Vervoer tips voor grote gezinnen

Uitstapjes kunnen voor grote gezinnen soms lastig zijn om te organizeren. Pas je met zijn allen in de auto? Kunnen alle kinderen in de wandelwagen? Dit artikel geeft een aantal tips voor grote gezinnen t.a.v. het vervoer probleem. In de eerste helft van 1900 waren gezinnen met meer dan 5 kinderen heel gewoon. Met het groeien van de welvaart in de tweede helft van de eeuw zijn de gezinnen kleiner geworden. Zonder de cijfers te hebben gecontroleerd, lijken grotere gezinnen in het nieuwe millenium weer gewoner te worden. Deze grote gezinnen krijgen te maken met problemen bij het organizeren van normale dagelijkse bezigheden. Transport van de hele familie geeft een uitdaging op zich. Dit artikel biedt een aantal tips die grotere gezinnen kunnen helpen om autorijden, fietsen en wandelen mogelijk te maken en op een zo ontspannen mogelijke manier.

Auto

Een normale auto is standaard ingericht voor 5 personen. Het vierde kind in een gezin levert bijna altijd een probleem op met de huidige auto. Er is tegenwoordig meer keuze in auto´s met extra zitplaatsen. De 7-zitters hebben in de kofferbak twee extra zitplaatsen gecreëerd. Nadeel aan deze oplossing is dat er bijna geen plek overblijft voor de bagage. Een ander nadeel is dat de personen in de kofferbak niet op de veiligste plek in de auto zitten; erg kwetsbaar bij een kopstaart botsing.

Voor een gezin met 4 of meer kinderen ligt een MPV of een bus voor de hand. Het grote voordeel van een bus zijn de ruime bagage mogelijkheden. Indien het mogelijk is om de kinderwagen(s) en/of bolderkar in de bus kunnen rijden zonder te hoeven in/samen klappen, dan wordt er heel veel tijd bespaard op de plaats van bestemming. Als men alle aandacht nodig heeft bij het in bedwang houden van de groep, dan zit men niet te wachten op het in elkaar zetten van een bolderkar.

Efficiëntie en comfort wordt belangrijker met meer kinderen. Als voor de maxicosi een onderstel met kliksysteem wordt gebruikt, dan kan de maxicosi met kind in één aktie in en uit de auto worden gehaald. Dit is stukken efficienter dan het priegelen met de gordeltjes, meestal gebukt in de auto. Kies een auto met deuren aan beide kanten. Veel bussen hebben alleen aan één kant een schuifdeur. Dit betekent dat het aangordelen van de kinderen in de auto moet gebeuren en niet vanaf de straat kan worden afgehandeld. Vooral bij warm weer kost dit gegarandeerd zweetdruppels.

Hieronder volgen een aantal polulaire auto's voor grote gezinnen

7-zitters

 • Dacia Logan MCV
 • Fiat Doblo
 • Ford S-Max
 • Opel Zafira
 • Toyota Picnic
 • VW Touran

MPVs

 • Chrysler Grand Voyager
 • Fiat Multipla
 • Ford Galaxy
 • Ford Tourneo Connect
 • Mitsubishi Grandis
 • Mitsubishi Spacewagon
 • Renault Espace
 • Seat Alhambra
 • VW Sharan

Busjes

 • Fiat Scudo
 • Ford Transit
 • Hyundai H200
 • Mercedes Viano
 • Opel Vivaro
 • VW Caravelle
 • WV Transporter

Fietsen

Voor een fietstocht zullen de kinderen die nog niet zelf kunnen fietsen ergens op, voor of achter de fiets van de volwassene ondergebracht moeten worden. Voor vóór op de fiets zijn kinderzitjes te koop. Deze zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 maanden. Voor de baby moet een andere oplossing worden gezocht. Het fietsen met buikdragers wordt zeer afgeraden. Er zijn mogelijkeden voor de baby in een fietskar waarin een soort maxicosi wordt bevestigd. Een hele goede praktische oplossing is de bakfiets. Het is vaak erg eenvoudig om een soort hangmatje te bevestigen waarin de baby kan worden onderbracht. Er blijft dan vaak voldoende ruimte over voor 2 of 3 andere kinderen. Ook in de bakfiets kan de maxicosi worden gebruikt.

Wandelen

De meeste kinderen vinden wandelen leuk. Maar er zijn natuurlijk ook kinderen die er een ontzettende hekel aan hebben. Als het wandelen toch doorgezet wordt, dan zal voor deze kinderen een alternatief moeten worden bedacht. Ook als kinderen echt niet verder willen of kunnen lopen dan is het heel fijn om een alternatief te hebben. Er zijn wandelwagens waar 3 kinderen in kunnen worden ondergebracht. Een bolderkar is ideaal. De kinderen kunnen eenvoudig zelf in en uit de wagen stappen en er kan ook eenvoudig proviant mee worden genmomen. Zie ook de link naar artikel "De bolderkar, uitkomst voor grote gezinnen". Voor kleine kinderen zijn draagdoeken in de handel. Belangrijk is om een draagdoek te kiezen met veel ondersteuning, want ook al zijn de kinderen nog klein, na een paar uur beginnen de kilo's dubbel te tellen.
© 2010 - 2024 Sanny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bakfiets weer helemaal terugDe bakfiets is helemaal terug van weggeweest. Deze fiets is op dit moment vooral populair bij gezinnen met kinderen.
Vervoer van vrachten op de fietsDe fiets is een handig en goedkoop vervoermiddel, waarmee je je vooral in de grote steden veel comfortabeler en sneller…
De bolderkar, uitkomst voor grote gezinnenDe bolderkar, uitkomst voor grote gezinnenMet een bolderkar kunnen meerdere kinderen door één volwassene worden vervoerd. Dit is de uitkomst voor het grote gezin…
Je kinderen vervoeren met de bakfietsJe ziet ze steeds meer op de weg, de moeders of vaders die hun kinderen vervoeren in de bakfiets. De bakfiets blijkt een…

10 goedkope ideeën voor een kinderfeestje!Het kan soms heel lastig zijn het geschikte idee te vinden voor een kinderfeestje voor uw kind. Het ene is te duur, het…
Als je kind niet wil eten: tips die helpenAls je kind niet wil eten: tips die helpenKinderen die niet willen eten. Het verontrust ouders vaak heel erg. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kleuters niet…
Sanny (6 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.