Originele jongensnamen van A tot Z

Originele jongensnamen van A tot Z Ieder voorjaar brengt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) een lijst uit met alle voornamen die in het voorgaande jaar in Nederland gegeven zijn, op volgorde van populariteit. De top 10 van de meest gegeven voornamen komt dan altijd groots in het nieuws. Ook worden ieder jaar de meest opvallende, vreemde namen uitgelicht. Meestal zijn dit namen die helemaal onderaan de populariteitslijst staan. Daarom denk je bij de minst gegeven namen al gauw aan namen die moeilijk uit te spreken of zelfverzonnen zijn. Toch zijn er verrassend veel originele, bruikbare jongensnamen die in 2015 maar één keer gegeven werden.
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
K
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z

Zeldzame babynamen zijn in

Originele namen zijn in. Steeds meer ouders kiezen een zeldzame naam voor hun baby. Van de 11.686 verschillende jongensnamen die in 2015 gegeven werden, werden er maar liefst 7.527 (bijna 65%) aan slechts één jongetje gegeven. En nee, dit zijn niet allemaal namen die zelfverzonnen zijn door ouders met veel inspiratie. Of lange, ingewikkelde namen die door de gemiddelde Nederlander onmogelijk uit te spreken zijn. Er zitten juist verrassend veel bestaande namen tussen die makkelijk uit te spreken zijn. Denk bijvoorbeeld aan oude Germaanse, Keltische, Griekse, Latijnse en Hebreeuwse jongensnamen. Laat je verrassen door deze selectie van jongensnamen die in 2015 maar één keer gegeven werden.

A

Originele jongensnamen met een A

Aaran
Ab
Adan
Adri
Aiken
Aimar
Aldo
Alexei
Alic
Allart
Alrik
Alvar
Amand
Amer
Anco
Andrès
Anmar
Anxo
Arav
Aries
Arlan
Arnon
Arrian
Arvi
Asaël
Atze
Avian
Aylan
Azari

Uitgelicht: Aaran

In 2014 waren er in Nederland in totaal minder dan vijf mannen/jongens die de naam Aaran droegen*. Een originele naam dus! Aaran is een spellingvariant op de naam Aran, die ook niet veel voorkomt: in 2014 waren er 122 mannen/jongens met deze naam*.
Aran is een topografische naam voor o.a.:
  • De rivier de Aran in Frankrijk
  • De Aran Islands, een eilandengroep in Ierland
  • Verschillende steden en dorpen in Iran en Azerbaijan
Verder is Aran een Koerdische jongensnaam die ‘vlakte’ betekent. Ook is Aran een Bijbelse naam, waarvan men denkt dat de betekenis ‘wilde geit’ is.

B

Originele jongensnamen met een B

Bariq
Barron
Barteld
Bastijn
Benno
Berrie
Bertil
Bertrand
Björre
Bodie
Bouk
Brendo
Bronx

Uitgelicht: Bertil

Scandinavische jongensnamen zijn razend populair. Sommigen haalden de jongensnamen top 20 van 2015, zoals Finn (9e plaats) en Lars (17e plaats). Bijna iedereen kent wel een Finn of een Lars. Maar wist je dat er ook minder bekende Scandinavische jongensnamen zijn? Bertil bijvoorbeeld. Bertil is een Scandinavische jongensnaam die vooral voorkomt in Zweden. De naam Bertil is afgeleid van de oude, Germaanse namen Berthold (‘stralende heerser’) en Bertilo (‘schitterend’, ‘beroemd’). In 2014 waren er in Nederland in totaal 246 mannen die Bertil heetten*.

