Op een veilige manier samen slapen met je baby dichtbij je
Na negen maanden zwangerschap is het eindelijk zover: jullie kindje is geboren! Het kamertje is gereed, de kleertjes gewassen en gestreken en het wiegje is opgemaakt. Soms heb je voordat je kindje geboren is al ideeën hoe je wilt omgaan met de nachten die soms pittig kunnen zijn. Je kiest bijvoorbeeld bewust voor een wiegje op jullie slaapkamer, of voor een co-sleeper. