Waarom huilen babies?

Huilen is voor een baby dé manier om aandacht te vragen. Een baby zal dit dus geregeld doen. Het is belangrijk om de aandacht te geven waarom gevraagd wordt, daar zul je later profijt van hebben. Babies die de eerste maanden getroost werden als ze huilden, huilen later veel minder.

Honger

Waarschijnlijk de meest bekende en gehoorde huil van een baby. Als hij honger heeft, laat hij dat met huilen merken. de meeste babies zullen een bepaald patroon ontwikkelen, waarop ze op vaste tijden honger krijgen. Het kan gebeuren dat je kind een keer van dat tijdschema afwijkt. Geef dan gerust een vroegere voeding. Het is niet erg en meestal slaapt de kleine daarna langer door.

Na een voeding

Als een baby na een voeding huilt, is dit normaal gesproken niet meer van de honger. Het kan zijn dat hij een boertje moet laten, dat hij moet wennen aan het gevoel dat zijn maagje vol zit, of de oorzaak is darmkrampjes. Bij krampjes huilt een baby hard en langdurig, hij zal ook gespannen zijn. Het beste kun je dan de buik masseren en zorgen voor wat afleiding. Loop met je kleintjes rond, probeer hem te troosten en geef evt. een speen.

Contact

Alles is nieuw voor een pasgeboren baby. Hij kan zich dan ook heel onwennig voelen en behoorlijk van streek raken. Het kindje zal dan gaan huilen, zodat hij getroost wordt.

Niet kunnen slapen

Er zijn kinderen die zich in slaap huilen. Het is beter zo'n kindje niet te lang te laten huilen. Help hem bij het slapen gaan door het hoofdje te strelen en tegen hem te praten of te zingen. Zo zal het kindje uiteindelijk vredig in slaap kunnen vallen.

Pijn

Een baby kan best een beetje pijn verdragen, als ze maar getroost worden. Het is natuurlijk wel belangrijk de oorzaak van de pijn te achterhalen, zodat je er goed op kunt reageren. Het is beter een jonge baby geen pijnstillers te geven, omdat de nieren dit nog niet kunnen verdragen.

Onrust

Teveel aandacht en knuffelen van andere mensen kan je kindje uit zijn doen brengen. Zorg ervoor dat dit niet te lang hoeft te duren en stel je kindje gerust. Babies kunnen ook onrustig worden van teveel indrukken. Als je als ouder moe of gejaagd bent, zal je kindje er wat van merken, hoe klein hij ook is. Let er op dat je dan een poosje wat vroeger naar bed gaat, wat voor jezelf gaat doen of iets anders ontspannends.
© 2009 - 2020 Nadasha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Waarom huilt baby: herken de oorzaakWaarom huilt baby: herken de oorzaakHet geeft vele ouders een machteloos gevoel wanneer hun baby aan het huilen is. Wat is er toch aan de hand en waarom hui…
Waarom huilt een baby?Waarom huilt een baby?Wanneer je baby huilt kan je (zeker als jonge moeder) behoorlijk tot wanhoop gedreven worden. Je weet dan nog niet goed…
Tips om baby te laten doorslapenTips om baby te laten doorslapenOuders met pasgeboren baby’s zijn vaak op zoek naar manieren om hun baby langer te laten doorslapen. Het kan heel vermoe…
Hoe lang mag een baby huilenHoe lang mag een baby huilenBaby's huilen, dat is een feit. Sommigen huilen veel, anderen weinig. Voor ouders kan een huilende baby soms erg verwarr…

Borst- en flesvoedingOngeacht of je baby fles- of borstvoeding krijgt, voor het voeden moet de tijd genomen worden. Het is belangrijk voor mo…
Het gezin: verandering en ontwikkelingGezin is de term voor alle samenwerkingsvormen die een herkenbare sociale eenheid op microniveau vormen, met al dan niet…

Reageer op het artikel "Waarom huilen babies?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nadasha
Gepubliceerd: 16-01-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Schrijf mee!