Kinderen maken minder gelukkig

Kinderen maken minder gelukkig Kinderen krijgen: dan behoor je toch op een roze wolk te zitten? Toch blijkt dat ouders zich vaker ongelukkig voelen. Waarom hoor je hier dan nooit wat over? Omdat het taboe is om hierover te praten. Immers, als ouders hoor je gelukkig te zijn.

Hoge verwachtingen

Ouders die kinderen krijgen, hebben hier vaak hoge verwachtingen van. Ten eerste wordt er al vaak over het geslacht gefantaseerd: mannen zien het voor zich hoe ze met hun zoon gaan voetballen, en vrouwen zien zich al winkelend met hun dochter door de stad lopen. Dan is de teleurstelling vaak wel groot wanneer blijkt dat deze droom niet uitkomt. Hoewel veel ouders roepen: ach als het kind maar gezond is, hebben stiekem ontzettend veel ouders toch wel een voorkeur voor het geslacht. Niks om je voor te schamen overigens.

De hoge verwachtingen die ouders hebben, zit hem later in de opleiding, de sportkeuze en de algehele ontwikkeling van het kind. vaak creëren ouders een ideaalbeeld van hun kind, en meestal zijn dit dingen die ze zelf in hun jeugd niet waar hebben kunnen maken. Maar kinderen laten zich niet voor één gat vangen en wanneer ze iets niet leuk vinden, steken ze er ook geen energie in. Een bekend voorbeeld is het feit dat kinderen vaak op een bepaalde sport zitten omdat de ouders dit willen. Wat je terug ziet is dat deze kinderen totaal niet gemotiveerd zijn en de sport als een verplichting zien. Niet doen dus!

De opleiding die het kind uiteindelijk gaat volgen, hangt voor een groot deel af van de intelligentie van het kind en van zijn interesses. En die twee dingen hangen niet altijd samen met de wensen van de ouders. Toch is het kind een uniek individu en moet men respect hebben voor het kunnen en doen van het kind.

Ouders niet gelukkiger

Mensen die kinderen krijgen, denken vaak dat ze gelukkiger zullen zijn. Maar niets is minder waar: vaak voelen ouders zich jarenlang ongelukkiger. Vaders missen vaak hun vrije tijd en zien ook hun inkomen achteruit gaan doordat er een hoop geld aan het kind besteed wordt.

Moeders moeten vaak veel van hun leven inleveren, waardoor ze minder sociale contacten hebben en ook minder kunnen werken. Vaak voelen ze ook een dagelijkse sleur. Vooral moeders zijn vaker ongelukkiger omdat ze toch meer met de kinderen gemoeid zijn dan de vaders. Het verschil zit hem in het aantal jaren: moeders voelen zich soms vijftien jaar lang ongelukkig terwijl dit voor vaders gemiddeld zeven jaar is.

Roze wolk

Toch wil het niet per definitie zeggen dat ouders altijd ongelukkig zijn met kinderen. Ze kennen ook heel veel geluksmomenten. Wanneer deze samen gedeeld worden, maakt dit het geluk alleen maar groter. Hoewel kinderen opvoeden een vak apart is en ook een hele taak zal het uiteindelijk ook gelukkige kinderen opleveren die veel liefde en geluk geven en ontvangen. Kinderen hebben kan ook veel gezelligheid binnen het gezin brengen. En vergeet de leuke uitstapjes niet.

Ouders voelen zich vaak weer jong dankzij kinderen. Vooral wanneer de kinderen zelf kunnen lopen en er uitstapjes gemaakt kunnen worden. Hoeveel ouders zie je dan in de speeltuin op de glijbaan of op de wip? Met een grote grijns op hun gezicht? Even lekker weer jong zijn en met je kind meespelen, er is niks leukers op de wereld!

En uiteindelijk zal de bejaarde ouder er ook niet op achteruit gaan: liefdevolle kinderen die je regelmatig op komen zoeken brengt veel vreugde met zich mee.
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een kind krijgen maakt niet gelukkiger, integendeel zelfsEen kind krijgen maakt niet gelukkiger, integendeel zelfsNatuurlijk zijn ouders blij met de komst van een kind. Maar de roze wolk waarover altijd geschreven wordt, blijkt in pra…
Vernoemen naar familieledenVernoemen naar familieledenVroeger werd er standaard vernoemd. De pasgeborene kreeg een of meerdere namen die al veelvuldig in de familie voorkwame…
Ouderlijk gezag: wat is ouderlijk gezag?Wat betekent ouderlijk gezag en wie hebben er ouderlijk gezag over een kind? En is het ook belangrijk of een stel getrou…
Wie zorgt er voor de kinderen na overlijden ouders?Wie zorgt er voor de kinderen na overlijden ouders?In een testament kan worden vastgelegd wie de voogdij krijgt over de kinderen na overlijden van de ouders. Indien er gee…

Kinderen en de dood: mogen kinderen een overledene zien?Vroeger mochten kinderen niet mee naar een begrafenis of crematie. Een dode zien was helemaal taboe voor kinderen. Tegen…
Speurtochten: opdrachten voor een geslaagde speurtochtSpeurtochten: opdrachten voor een geslaagde speurtochtEen (verjaardags)feestje met een speurtocht is altijd een topper. Maar hoe verzin je leuke opdrachtjes? Zoek niet langer…
Reacties

Tina, 23-12-2012
Zelf ben ik alleenstaande moeder. Hierdoor heb ik niet veel sociale contacten. Mijn leven bestaat uit werk en kinderen. Soms voel ik me hierdoor erg alleen. Maar man, het moment dat ik hoorde dat mijn zoon een voorlopig mavo/havo advies heeft (en de leerkracht gaat er vanuit dat hij de havo gaat doen). Ik was zo intens gelukkig. Verliefd zijn is er niets bij. Dat soort momenten zijn heerlijk. Reactie infoteur, 24-12-2012
Wat goed om te horen, uw zoon gaat het vast geweldig doen op school. Alleenstaande moeder zijn is niet altijd even makkelijk, soms zelfs zwaar. Maar u geniet duidelijk van uw kinderen.

Ikke, 12-12-2012
Gelukkig ben ik gelukkig ZONDER kinderen! En ik hoop nog erg lang gelukkig te blijven. Ben nu 40, nog minimaal 40 erbij!
Lekker blij kindervrij. Reactie infoteur, 16-12-2012
Kinderen hebben heeft zijn voor-en nadelen, zoals dit met alles het geval is.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.