Karakterisering van kinderen met het 'enigkindsyndroom'
Er zijn veel vooroordelen over kinderen die opgroeien zonder broertjes of zusjes. Ieder enig kind heeft wel eens moeten aanhoren dat zijn of haar karakter vast is gevormd doordat er geen broers of zusjes in het gezin zijn. Vervelend genoeg gaat het bij enig kinderen dan niet over uitsluitend positieve karaktereigenschappen. Klopt het idee dat deze enig kinderen zich anders ontwikkelen dan kinderen die wel broers en zusjes hebben? Op welk vlak wijkt de ontwikkeling dan af en is er in dat geval sprake van een 'enigkindsyndroom'?
Wat is het 'enigkindsyndroom'?
Eenvoudig gezegd zorgt opgroeien in een gezin waarbij er geen broers of zussen mogelijkerwijs tot het ontstaan van het 'enigkindsyndroom'. Enig kinderen zouden zich anders ontwikkelen dan kinderen met broers en zussen. Het gaat dan met name over egoïsme dat zich uit in een zwak inlevingsvermogen, niet in staat zijn zijn zich aan passen aan anderen, een afzijdige of ongeïnteresseerde houding en een algemene focus op zichzelf.
Is er echter te spreken van een syndroom? De definitie van syndroom volgens de online
Van Dale is "het geheel van verschijnselen van een ziekte". Het lijkt wat overtrokken om de mogelijk afwijkende ontwikkeling van enig kinderen te vergelijken met een ziekte. De benaming 'enigkindsyndroom' of in het Engels 'Only Child Syndrome' is een term die in de volksmond wordt gebruikt om enig kinderen te typeren en verwijst niet naar een officieel erkende stoornis of psychische aandoening. Toch zijn er diverse wetenschappers die onderzoek hebben gedaan naar dit zogenaamde syndroom, om antwoord te krijgen op de vraag of enig kinderen zich daadwerkelijk anders ontwikkelen dan kinderen uit een gezin met broers en zusjes.
Mike Pearl, auteur van het artikel “Does Being an Only Child Actually Mess You Up?” interviewt een tweetal experts en karakteriseert kinderen met het 'enigkindsyndroom' als zelfverzekerder, meer gefocust op zichzelf en egoïstisch. In hoeverre wordt deze karakterisering beaamd door experts en wetenschappelijk onderzoek?
Enig kinderen zijn zelfverzekerder
Gemiddeld zijn enig kinderen inderdaad significant iets zelfverzekerder volgens Dr. Falbo van de Universiteit van Texas. Dit komt volgens hem en familietherapeut Dr. Pickhard voornamelijk doordat enig kinderen meer tijd doorbrengen met volwassenen en daarom ook eerder in discussie durven gaan met bijvoorbeeld een docent. Valkuil is dat veel enig kinderen zich willen meten met hun ouders omdat zij geen broers en zussen hebben om zich mee te vergelijken. Dit maakt dat enig kinderen onnodig hard voor zichzelf kunnen zijn.
Enig kinderen zijn hoger opgeleid
Dr. Falbo haalt in de link naar zelfverzekerheid aan dat enig kinderen gemiddeld hoger opgeleid zijn. Al wil dat volgens hem niet gelijk zeggen dat ze slimmer zijn. De ouders van een enig kind hoeven simpelweg niet voor meerdere kinderen een opleiding te bekostigen, waardoor enig kinderen vaker een duurdere opleiding kunnen volgen dan kinderen uit gezinnen met meer kinderen. Deze bevoorrechte positie kan doorwerken in de rest van het leven.
Enig kinderen zijn meer gefocust op zichzelf
De Business Insider UK verwijst naar een wetenschappelijk onderzoek uit 2013 dat is gedaan in China, 30 jaar na de eenkindpolitiek. Dit onderzoek noemt de enig kinderen ‘little emperrors’ (kleine keizers) die daadwerkelijk meer gefocust zijn op zichzelf en moeite hebben met samenwerken en omgaan met leeftijdsgenoten. Dr. Pickhard is wat genuanceerder, volgens hem hebben enig kinderen doorgaans geen grote vriendengroep maar wel een select groepje met wie ze een intieme band opbouwen. Hij beschrijft hierbij de mogelijkheid dat dit komt uit een verlangen om het gemis van de band met broers en zussen te op te vangen. Dr. Falbo benadrukt dat enig kinderen zich niet snel alleen voelen en daarom minder de behoefte hebben om zich met mensen (o.a. vrienden) te omringen. Door de buitenwereld kan dit worden gezien als op zichzelf gericht of ongeïnteresseerd in anderen.
Enig kinderen zijn egoïstischer
Een andere studie, gepubliceerd in 2016 door de Southwest University in Chongqing (China), heeft gekeken naar de hersenen van maar liefst 250 studenten waarvan de helft enig kind was. De uitkomst laat zien dat enig kinderen een beter ontwikkeld verbeeldingsvermogen hebben en daarom creatiever zijn, maar een achterstand hebben in de ontwikkeling van het deel van de hersenen dat is verbonden aan empathie en zich slechter kunnen inleven in anderen. Het wel of niet hebben van broers en zussen kan dus werkelijk van invloed zijn op de structuur van onze hersenen. Volgens Sarah Young, journalist van 'The Independent', verklaart deze studie onder meer het vooroordeel dat enig kinderen typeert als egoïstisch.
Zijn enig kinderen gelukkiger of ongelukkiger?
Tot slot de vraag of het zijn van een enig kind van invloed is op het gevoel van geluk. Iedere ouder wil zijn of haar kind graag gelukkig zien. Angst is dus ook vaak dat een kind minder gelukkig is wanneer hij of zij zonder broers en zussen opgroeit. Deze angst is volgens de bekende website ‘Ouders van nu’ ongegrond.
Dat de hersenen zich mogelijk anders ontwikkelen bij enig kinderen wil niet zeggen dat zij gelukkiger of ongelukkiger zijn dan andere kinderen. Uit Amerikaanse wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat enig kinderen niet eenzamer zijn, precies even dominant zijn en even populair zijn als kinderen met broers of zusjes. Daarnaast benadrukt ‘Ouders van nu’ dat het wel of niet als enig kind opgroeien niet de enige factor is die van invloed is op de ontwikkeling van een kind. Het type opvoeding, de buurt waarin het kind opgroeit en bijvoorbeeld de school zijn ook allemaal van invloed.