C

Originele jongensnamen met een C

Cassander
Cederic
Cedro
Cefas
Celino
Ceylian
Chirino
Ciano
Cisco
Civan
Claudio
Cobe
Cor

Uitgelicht: Cefas

Bijbelse namen zijn populair. In 2015 bestond de jongensnamen top 10 zelfs voor meer dan de helft uit Bijbelse namen: Sem (2e plaats), Lucas (3e plaats), Luuk (4e plaats), Noah (5e plaats), Daan (7e plaats), Levi (8e plaats) en Jesse (10e plaats). Iedereen kent wel iemand met één van deze namen. Maar wist je dat er ook minder bekende Bijbelse namen zijn, die maar af en toe worden gegeven? In 2014 waren er bijvoorbeeld maar zestien mannen/jongens die de naam Cefas droegen*. Cefas is een eeuwenoude, Bijbelse naam die ‘rots’ betekent. Cefas is de Aramese bijnaam die Jezus aan de apostel Simon gaf. De Griekse vertaling ervan, Petrus, is echter veel bekender geworden.

D

Originele jongensnamen met een D

Daani
Dalvin
Daniek
Daran
Dathan
Dayro
Denne
Desro
Dèvin
Dian
Diaro
Dieter
Dilon
Ditmar
Djafar
Djero
Domeniek
Donni
Doran
Duux
Dyllon

Uitgelicht: Ditmar

Ditmar is een Germaanse naam, die is opgebouwd uit de woorden ‘diet’ (volk) en ‘mar’ (beroemd). Vrij vertaald betekent Ditmar dus ‘beroemd onder het volk’. In 2014 waren er in totaal 68 mannen en 5 vrouwen die de Ditmar heetten*.

E

Originele jongensnamen met een E

Eddan
Edian
Edon
Edvard
Eelko
Efraim
Efron
Ehsan
Eldan
Elend
Eliab
Elie
Elmer
Elvar
Emar
Emeric
Emmet
Enoch
Enrik
Eraz
Ermin
Ernes
Esau
Eshan
Esrom
Estin
Eugène
Everon
Ewolt

Uitgelicht: Eugène

Eugène is een Franse jongensnaam die ‘van adel’ betekent. In de jaren ’60 was Eugène een populaire jongensnaam. In 1969 kregen bijvoorbeeld 94 jongetjes de naam Eugène. In 2014 waren er in totaal 1595 mannen en 17 vrouwen met de naam Eugène*.

F

Originele jongensnamen met een F

Fabièn
Fador
Falko
Farel
Farian
Farran
Faverdi
Fedrik
Felan
Felino
Fenre
Ferdin
Ferrie
Filemon
Finian
Firano
Fjäll
Flavio
Flor
Florents
Franek
Franko
Freerk
Frerik

Uitgelicht: Felan

De meest populaire jongensnaam van 2015 was Liam, een Ierse jongensnaam. Maar er werden ook zeldzame Ierse jongensnamen gegeven, zoals Felan. Felan is de Engelse variant van de oude, Ierse achternaam Ó Faoláin. Maar tegenwoordig komt Felan dus ook voor als jongensnaam. De naam Felan is afgeleid van het Keltische woord ‘faoláin’, dat ‘kleine wolf’ betekent. In 2014 waren er in Nederland in totaal 9 mannen met de naam Felan*.

G

Originele jongensnamen met een G

Geerten
Georgi
Gerbrand
Gerhard
Gerlof
Gerrald
Gijsbrecht
Givan
Glynn
Goswin
Griffin

Uitgelicht: Gerhard

Gerhard is een Germaanse jongensnaam die uit de Germaanse woorden ‘ger’ (speer) en ‘hard’ (hard, sterk, stevig) bestaat. De naam Gerhard komt al sinds de vroege middeleeuwen voor in Nederland. In de eerste helft van de 20e eeuw was het nog een veel voorkomende naam, die aan zo’n honderd jongens per jaar werd gegeven. Maar na de jaren ’60 nam de populariteit van deze jongensnaam snel af. In 2015 kreeg slechts één jongetje de naam Gerhard. Maar vanwege de eerdere populariteit van deze naam waren er in 2014 nog veel (4.682) mannen/jongens die Gerhard heetten*.

