Wat te doen met kinderen wanneer het broeierig heet is

Wat te doen met kinderen wanneer het broeierig heet is Het is broeierig heet. Te warm om buiten te komen zonder te verbranden. Zelfs in de schaduw is het niet om uit te houden. Een echte hittegolf! De kinderen zeuren, weten niet wat doen. Ze lummelen maar wat aan en weten niet wat te doen en waar te kruipen. Zoek het koelste plekje in huis op en doe iets leuks! Zet een filmpje op, bekijk oude foto's, vertel verhaaltjes, maak samen ijsjes. Dan vliegt de tijd zo om en wanneer het koeler is, kan iedereen terug naar buiten!

Filmpje kijken

Het is buiten niet te doen in de zon. Kruip lekker binnen. Laat de rolluiken naar beneden, sluit de gordijnen, maak het donker. Zo blijft de warmte buiten en wordt het binnen lekker fris. Zet een leuke film op. Of nog beter, een film over koude, ijs en sneeuw. Zo krijg je het vanzelf al wat kouder. Waarom geen mooie kerstfilm? Een beetje averechts doen kan geen kwaad. Serveer lekker frisse drankjes en een kleine versnapering. Twee uur later is het buiten al wat afgekoeld en kan iedereen terug gaan spelen. Uitgerust en goedgezind. En niemand die een zonnesteek oploopt of die roodverbrand rondloopt voor de komende dagen.

Foto's bekijken

Foto's van toen ze klein waren bekijken. Kinderen vinden dit heel leuk, maar vaak is er geen tijd voor. Ga lekker binnen zitten op een koele plek en haal die oude fotoalbums maar boven. Samen herinneringen ophalen en vertellen over leuke momenten. Spannende vakantiegebeurtenissen. Babyfoto's. Nog foto's liggen die moeten ingeplakt worden? Maak van de nood een deugd en laat je kinderen helpen om ze te sorteren en daarna netjes in een album te kleven.

Gezelschapsspelletjes spelen

Zoek een koele plek in huis op en trek de spelletjeskast maar eens open. Er zit vast nog vanalles in waar nog nooit mee gespeeld is. Een lekker potje Monopoly, Scrabble, Uno of Yatzee. Ben je zo uren mee zoet! Of zoek eens een ongekend spelletje op en probeer dit uit. Wat dacht je van mancala of pachisi?

Ijsjes maken

Een echt waterijsje

Meng water met vruchtensiroop (type grenadine, tropische vruchten, bosbessen, limoen, etc). Giet het mengsel in speciale ijsvormpjes en zet in de vriezer. Iets feestelijker? Voeg kleine stukjes vrucht bij (appel, aardbei, framboos, ananas, etc). Geen speciale ijsvormpjes? Giet het mengsel in ijsklontjesvormen en zet in de vriezer. Haal na een kwartier terug uit de vriezer en steek tandenstokertjes in elk half hard geworden mini-ijsje. Zet terug in de vriezer om verder te laten hard worden. En dan smullen maar!

Vruchten-waterijsjes

Pers een paar sinaasappelen, mandarijnen, clemenijnen, citroenen of pompelmoezen. Of meng alle soorten. Ofwel kan je het mengsel dan puur in een ijsvormpje gieten, ofwel leng je het mengsel aan met water en giet je het zo in de vormpjes. In de vriezer laten opstijven en smullen maar. Lekker verfrissend en gezond bovendien.

Boekjes lezen

Heb je een grote boom in de tuin? Leg er een deken onder en haal een stapel magazines, strips of leuke boeken uit de kast. Of neem een quizboek en organiseer een kleine quiz. Of een moppenboekje waar je elkaar uit kan voorlezen. Zittend tegen de stam of lekker languit naast elkaar en lezen maar. En om het uur een lekker zelfgemaakt ijsje oppeuzelen om af te koelen. Geen boom in de tuin? Trek dan naar het dichtstbijzijnde park of bos en vlei je daar neer. En dan maar wachten tot de ijscoman voorbij komt!

Een kamp bouwen

Zoek een lommerrijke plek op in de tuin en bouw een kamp. Een paar stoelen, een tafel, een laken, en je zit beschut. Of leg een paar lakens over de trampoline en kruip er onder. Lekker fris. Met een natje en een droogje er bij breng je op een leuke manier de warmste uren van de dag door. En nu maar geheimen vertellen tegen vriendjes en vriendinnen. Of griezelverhalen. Of moppen.

Spelen met water

Genoeg stilgezeten? Tijd voor waterspelletjes! Haal een aantal plastic bekertjes boven en een grote emmer lekker fris water. En nu mag je elkaar lekker natgieten. Lopen maar! Waterballonnen in huis? Een waterballonnengevecht dan maar. Of met waterpistolen. Emmers en tuinslangen zijn eventueel ook toegelaten. Nat genoeg? Even gaan drogen op een handdoek of een tentzeil. Wat een afkoeling!

Een fietstocht

Lekker ingesmeerd met zonnebrandolie en met een pet op het hoofd verkoeling zoeken op de fiets naast het water of in de bossen. Sport en verfrissing in één.

Zo, met deze ideetjes kunnen we weer een paar dagen verder. En aangezien het hier toch nooit drie weken na elkaar snikheet is, kunnen de ideetjes verschillende malen opnieuw worden gebruikt tijdens de vakantie. Veel (zon)plezier!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekbaby's: lezen met je baby en peuterBaby's hebben veel stimulatie nodig. Zo leren ze en groeien ze op tot levendige peuters om zo verder te ontwikkelen. Je…
Goede boekjes kiezen voor beginnende lezersGoede boekjes kiezen voor beginnende lezersKinderen die op de basisschool gaan leren lezen hebben baat bij kilometers maken. Dat geldt voor kinderen waarbij het le…
Loco leerspellen (Loco Bambino, Loco Mini en Loco Maxi)Al meer dan 40 jaar geniet menig huishouden van de verschillende Loco leerspellen. Loco Bambino, Loco Mini en Loco Maxi…

Ruzie om de erfenis? Een nalatenschapcoach!Ruzie om de erfenis? Een nalatenschapcoach!Niet zelden ontstaat er na iemands overlijden ruzie om de erfenis. Familieleden, vaak broers en zussen, vliegen elkaar i…
Je kind uit logeren zonder problemenJe kind uit logeren zonder problemenAls je je kind af en toe uit logeren laat gaan leert het daar zelfstandig van te worden. Het leert dat het best een nach…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.