Waarom spelen voor kinderen belangrijk is

Waarom spelen voor kinderen belangrijk is Vrij spel voor kinderen, lekker buiten spelen en liefst zonder al te veel toezicht. Het lijkt soms iets uit vroegere tijden, maar dit is wel heel belangrijk voor de ontwikkeling van de kinderen. Buitenspelen is gezond en tijdens het samen spelen leert een kind sociale vaardigheden. Bovendien leren kinderen ook heel veel andere dingen van spelen. Wanneer ouders zich bemoeien met het spel van hun kinderen, werpen ze zichzelf al snel op als leider, waardoor het kind gaat volgen en minder zelf gaat verzinnen.

Bewegen

Tijdens het spelen bewegen kinderen en oefenen ze hun motoriek. Voor de latere geestelijke ontwikkeling is een goede motoriek ook erg belangrijk. Onderzoek toont aan dat kinderen meer bewegen wanneer ze spelen zonder toezicht van ouders, oppas of leerkrachten. Buiten spelen en lekker bewegen helpt kinderen om aan de bewegingsnorm van minimaal één uur per dag beweging te komen. Ouders maken zich vaak zorgen om kinderen die zonder toezicht spelen, omdat deze kinderen wel eens riskante spelletjes doen. Deze spelletjes hebben ook een goede kant. Tijdens deze spelletjes leren kinderen hun eigen lichamelijke grenzen, maar ook hun lichamelijke mogelijkheden kennen. Bovendien leren ze er ook geestelijk van. Ze leren hun angsten onder ogen te zien en te overwinnen en ze leren hun grenzen te kennen en aan te geven.

Geestelijk groeien

Wanneer kinderen samen spelen zonder toezicht van een volwassene moeten ze zelf ruzies oplossen, meningsverschillen bijleggen en afspraken maken. Hier leren kinderen van en dit gaat met vallen en opstaan. Er zal echt wel eens ruzie uitbreken en misschien zelfs gevochten worden. Dit is op het moment zelf vervelend, maar dat vindt het kind zelf meestal ook. Hij zal dan ook leren om het de volgende keer op een andere manier aan te pakken. Zo leert hij om de volgende keer tot vreedzame oplossing te komen van een conflict.

Gezond

Buiten bezig zijn is gezond. Kinderen hebben buitenlucht en zonlicht nodig om gezond op te groeien. Zo worden ze minder vatbaar voor ziekten en bewegen ze meer, waardoor de kans op overgewicht afneemt. Dit zijn allemaal gezonde voordelen van geregeld buitenspelen.

Leeftijd buitenspelen

Vanaf een jaar of vier kunnen kinderen best zelfstandig buitenspelen in een begrensde omgeving (achtertuin/speeltuintje dichtbij huis en makkelijk te bereiken).

Vanaf een jaar of zes kunnen ze wat verder van huis spelen met duidelijke regels over tijd en plaats. Wanneer moet het kind weer thuis zijn? Waar gaat hij/zij spelen? Komt hij/zij het even vertellen wanneer ze ergens anders heen gaan? Hoe ver mag hij of zij van huis?

Vanaf negen jaar wordt de afstand waarop ze van huis spelen steeds groter. Het wordt nu steeds belangrijker om duidelijke afspraken te maken.

Waarmee buitenspelen

Een speeltuintje is leuk, maar nodigt niet echt uit tot vrij spel. Kinderen vinden het vaak leuk om iets te bouwen. Met takken slepen en met water kliederen blijven lang favoriet. Kinderen hebben dan ook meer aan een aantal grote losse speelelementen zoals autobanden en een zeil of een doek. Omdat ze hiermee hun fantasie kunnen gebruiken (ongestructureerd spelen) en dit op verschillende manieren kunnen gebruiken, nodigt dit uit tot spelen en levert dit meer speelplezier op.

Natuurlijk mag ook speelgoed zoals een bal, een springtouw, een hoepel of een fiets of step niet ontbreken. Dit soort speelgoed zet kinderen aan tot bewegen.

Binnen spelen

Ook binnen spelen zonder voortdurend toezicht is leerzaam voor kinderen. Vaak kunnen ze heel lang bezig zijn met speelgoed waarmee gebouwd kan worden zoals LEGO. Het bouwen stimuleert het logisch nadenken, de creativiteit en het ruimtelijk inzicht van het kind. Ook hiermee spelen kinderen vaak creatiever en meer wanneer er geen toezicht is en dit heeft verder de reeds genoemde voordelen, namelijk zelf sociale problemen oplossen waardoor ze sociaalvaardiger en weerbaarder worden.

Ook alleen spelen zonder toezicht is goed voor kinderen. Ze kunnen dan geen hulp vragen en moeten zelf langer doorgaan, wanneer ze iets voor elkaar willen krijgen. Dit zorgt ervoor dat ze beter leren omgaan met frustraties en minder snel opgeven. Hierbij is het wel belangrijk dat het kind niet te veel speelgoed heeft, want dan is hij of zij sneller geneigd iets anders te pakken. De meeste kinderen hebben veel te veel speelgoed en spelen er niet echt mee. Het kan helpen om iedere drie maanden een ander deel van het speelgoed tevoorschijn te halen en de rest op zolder op te bergen.

Lichamelijk actief helpt om geestelijk te concentreren

Kinderen die veel actief bezig zijn, kunnen zich op de momenten dat dit noodzakelijk is beter concentreren. Het lukt ze dan beter om stil te zitten. Wanneer kinderen continu zitten te draaien en te friemelen zijn ze geestelijk niet geconcentreerd en zou het handiger zijn om ze even iets actiefs te laten doen. Daarna lukt het concentreren vast weer beter en dat beïnvloedt ook het leerproces positief.
© 2017 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het belang van buitenspelenHet belang van buitenspelenBuitenspelen is van groot belang voor de ontwikkeling van een kind. Het helpt op een natuurlijke manier om op normaal ge…
Ontwikkelen van zelfvertrouwen bij een kindEen kind ontwikkelt zelfvertrouwen door het ontdekken van de wereld. Dit doet het kind door spelen. Hierdoor leert hij m…
Het belang van motorische ontwikkelingHet belang van motorische ontwikkelingKinderen zitten in verhouding tot eerdere generaties veel en dit gaat ten koste van de motorische ontwikkeling. Steeds v…
Spelen belangrijk voor de ontwikkeling van kleutersSpelen belangrijk voor de ontwikkeling van kleutersSpelen is niet alleen heel leuk, maar het is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van kleuters. Door middel van s…

Tips voor een thuisblijfvakantie met (drukke) kinderenTips voor een thuisblijfvakantie met (drukke) kinderenVakantie is leuk, maar tegelijkertijd ook ontregelend. Ook als je thuisblijft. Eigenlijk is dat zo voor elk kind. Maar z…
Ouderontvoering: wanneer een ouder zijn eigen kind ontvoertOuderontvoering: wanneer een ouder zijn eigen kind ontvoertWat is er verschrikkelijker voor een ouder dan dat een of meerdere van je kinderen ontvoerd worden door je (ex-)partner?…
Bronnen en referenties
  • http://www.pharos.nl/documents/doc/hoe-krijgen-we-de-jeugd-in-beweging.pdf
  • https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/?file=5878&m=1453372248&action=file.download
  • http://www.trouw.nl/tr/nl/4556/Onderwijs/article/detail/3642980/2014/04/27/We-ontnemen-kinderen-de-kans-om-zichzelf-te-ontdekken.dhtml
  • http://www.playengland.org.uk
  • http://www.freerangekids.com/unsupervised-play-is-better-for-kids-says-new-study/
Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.