H

Originele jongensnamen met een H

Hanno
Harman
Henrico
Herbert
Heru
Herwin
Hesten
Huibrecht

Uitgelicht: Henrico

De jongensnaam Henrico is waarschijnlijk afgeleid van Enrico, de Italiaanse variant van de Germaanse jongensnaam Hendrik. De naam Hendrik is opgebouwd uit twee Germaanse woorden. De betekenis van het eerste woord, ‘hen’ of ‘hein’ is onduidelijk. Het tweede woord, ‘rik’, betekent ‘machtig’. De variant Henrico komt weinig voor, terwijl Hendrik juist één van de meest voorkomende Germaanse namen is. In 2014 waren er maar liefst 118.605 mannen die de naam Hendrik droegen, tegenover slechts 209 Henrico’s*. Sinds het begin van de telling van de Voornamenbank van het Meertens Instituut in 1880 werd de naam Henrico niet vaker dan tien keer in hetzelfde jaar gegeven. Ook de variant Enrico komt weinig voor. Deze naam werd in 2015 aan vijf jongens gegeven.

I

Originele jongensnamen met een I

Iben
Idar
Iddo
Iede
Ifan
Ignacio
IJze
Ilian
Ilvar
Imano
Ime
Indi
Ingvar
Inmar
Irvan
Isan
Iseo
Ithamar
Ithay
Ive

Uitgelicht: Ithay

Ithay is een Bijbelse naam die razend populair is in Israël. Maar in Nederland komt deze naam zelden voor, hoewel andere Bijbelse jongensnamen juist de top 10 domineren. In 2014 waren er minder dan vijf mannen/jongens met deze naam. Ook spellingvarianten ervan komen weinig voor in Nederland: Itai (18), Itaï (<5), Ithai (<5), Ittai (<5) en Itay (7)*. Spellingvariant Ithaï werd alleen als volgnaam gegeven. Waarschijnlijk is de betekenis van de naam Ithay ‘met mij’.

J

Originele jongensnamen met een J

Jabe
Jahan
Jakko
Jamari
Jamiro
Janick
Jantijn
Jarco
Jasien
Jealon
Jebbe
Jedi
Jelano
Jelger
Jelse
Jenno
Jerald
Jerfaas
Jeriah
Jerom
Jerre
Jetro
Jevon
Jilmar
Jinte
Jobbe
Jochanan
Jonan
Jordie
Jorrik
Jotham
Jovan
Jubin
Juliaan
Junus
Jurand
Jurie
Jurijn
Jurran
Juwan

Uitgelicht: Jelger

Jelger is een variant op de Friese jongensnaam Alger, die vrij vertaald ‘edele speer’ of ‘edele met de speer’ betekent. In 2014 waren er in totaal 219 mannen die Jelger heetten*.

K

Originele jongensnamen met een K

Kabriël
Kaihan
Kajan
Kaled
Kanji
Kaspar
Kayren
Keegan
Kennan
Kester
Kevan
Kiame
Kieron
Kjento
Kodi

Uitgelicht: Kester

Kester is een Engelse variant op de Griekse jongensnaam Christophoros. De betekenis van deze naam is ‘drager van Christus’. In 2014 waren er in totaal 43 jongens/mannen met de naam Kester*. Wist je dat Kester ook een Nederlandse familienaam is? En dat het eigenlijk verboden is om je kind een voornaam te geven die ook als achternaam bestaat? Hier zijn echter enkele uitzonderingen op, zoals Kester. Dit komt doordat Kester niet alleen een achternaam, maar ook een bestaande voornaam is.

L

Originele jongensnamen met een L

Lando
Lauran
Lawan
Léan
Lennan
Levani
Levien
Licio
Lievijn
Lindomar
Lodi
Lorian
Ludo
Lund
Lysias

Uitgelicht: Lysias

In 2015 werd er in Nederland voor het eerst een jongetje geboren dat de naam Lysias kreeg. Een originele naam dus! Toch is het geen nieuwe, zelf verzonnen naam. De jongensnaam Lysias kwam namelijk al voor in de Griekse Oudheid en werd gedragen door een bekende redenaar. Ook komt de naam Lysias voor in de Bijbel. ‘Lysias’ is een Grieks woord dat ‘bevrijding’ betekent.

