Tips voor een thuisblijfvakantie met (drukke) kinderen
Vakantie is leuk, maar tegelijkertijd ook ontregelend. Ook als je thuisblijft. Eigenlijk is dat zo voor elk kind. Maar zeker voor drukke kinderen of kinderen met ADHD kan een vakantiedag lang duren. En ook voor hun ouders liggen ergernis en spanningen op de loer. Een thuisblijfvakantie wordt extra speciaal met wat voorbereiding en planning. Een vast vakantieritme met duidelijke grenzen kan rust en duidelijkheid geven. En dat draagt bij aan een gezellige vakantie. Voor iedereen!
Tips en ideeën voor een gezellige (school)vakantie van de eerste tot de laatste vakantiedag!
Eerste vakantiedag
De eerste vakantiedag is een uitstekende opruimdag! Laat je kind de eigen kamer opruimen. Dan weet hij of zij meteen weer wat voor speelgoed er is. Dat geeft perspectief voor de vakantie. En een opgeruimd huis is een goed begin.
Dagindeling
Deel de dag in verschillende delen in. Dat geeft overzicht voor jezelf en je kind. Zo kun je bijvoorbeeld een ochtend, middag en avondplanning maken; gestructureerd in tijd door de verschillende maaltijden. Behoud zoveel mogelijk het dagritme van school. Dat wil zeggen op tijd opstaan en weer op tijd naar bed, met tussendoor zoveel mogelijk behoud van de structuur (om half 9, om 12 uur en om 17.30 uur eten bijvoorbeeld, met twee snackmomenten tussendoor, enzovoorts).
Je kunt dit nog meer structureren door bijvoorbeeld je dag in te delen in knutseltijd, buitenspeeltijd, speeltijd, computertijd, voorleestijd, enzovoorts.
Dag- en weekplanning
Weekplanning
Plan vooraf wat je wilt gaan doen. Vraag je kind om een lijstje te maken met dingen die hij of zij leuk vindt om te doen. Plan dan (samen!) de activiteiten, schrijf ze op een weekkalender en hang deze op.
Wissel activiteiten buitenshuis af met rustige dagen. Het is beter om in de ochtend een activiteit buitenshuis te ondernemen en om in de middag thuis iets te ondernemen, dan om pas in de middag te gaan. Dan is er vaak al veel onrust bij het kind opgebouwd; en dat kost je als ouder ongetwijfeld energie.
Wissel dagen met vriendjes af met dagen zonder. Spreek als het kan vooraf deze dagen af, dat geeft iets om naar uit te kijken en biedt houvast.
Wil je jezelf niet zo vastzetten? Als je de dag verdeelt in blokken, dan kun je veel van deze blokken ook op het laatste moment nog invullen. Je geeft je kind dan een beperkte keuze en dat geeft overzicht. Maak dan een keuzemenu voor een aantal dagen: schrijf drie opties op, die je kunt gaan doen in een blok (bijvoorbeeld afhankelijk van het weer) en kies daaruit de dag ervoor of op de dag zelf.
Dagindeling
Wissel een fysieke activiteit af met een andere activiteit: fiets of wandel naar een museum; plan in de ochtend een uitstapje naar het bos en knutsel in de middag thuis bijvoorbeeld een kijkdoos.
Doe zo min mogelijk dingen tegelijkertijd, maar bouw aparte momenten in voor verschillende activiteiten. Dus niet spelend eten, maar eerst eten en dan spelen of andersom. Dat geeft het kind, en jezelf!, overzicht. Kader de verschillende activiteiten af aan de hand van een thema, zoals prinsessen, heelal, dinosaurussen of piraten. En, ook belangrijk als je ergens naar toe gaat, spreek vooraf af hoe lang je ergens blijft. Maak dit niet te lang. Als je wacht tot het genoeg is, is het al niet meer leuk!
Ideeën voor activiteiten
Activiteiten voor binnen
Thuisbioscoop
Maak een thuisbioscoop: gordijnen dicht, kussens op de grond of gezellig samen op de bank, popcorn binnen handbereik en een leuke film op de televisie.
