De boze stiefmoeder: Over stiefouderschap

Stiefmoeder! Het woord klinkt al negatief. Dit komt vooral door de sprookjes waar de stiefmoeder vaak geen zachtaardige rol is toebedeeld. In sprookjes is er vaak een strijd tussen het goede en het kwade. Heel zwart/wit. Gelukkig is dat in ons dagelijks leven niet zo zwart/wit. In het grijs in onze wereld ligt de waarheid van de stiefmoeder.

Het nieuwe stiefgezin

Elk stiefgezin is anders. Het ligt er natuurlijk aan of jullie beiden al kinderen hadden met een andere partner, of alleen de man waarvoor je bent gevallen. In het eerste geval zullen jullie elkaar beter kunnen begrijpen, omdat jullie allebei in min of meer dezelfde situatie zitten. Jullie zijn dan allebei ouder, maar ook stiefouder. Als je nieuwe liefde al vader was en jij nog geen moeder zal de situatie weer heel anders zijn. Toch blijkt elk stiefgezin een aantal fasen te doorlopen. De fasen duren in totaal gemiddeld 2-5 jaar.

  • De beginfase
  • De tussenfase
  • De eindfase

De beginfase

Deze fase staat vooral in het teken van wennen en elkaar leren kennen. Je werd verliefd op je partner, maar zijn kinderen zijn een ander verhaal. Kinderen proberen vaak de nieuwe relatie op de proef te stellen. Deze periode gaat vaak gepaard met veel stress, onzekerheid, ruzies en verdeeldheid. Het nieuwe gezin moet hier doorheen, maar vaak vraag je je in deze periode af, waar je aan begonnen bent. Je wordt emotioneel enorm op de proef gesteld. Als het niet lukt oog voor elkaars gevoelens te houden en met elkaar te blijven praten, zal de relatie gedoemd zijn te mislukken. De meeste relaties stranden dan ook al in deze fase.

De tussenfase

Na die eerste chaotische en moeilijke periode raakt het nieuwe samengestelde gezin aan elkaar gewend. De stiefouder ziet vaak als eerste wat er nog bijgesteld moet worden, uit het vroegere gezin, om het nieuwe gezin rust te geven. Dit komt, omdat de stiefouder met afstand naar het gezin kan kijken. Het is belangrijk dit te bespreken met de biologische ouder en samen tot goede nieuwe afspraken en regels te komen. Er zullen nog de nodige compromissen gesloten moeten worden, maar het gezin komt stap voor stap dichterbij het doel: Rust binnen het gezin.
Langzaam ontwikkelt zich een nieuw gezin. Een gezin met nieuwe tradities en verhoudingen.

De eindfase

Na een aantal jaren is de verdeeldheid en chaos achter de rug. Er is een geheel nieuw gezin ontstaan en iedereen heeft een duidelijke plaats in het gezin. Het kan geweldig zijn te beseffen, dat het na een lange periode van onzekerheid, ook echt als een gezin voelt. De band die je met je stiefkinderen hebt opgebouwd is goed zoals die is. Sommige moeders zullen net zoveel van hun stiefkinderen zijn gaan houden, als van hun eigen kinderen. Andere moeders hebben leren omgaan met hun tweestrijd in hun gevoel.

Nog steeds kunnen er moeilijke scenario's zijn binnen het gezin. Een puber die blijft dwarsliggen, een schoonmoeder die je na al die tijd nog steeds niet lijkt te accepteren, of een ex die nog steeds zit te stoken in het nieuwe gezin. Het meest verstandige is hier niet te fel op te reageren, hoe moeilijk dat ook kan zijn. Rust is van belang voor jou, je partner en de kinderen.

Enkele tips

Wees reeël

Stiefouder zijn is gewoon niet makkelijk. Denk niet dat jij de pijn en het leed van je partner en kinderen op je moet nemen. Jij hoeft er niet voor te zorgen dat alles goed komt. Het nieuwe gezin moet groeien, dat kost tijd. Je kunt jezelf niet verplichten van je stiefkinderen te houden.

Blijven praten

We weten allemaal dat praten erg belangrijk is voor een relatie, maar in een samengesteld gezin is het extra moeilijk. Jullie zullen vaak duidelijk een ander beeld van de situatie hebben. Laat je niet tegen elkaar uitspelen en blijf luisteren naar de gevoelens van je partner.

Het verleden

Het verleden blijft een rol spelen in jullie gezin. Dat kan soms heel pijnlijk zijn. Accepteer dat jullie nieuwe gezin tijd nodig heeft om een nieuwe toekomst op te bouwen.

Opvoeding

Het is in elk gezin belangrijk om op een lijn te staan qua opvoeding. In het stiefgezin is dat extra belangrijk. Vaak hebben jullie allebei al een opvoedstijl en die kunnen botsen. Sluit hier compromissen in en maak basisregels. Laat de kinderen zien dat jullie elkaar steunen in de opvoedregels.
© 2010 - 2024 Ussemuske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie erft van stiefmoeder en stiefvader?Wie erft van stiefmoeder en stiefvader?Wie erft van een stiefmoeder, schoonmoeder, schoonvader of stiefvader als die komen te overlijden? Wie is nog erfgenaam…
Erfenissen: kan een vreemde (stiefouder) alles erven?Erfenissen: kan een vreemde (stiefouder) alles erven?Tot je grote schrik hertrouwt je vader of moeder op hoge leeftijd en vermaakt in het testament de gehele erfenis aan dez…
Het erfrecht: De wettelijke verdeling van een erfenisHet erfrecht: De wettelijke verdeling van een erfenisEen van de eerste vragen die in het erfrecht vaak wordt gesteld, is wie nu precies de erfgenamen zijn van de erflater. D…
Onterven van vader, moeder, broer, zus of beide oudersOnterven van vader, moeder, broer, zus of beide oudersHoe uw vader, moeder of beide ouders onterven? De onterving van een ouder speelt waarschijnlijk niet als u ook zelf een…

Nee zeggen tegen je kinderenNee zeggen tegen je kinderenNee zeggen tegen je kinderen. Hoe doe je dat? Nee zeggen tegen je kinderen is nodig. Want het zijn grenzen om een kind t…
Gezondheid van jongeren, pubers en tienersGezondheid van jongeren, pubers en tienersHoe ga je als ouder om met de gezondheid van je opgroeiende kind tijdens de puberteit? Waarom hebben tieners en pubers g…
Bronnen en referenties
  • www.stichtingstiefmoeders.nl
Ussemuske (9 artikelen)
Gepubliceerd: 11-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.