M

Originele jongensnamen met een M

Maeve
Mairon
Manasse
Manó
Manouk
Marcian
Marik
Markas
Maroan
Marrin
Marwin
Maties
Mattan
Mavi
Meerten
Mellan
Michka
Mikaï
Mikaj
Milon
Miraj
Misaël
Mosi
Myrd

Uitgelicht: Marcian

Marcian is een variant van de Latijnse jongensnaam Marcellus, die ‘hamer’ betekent. In 2015 waren er minder dan vijf mannen/jongens die Marcian heetten*. De variant Marciano komt vaker voor: in 2014 waren er 677 mannen/jongens die de naam Marciano droegen en in 2015 werden er zestien jongetjes geboren die deze naam kregen*.

N

Originele jongensnamen met een N

Nadav
Nadiem
Nafthali
Naïm
Nandor
Navaro
Nèvan
Nian
Nica
Nikaj
Njord
Noar

Uitgelicht: Nandor

Nandor is een Hongaarse afkorting van de jongensnaam Ferdinand. In 2014 waren er in totaal 13 Nederlandse jongens/mannen met de naam Nandor*. Ferdinand is oorspronkelijk een West-Gotische naam, waarvan de betekenis onzeker is. Mogelijke betekenissen zijn ‘moed vatten’ of ‘die een wagende geest heeft’. Verder zijn de Nandor ook een fictief boselfenvolk in de wereld van Tolkien. In het Sindarijns, een door Tolkien verzonnen taal, is de betekenis van Nandor waarschijnlijk ‘zij die terugkeerden’. Wist je dat er vroeger in Bulgarije echt een volk bestond dat de Nandor genoemd werd door de Hongaren? Maar al meer dan duizend jaar geleden raakte het woord in deze betekenis in onbruik.

O

Originele jongensnamen met een O

Obed
Obren
Odis
Okan
Oleg
Olve
Onna
Orfeo
Oswald
Otniel

Uitgelicht: Oleg

Oleg is een Russische jongensnaam, die is afgeleid van de Scandinavische jongensnaam Helgi. Het Russisch kent geen h-klank bovendien werd in het Oudrussisch een ‘è’ aan het begin van een woord vaak vervangen door een ‘o’. De betekenis van de naam Oleg is ‘rijk’ of ‘gezegend’. In 2014 waren er in Nederland 23 mannen/jongens met de naam Oleg*.

P

Originele jongensnamen met een P

Pasha
Pawel
Paxton
Peet
Perr
Phian
Pippe
Ptolemy

Uitgelicht: Pasha

Pasha is een Iraanse jongensnaam. Pasha was de naam van een hoge Ottomaanse politieke en militaire functie. Ook in Rusland komt de jongensnaam Pasha voor, maar daar heeft deze naam een totaal andere betekenis. In het Russisch is Pasha namelijk een verkleinwoord voor de jongensnaam Pavel, die is afgeleid van de Griekse jongensnaam Pavlos en de Latijnse jongensnaam Paulus. In deze gevallen is de betekenis van Pasha ‘klein’ of ‘bescheiden’. Pasha is niet alleen een jongensnaam. Het is bijvoorbeeld ook de naam van een Russische rivier. Ook is er een vlindersoort die Pasha genoemd wordt. Pasha is dus een veelzijdige naam met verschillende betekenissen. In 2014 waren er in Nederland 19 mannen/jongens met deze naam*.

Q

Originele jongensnamen met een Q

Qiano
Quinlan
Quintino

Uitgelicht: Quintino

Quintino is een variant op de Latijnse jongensnaam Quintus, die ‘de vijfde’ betekent. In 2014 waren er in Nederland 22 mannen/jongens die Quintino heetten*.