Tekenen op muziek
Laat je kind tekenen op muziek. Maak een boekje door een paar A4'tjes aan elkaar te nieten. Zet een mooi (klassiek) muziekstuk op (of een aantal deels, zodat je de vaart erin houdt) en laat je kind tekenen wat hij of zij hoort. Vertelt het een verhaal in tekeningen? Tekent het de emotie die hij of zij bij het muziekstuk voelt? Of concentreert het kind zich op het ritme door stipjes en streepjes te zetten? Het is altijd goed!
Thema
Zoals hierboven al genoemd: plan je activiteiten rond een bepaald thema. Bijvoorbeeld: piratendag: eerst een schatkaart maken (uitgebreid met gouden/zilveren munten - beschilderde kartonnen rondjes -, een zwaard, enzovoorts), dan verkleden als piraat (of piratenprinses). Bedenk een kort verhaal, verdeel de rollen (en kleed eventueel de ruimte aan: zoals met lakens/doeken en touw een hut maken). Vertel het verhaal of speel het na. Inclusief: schatkaart zoeken, schat zoeken en als het verhaal uit is, is het klaar.
Tv-kijken en computeren
Tijd voor televisie kijken of computeren is ook ontspannend! En mag dus best. Werk eventueel met game-/televisiekaartjes als het voor je kind lastig is om zich te begrenzen. Geef je kind bijvoorbeeld drie game- of televisiekaartjes van elk een half uur of uur, afhankelijk van de leeftijd van je kind en naar eigen inzicht. Deze mogen ze bij je inleveren. Op is op. Je kunt er ook voor kiezen dat je kind de kaartjes kan verdienen, door bijvoorbeeld eenzelfde tijd buiten te spelen of een andere activiteit te ondernemen.
Activiteiten voor buiten
Andere ieeën voor activiteiten buitenshuis zijn bijvoorbeeld:
- Een dagje naar het strand of bos. En daarvoor hoeft het echt geen mooi weer te zijn.
- Picknicken: de kinderen kunnen meehelpen met bedenken en bereiden van het mee te nemen eten (boodschappenlijstje schrijven, boodschappen doen én eten bereiden!).
- Een pretpark kan leuk zijn, maar lange wachttijden en veel drukte maken het niet altijd gezellig. In sommige pretparken kun je aangeven dat je kind moeite heeft met wachten. Je kunt zelf ook iets meenemen om het wachten te veraangenamen.
Activiteiten met meerdere kinderen
Sommige activiteiten lenen zich vooral voor samendoen met meerdere kinderen. Vertel een verhaal over kinderen die een hut maken in het bos. Laat kinderen daarna een lijstje maken van dingen die ze nodig zouden hebben om dit te doen (touw, oud laken of alleen stokken, deken (om op te zitten)). Ga daarna naar het bos en maak samen een hut. Vaak zijn er in het bos al verscholen hoeken die op zichzelf al een prima hut zijn. Neem dan papier en pen mee, zodat ze een plattegrond daarvan kunnen maken (of dit op een plattegrond kunnen aangeven), als ze hem hebben gevonden. Ook is het leuk om bijvoorbeeld een geheime club op te richten. Laat de kinderen nadenken over de (mogelijke) leden (met eventueel taken), de clubnaam, activiteiten, enzovoorts. Ze kunnen dit opschrijven of tekenen, of in geheimschrift schrijven, enzovoorts. Ga dan een hut uitzoeken in het bos of in de buurt.
Speurtocht
Zet vooraf een speurtocht uit (of bestel deze op internet) en volg deze samen. Je kunt ook bij een gewone activiteit afspreken dat je kind bijvoorbeeld tien zwarte vogels moeten zoeken of tien mensen met hoeden of een tractor, een baby of een vlinder.... Eventueel af te vinken op een kaart, als een soort (auto)bingo - ook makkelijk zelf te maken- is leuk. En handig als er veel moet worden gewacht of gereisd!
Samen herinneringen maken
Laat je kind een vakantiedagboek bijhouden (in woord en/of beeld) aan het einde van de dag of aan het begin van de dag over de dag van gisteren. Leuk voor later en geeft ook ideeën voor toekomstige vakanties.