld.

Cadeau's en drankjes

De kids komen binnen en geven hun cadeautjes af. De cadeautjes worden uitgepakt, met of zonder bijbehorend spelletje. Daarna wordt er alvast iets gedronken. Je legt even uit wat de bedoeling is van het feestje en laat de kids al eens in het bak- en versieringsmateriaal neuzen.

Beslag maken

Dan ga je aan de slag om het deeg te maken. Moet je meer dan één deeg maken, neem dan 2 of 3 mengkommen. Op die manier heeft elk kind wat te doen. Reken vier kinderen per mengkom. Laat de ene de bloem in de kom doen, de andere de suiker, nog een de mals geworden boter en nog een de eieren. Goed mengen. Vul nu de vormpjes met een soeplepel. Op die manier kan ook elk kind een aantal vormpjes vullen. Papieren vormpjes zijn natuurlijk goedkoper dan silicone vormpjes, maar silicone vormpjes blijven beter in vorm en kan je steeds hergebruiken. Papieren vormpjes durven ook wel eens vervormen tijdens het bakken. Je kan de papieren vormpjes ook in een speciale bakvorm zetten, maar als je zo'n hoop cupcakes moet bakken, is dat niet handig. Vul de cupcakes niet tot op de rand, het deeg gaat nog rijzen! Eens de cupcakes gevuld, gaat alles de oven in, zo'n 30 minuten ongeveer.

Drankje en spelletje

Terwijl de cupcakes in de oven staan, is er tijd voor een drankje en voor een spelletje. Je kan ook al kopies laten rondgaan met modellen om de cupcakes te versieren. Er zijn in de handel heel wat boeken te koop met ideeën. Leg de boeken zelf niet op tafel, want er durft wel eens gemorst worden tijdens het maken van de cupcakes. Je kan bijtjes maken van je cupcakes, je kan ze versieren met vlinders of bloemetjes, je kan er een voetbalveld van maken, je kan er een poes van maken, een gezichtje, etc. Laat de kinderen hun fantasie maar gebruiken, ze vinden zelf wel een hoop leuke dingen.

Het versieren van de cupcakes

Voor het versieren geef je elk kind een plastiek snijmat, een mes en een deegrol. Ook nog een aantal afgekoelde cupcakes. Leg de rolfondant en/ of de marsepein in het midden, alsook de glitters, de pareltjes en andere decoratiespullen. En dan mogen ze aan de slag. Elk kind neemt een bolletje rolfondant of marsepein en rolt het uit tot een dunne plak. Deze plak wordt op de cupcake gelegd, de overtollige stukken worden afgesneden en terug op de blok gelegd. Daarna kan je de cupcake verder versieren.

Eenvoudige ideeën

Voor een bijtje bijvoorbeeld rol je een gele plak uit. Daarna maak je er zwarte strepen op en een gezichtje en voelsprieten. Een varkentje wordt gemaakt met een roze plak, waarop een roos bolletje wordt gelegd voor de neus. Even platduwen en twee gaatjes in maken. Twee driehoekjes even omvouwen en je hebt twee oortjes. Twee parels als ogen en klaar is je varkenskopje! Heb je bepaalde kleuren niet, dan kan je ze zelf maken door basiskleuren te mengen. Op het internet vind je tal van voorbeelden voor het versieren van de cupcakes.

Het einde van het feestje

Als alle cupcakes versierd zijn, kan er gegeten worden. Zijn er te veel cupcakes, dan kan elk kind zijn eigen cupcakes mee naar huis nemen. Voorzie plastiek zakjes en / of kleine kartonnen dozen.

Voor-en nadelen van een cupcake party

Zoals bij elk kinderfeestje, zijn er ook bij een cupcake party voor-en nadelen.

Voordelen

Een cupcake party is goedkoop want je hebt al heel wat dingen in huis die je kan gebruiken. denk maar aan hagelslag, een deegrol, decoratiemateriaal, uitsteekvormen, etc. De kinderen zijn een hele poos rustig zoet, je moet geen vijftig spelletjes gaan verzinnen of de kinderen kalmeren omdat ze te wild bezig zijn. Je hebt ineens iets om te eten, je moet alleen nog drank voorzien. Twee vliegen in een klap dus. En, je hebt alvast een cadeautje om mee naar huis te geven, dus daar moet je je ook al niet druk meer over maken.

Nadelen

Als je echt niets in huis hebt van bak- en/of versieringsmateriaal, dan wordt het algauw een dure zaak. Bij kleinere kinderen wordt het versieren al snel een kliederboel. Werk dus zeker in de keuken of op een plaats waar snel kan gepoetst worden. Kleine kinderen zijn het snel beu.

Veel plezier en vergeet vooral geen foto's van de vele kunstwerkjes te nemen!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringenSinterklaas: cupcakes maken met leuke verieringenWie Sint zegt, denkt onmiddellijk aan pakjes, aan een schoorsteen, aan een wit paard, aan een wortel, aan schoentjes en…
Cupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjesCupcakes voor Pasen: konijntjes, kuikentjes en lammetjesPasen staat synoniem voor lente, voor eitjes, voor paashazen, voor lammetjes en voor gezellig samenzijn. En bij dat geze…
Halloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjesHalloween: griezelig versierde cupcakes, cake en koekjesHalloween. Alles kleurt oranje, zwart, wit en paars. Spinnen, spinnenwebben, spoken, zwarte katten, heksen, grafzerken,…
Cupcakes met een boodschap maken voor je ValentijnCupcakes met een boodschap maken voor je ValentijnWil je met Valentijn je geliefde verrassen met een zoet dessert met een boodschap? Of hem of haar een klein maar origine…

Omgaan met de dood van een ouderOmgaan met de dood van een ouderHet accepteren van de dood van iemand die dichtbij je stond is altijd moeilijk. Nog moeilijker is het vaak om de dood va…
Psychosociale ontwikkeling: de rol van het gezinPsychosociale ontwikkeling: de rol van het gezinTijdens de adolescentie treden er veel veranderingen op. Sommige hiervan zijn door de maatschappij gegeven en zijn dus n…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 30-06-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.