R

Originele jongensnamen met een R

Raees
Raegan
Rael
Rafa
Raïd
Raif
Rainer
Rajen
Raoel
Rashid
Ravin
Rayco
Rayni
Raynoah
Réan
Reeven
Reginald
Reimar
Reinart
Remon
Renan
Rensli
Resa
Revian
Rewar
Riano
Rien
Rikkert
Rimmert
Rinus
Rivaldo
Rivan
Rivo
Robian
Rojin
Ron
Rubian
Rudi
Ruurd

Uitgelicht: Remon

Remon is een variant van de Germaanse jongensnaam Raimund, die ‘sterke beschermer’ betekent. In 2014 waren er in Nederland 1480 mannen/jongens die Remon heetten*. Deze naam was het meest populair in 1975, toen 70 jongens de naam Remon kregen.

S

Originele jongensnamen met een S

Saffir
Saïd
Salvino
Samo
Sarfo
Savijn
Sebastien
Sedde
Seine
Selah
Selmer
Senno
Serano
Sergej
Serran
Shelden
Siar
Sibren
Sicco
Siemco
Silvio
Sivan
Sjirk
Stephan
Sunan
Syben
Sytse

Uitgelicht: Shelden

De Engelse jongensnaam Shelden is een spellingvariant op het eveneens Engelse Sheldon. ‘Sheldon’ is Oud Engels voor ‘plateau’ of ‘steile vallei’. In 2015 werd er in Nederland voor het eerst een jongetje geboren dat Shelden genoemd werd.

T

Originele jongensnamen met een T

Taede
Tawan
Thibeau
Tiber
Timeo
Tivon
Tonie
Tsjerk

Uitgelicht: Taede

De Friese jongensnaam Taede is één van de vele varianten op Diede, een verkorting van Germaanse namen die met ‘Diet’ (‘volk’) beginnen. Denk bijvoorbeeld aan Diederik. In het Oud Fries werd ‘diet’ uitgesproken als ‘thiad’. Later verdween de j-klank uit dit woord en zo werd Diede waarschijnlijk Taede. In 2014 waren er in Nederland 272 mannen/jongen die de naam Taede droegen*.

U

Originele jongensnamen met een U

Ulbe
Usri

Uitgelicht: Ulbe

Ulbe is een Friese jongensnaam die is afgeleid van Olbert. De naam Olbert is afgeleid van de Germaanse woorden ‘odel/ol/ul’ (bodem, erfgrond) en ‘bert’ (glanzend, schitterend, stralend). De betekenis van de naam Ulbe is dus vrij vertaald ‘beroemd door zijn erfgrond’. In 2014 waren er 257 mannen/jongens met de naam Ulbe*.

V

Originele jongensnamen met een V

Valérian
Valon
Vanja
Varesh
Vayron
Vélo
Verion
Viann

Uitgelicht: Valérian

Valérian is een variant op de Latijnse jongensnaam Valerius, die is afgeleid van het Latijnse woord ‘valére’: ‘sterk/gezond zijn’, ‘invloed hebben’. De naam van het kruid valeriaan is van hetzelfde Latijnse woord afgeleid. In Nederland werd de jongensnaam Valérian in 2015 voor het eerst gegeven.

W

Originele jongensnamen met een W

Walker
Wayne
Weston
Wiechert
Willian
Wilmer
Winand

Uitgelicht: Wilmer

Wilmer is een variant op de Germaanse jongensnamen Wilmar en Welmer. Deze namen zijn afgeleid van de Germaanse woorden ‘wil’ (‘wil’) en ‘mar/mer’ (‘beroemd’, ‘vermaard’). In 2014 waren er in Nederland 99 mannen/jongens die Wilmer heetten*. Deze naam wordt maar één tot enkele keren per jaar gegeven. Het hoogtepunt was in 1994, toen zes jongens de naam Wilmer kregen.

X

Originele jongensnamen met een X

Xamiël
Xandro
Xano
Xavio
Xean
Xevi
Xivan

Uitgelicht: Xandro

De naam Xandro is afgeleid van de Griekse jongensnamen Alexandros en Alexander, die ‘de beschermer’ betekenen. Mogelijk zijn dit de Griekse varianten op Alaksandus, een Hettitische koning die rond 1300 voor Christus regeerde. In 2014 waren er in Nederland 49 mannen/jongens die de naam Xandro droegen*.

