Sinterklaas woont ieder jaar een maand in Sint-Niklaas

Sinterklaas woont ieder jaar een maand in Sint-Niklaas In België heeft Sinterklaas zijn eigen stad, Sint-Niklaas. En in Sint-Niklaas heeft de Sint zijn eigen huis. Ieder jaar verblijft hij daar een kleine maand, na zijn plechtige intrede in de stad. Alles is in gereedheid gebracht voor de heilige man en zijn Zwarte Pieten. De slaapkamer, de badkamer, het atelier, de werkkamer, alles is er piekfijn in orde. Iedereen mag een kijkje komen nemen in zijn huis. Op de Grote Markt wordt een speciale dag voor hem georganiseerd en er is ook een circus en een zoektocht. Zoals ieder jaar neemt de Sint ook in 2016 zijn intrek in de Belgische stad Sint-Niklaas. Aan de succesformule werd niet veel veranderd: eerst is er de intrede van de Sint en er is een zoektocht. Ook het circus is ieder jaar weer van de partij. Prijzen zijn ongewijzigd gebleven, ondanks de crisis! Voor een overzichtje van de juiste uren en dagen moet je hier zijn of kan je terecht op www.stadvandesint.be!

Intrede van de Sint: half november

Problemen, problemen!

Half november verandert de Grote Markt van Sint-Niklaas in een heus Sinterklaasspeelplein. Vanaf 13 uur ben je welkom. Of de Sint zal komen, blijft nog een groot vraagteken, want ieder jaar blijkt er wel een probleem te zijn. Een paar jaar geleden waren de Zwarte Pieten echt uit conditie door het vele luieren aan de Spaanse Costa en moesten de kinderen hen helpen om terug in vorm te raken. Een andere keer was het paard van de Sint ziek en nog een ander jaar was de heilige man zijn staf kwijt! Wat het dit jaar zal zijn, blijft nog geheim!

Intrede van Sinterklaas

Om 15 uur, wanneer alle problemen zijn opgelost en iedereen een beetje uitgeraasd is, doet Sinterklaas dan eindelijk toch zijn intrede.

Spektakel en spelletjes

Er volgt een wervelend spektakel op het podium. Er zal natuurlijk ook heel veel gezongen moeten worden, dus poets je klassieke Sinterklaasliedjes maar terug op! De kinderen kunnen op het Sinterklaasspeelplein ook een invulkaart kopen, waarmee ze verschillende spelletjes kunnen spelen. Voor ieder gespeeld spelletje krijgen ze een stempel op hun kaart en wanneer ze hun volledig volgestempelde kaart binnenbrengen, krijgen ze een leuke verrassing. De kaart kost 2 euro. Het einde van de feestelijkheden is voorzien rond 16 uur 30. Op TV Oost kan je daarna nog eens genieten van de show, want alles wordt opgenomen. Misschien zie je jezelf wel op de televisie!

Sinterklaas in de piste

Aangezien er verschillende jaren na elkaar tijdens de optocht van Sinterklaas altijd problemen waren met het weer, werd er de laatste jaren geopteerd voor een andere formule, indoor deze keer. Zo ontstond het idee van een circusvoorstelling waarin Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten een rol kregen. Het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz gaf een spetterende show met allerlei exotische dieren, grappige momenten en een onverwachte finale. De formule sloeg aan en werd een succes. Het circus werd dan ook een vast item in de Sinterklaasperiode in Sint-Niklaas. Op het einde van de show krijgt ieder kind dan ook nog eens een cadeautje! De anderhalf uur durende show kost zeven euro. Er zijn twee voorstellingen per dag: om 10 uur 30 en om 14 uur. Er zijn geen genummerde plaatsen. Tickets zijn verkrijgbaar op www.sintindepiste.be, bij de Dienst Toerisme en bij de lokale bakkers van Sint-Niklaas.

