Kraamvisite: het bezoek aan de baby én de ouders
9 maanden lang zit iedereen in spanning en dan is het zover: de geboorte van een baby. Deze feestelijke gebeurtenis wordt gevierd met (veel) bezoek: kraamvisite. Er is een standaardbeeld van hoe een kraamvisite moet zijn, maar veel nieuwe ouders hebben daar hun eigen idee over. Hoe zorg je nou als nieuwe ouders en als bezoek dat kraamvisite ook echt een feestje is, in plaats van dat het voor ergenissen zorgt.
Het standaard-idee bij kraamvisite
Iedereen heeft wel een beeld bij kraamvisite. De baby bewonderen en beschuit met muisjes eten zijn waarschijnlijk de eerste dingen waar je aan denkt bij kraamvisite. Daarnaast gaan veel mensen er vanuit dat ze de baby even mogen vasthouden en wordt er natuurlijk geluisterd naar het verhaal van de nieuwe ouders….toch?
Irritaties en frustraties rond kraamvisite
Dat er geluisterd wordt naar het verhaal van de nieuwe ouders is helemaal niet zo natuurlijk. Vaak vraagt bezoek er wel naar, maar luisteren is een tweede. Zeker wanneer de baby in dezelfde ruimte is, is een gewoon gesprek soms onmogelijk. Iedereen gaat daar anders mee om: een deel van de ouders zal alleen maar trots zijn dat de baby nu al iedereen inpakt en zelf misschien ook nauwelijks willen vertellen, een ander deel van de nieuwe ouders zal zich hier misschien wel aan irriteren en zich gepasseerd voelen.
Zo zijn er nog meer veel voorkomende irritaties of frustraties in de kraamtijd. Zo vindt bezoek het vaak vanzelfsprekend dat ze de baby vast mogen houden, terwijl dat niet voor alle ouders zo vanzelfsprekend is en de manier waarop ook nog meespeeld. Een baby kan zich de eerste weken alleen door geur hechten aan de ouders en daarom is het erg belangrijk dat zowel de nieuwe moeder als vader lichamelijk contact hebben met de baby. Het kan mede daardoor ook onrust met zich mee brengen als een baby door iedereen vast gehouden wordt en zeker als dat 4 mensen zijn (buiten de ouders) in een uur tijd. Daarnaast kan het voor de ouders ook verschil maken of het bezoek de baby gewoon eventjes vast houdt of ook kusjes geeft.
Hoe hou je als bezoek zijnde rekening met het nieuwe gezin
Hierboven zijn al enkele punten beschreven die er voor kunnen zorgen dat de kraamvisites voor een nieuw gezin minder prettig verlopen. Misschien vind je ze als bezoek (familie, vrienden, buren, collega’s, enzovoort) overdreven, maar het gaat er om wat het nieuwe gezin ervaart. Zijn moeten wennen aan misschien wel de grootste verandering in hun leven. Stel dát ze dan niet helemaal redelijk zijn, dan nog is het als bezoek toch een kleine moeite om daar rekening mee te houden zodat het nieuwe gezinnetje een goede start kan maken?
Probeer daarom zo veel mogelijk rekening te houden met het nieuwe gezin en probeer je hun situatie in de beelden. Zo blijft kraamvisite soms ’s avonds van 19.30u tot 22.30u zitten. Je kunt je voorstellen dat een gezin dat al de hele dag visite gehad heeft en moet wennen aan een nieuw ritme, dat lang en laat vindt. Probeer daarom een uurtje aan te houden als kraamvisitetijd, of je moet het anders afspreken of het nieuwe gezinnetje moet aangeven er geen problemen mee te hebben. Als je er op let, merk je ook wel om mensen liever hebben dat je gaat of het juist erg gezellig vinden als je nog even blijft. Twijfel je? Vraag het dan gewoon, maar wel op die manier waardoor het niet lastig is om aan te geven dat het inderdaad prettig is als je gaat. Bijvoorbeeld “We zullen nu maar eens gaan, want jullie zullen vast nog even met zijn drietjes (of viertjes of…) willen zijn”.
Maak ook altijd een afspraak wanneer je op kraamvisite wilt gaan. Spontane bezoekjes komen dan eerder niet uit dan daarvoor. Hou met het maken van een afspraak ook rekening met het andere kraambezoek: er is vaak een logische volgorde waarin mensen op kraamvisite komen. Als ouders, broers en zussen heb je meestal een andere posities als bijvoorbeeld ooms en tantes.
Denk dus mee met het nieuwe gezinnetje en probeer niet alleen maar oog te hebben voor de baby: je bent er toch ook voor de nieuwe ouders? En dan bedoel ik zowel de moeder als de vader, want ookal heeft de moeder het zware werk geleverd ook voor de vader is het niet niets!
Papa en mama geworden: hoe ga je om met je kraamvisite
Als je zelf kraamvisite gaat ontvangen, omdat je vader en moeder geworden bent, durf dan eerlijk te zijn en voor je eigen gezin op te komen. Dat is in het belang van iedereen, want het voorkomt (latere) irritaties. Wanneer je een geboortekaartje verstuurd, dan kun je daar vaak al richtlijnen in geven, zoals de wens om even te bellen en de tijdstippen wanneer het gezin rust. Verder kun je natuurlijk tijdens je zwangerschap al laten doorschemeren wat je wel en niet fijn vindt, want feit blijft dat iedereen er anders over denkt.
© 2009 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor de kraamvisiteAls er een baby op komst is zal er ook bezoek op komst zijn. De ene ouders ervaren dit als prettig, de andere willen er…
Kraamtips voor de vaderAls je voor het eerst vader wordt is dat vanzelfsprekend een spannende tijd. Je weet niet hoeveel impact het heeft voor…