Y

Originele jongensnamen met een Y

Yachin
Yadev
Yaïr
Yalmar
Yanick
Yanoah
Yared
Ydo
Yento
Yke
Ymte
Ype
Yuvan

Uitgelicht: Yachin

Yachin is een spellingsvariant op de Hebreeuwse, Bijbelse jongensnaam Jachin. De betekenis van deze naam is ongeveer ‘hij zal zekerheid geven’ of ‘hij zal oprichten’. De naam Jachin is vooral bekend van de tempel van koning Salomo. Bij de ingang stonden twee pilaren. De rechter pilaar noemde Salomo Jachin en de linker pilaar noemde hij Boaz. Verder zijn er enkele minder bekende Bijbelse personen met de naam Jachin.

Z

Originele jongensnamen met een Z

Zach
Zafi
Zaïr
Zihan
Zilver

Uitgelicht: Zilver

Zilver is een weinig voorkomende voornaam die zowel aan jongens als aan meisjes gegeven wordt. De naam zilver komt het meest voor als meisjesnaam: in 2014 waren er in Nederland 52 meisjes die deze naam droegen, tegenover 12 jongens*. De spellingsvariant Silver is juist bij jongens populairder dan bij meisjes: in 2014 waren er in Nederland 106 jongens die de naam Silver droegen, tegenover 87 meisjes*.

Nederlandse Voornamenbank

Hoe vaak een bepaalde jongensnaam gegeven werd in 2015, zegt niet alles over de populariteit ervan in het algemeen. Wil je weten hoe vaak een bepaalde voornaam in totaal voorkomt in Nederland? Ga dan naar de online Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut. Deze database bevat alle voornamen (zo’n 600.000) die op 1 januari 2015 geregistreerd waren in de Basisregistratie Personen (BRP). Ook staan er voornamen in deze database die vroeger voorkwamen in Nederland, maar die nu niemand meer draagt. Verder kun je in de Nederlandse Voornamenbank zien hoe populair een bepaalde naam in de loop der tijd was, tussen 1880 en 2015.

*Eerste officiële naam, zoals geregistreerd in de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut. De roepnaam kan hier dus van afwijken.
© 2016 - 2024 4nna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scandinavische jongensnamenScandinavische jongensnamenHet vinden van een geschikte babynaam valt niet mee. Scandinavische jongensnamen zijn over het algemeen erg mooi. Missch…
De populairste kindernamen van 2012De populairste kindernamen van 2012Gefeliciteerd, je wordt ouder van een kindje! Als het goede nieuws eenmaal tot je is doorgedrongen, wordt het tijd om na…
Top 40 van de mooiste jongensnamen en hun betekenissenTop 40 van de mooiste jongensnamen en hun betekenissenHoera, er is een baby op komst. Maar met welke naam laat u uw kind voor de rest van zijn leven door het leven gaan? Tens…
Chique jongensnamenChique jongensnamenEen baby verwachten is een erg spannende periode. Tijdens deze periode zijn ouders met van alles bezig. Zo wordt er ook…

Kinderen opvoeden is niet altijd makkelijkKinderen opvoeden is niet altijd makkelijkVeel ouders vinden opvoeden vaak moeilijker dan dat ze van te voren dachten. Dat terwijl deze ouders vaak goed over hun…
De Musical.ly-app en kinderen, hoe ga je ermee om als ouder?De Musical.ly-app en kinderen, hoe ga je ermee om als ouder?Als je kinderen hebt in de leeftijd van 8 tot en met 13 jaar is de kans groot dat je deze app al eens voorbij hebt zien…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://svbvod.download.kpnstreaming.nl/kindernamen-2015/kindernamen-jongens-populair-2015.pdf
  • http://www.meertens.knaw.nl/nvb/
4nna (55 artikelen)
Laatste update: 14-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.