Het huis van Sinterklaas

Binnen gluren bij Sinterklaas en Zwarte Piet

Wanneer de Sint in België is, woont en werkt hij in de stad die zijn naam draagt, Sint-Niklaas. In de Stationsstraat 85 staat een mooi, groot huis en daar verblijft Sinterklaas van half november tot en met 6 december. Het huis kan bezocht worden en dan komen de kinderen vanalles te weten over de gewoonten van de heilige man. Ze mogen er een kijkje nemen in zijn ontvangstruimte, in de werkkamer waar hij naarstig zijn grote boek bijwerkt om geen enkel kindje te vergeten, in zijn slaapkamer, in zijn badkamer en in zijn hobbyruimte. Verder zijn er ook de theaterzaal, de speelgoedruimte en de eetkamer. Zelfs in het toilet van de goedheiligman mag je een kijkje nemen! De slaapkamer van Zwarte Piet zal voor veel jaloezie zorgen!

Wanneer kan je op bezoek?

Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag is het huis open van 16 uur tot 17.30. Op woensdag is het open van 14 uur tot 17.30. In het weekend kan je er al terecht vanaf 10 uur, eveneens tot 17.30. Het bezoek is gratis. Wil je door het huis worden rondgeleid door een Zwarte Piet, dan kost dit 1 euro per persoon. Het bezoek duurt zo'n 50 minuten. Voor inschrijvingen kan je terecht op 03/ 760.37.50. Soms is de Sint zelf ook aanwezig in zijn huis en kan je ook met hem een praatje maken. Dit jaar zal dat telkens op woensdag (14 tot 17 u 30), zaterdag en zondag (van 10 tot 17 uur) zijn. Sinds 2012 is er een lift in het huis aangebracht, zodat nu ook rolstoelgebruikers naar boven kunnen. Tijdens de schooluren kunnen scholen en groepen het huis komen bezoeken. Dan kost het bezoek, dat 50 minuten duurt, wel 1 euro per deelnemer. Zelfs vanuit Frankrijk boeken scholen een bezoekje!

Leuke Sinterklaasspelletjes en het maken van een mijter

Voor meer info en een virtueel bezoek kan je terecht op www.huisvandesint.be. Bij speelkamer kan je een hoop leuke Sinterklaasspelletjes op de computer spelen. Denk maar aan memory, Piet helpen, etc. Leuk voor groot en klein! In de knutselkamer kan je leren om een mijter te maken.

Sinterklaaszoektocht

Van half november tot en met 6 december 2016 kan je deelnemen aan een grote Sinterklaaszoektocht in Sint-Niklaas en de omliggende gemeenten. De zoektocht is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar en de Sint heeft heel wat leuke cadeautjes meegebracht als beloning. De zoektocht is gratis en deelnemingsformulieren kunnen afgehaald worden op de Dienst Toerisme, in het huis van de Sint, op het gemeentehuis van Sint-Niklaas en van de omliggende gemeenten of in de bib.

Wil je je spruiten een onvergetelijk Sinterklaasfeest bezorgen, dan weet je waar heen de komende weken! En als je dan toch in Sint-Niklaas bent, kijk dan even omhoog naar het stadhuis. Sinds 1996 prijkt bovenop de pui van het stadhuis een vier meter hoog Sint-Nicolaasbeeld! Indrukwekkend!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Sinterklaas, zwarte piet en de SymbolenSinterklaas, zwarte piet en de SymbolenIedereen kent de Symbolen van de Sint en zijn Zwarte Pieten wel. Maar weet u ook dat de Symbolen van Sinterklaas en Zwar…
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
5 december en de pakjespieten5 december en de pakjespietenIeder jaar is het op vijf december pakjesavond en komt de Sint bij veel kinderen op bezoek met zijn Pieten om cadeautjes…

Advies en tips voor ouders die gaan of willen scheidenAdvies en tips voor ouders die gaan of willen scheidenTegenwoordig lopen veel relaties op de klippen, soms na jaren van therapie en moeite. Scheiden is nooit leuk; voor jezel…
Help, mijn kind bonkt met het hoofd!Help, mijn kind bonkt met het hoofd!Voor veel ouders is het schrikken wanneer hun kind op jonge leeftijd, als baby, dreumes of peuter, begint met 'hoofdbonk…
Bronnen en referenties
  • Bijlage GVA 9/11/2011
  • Site Stad Sint-Niklaas
  • www.stadvandesint.be
  • www.huisvandesint.be
  • www.sintindepiste.be
  • www.waaskrant.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.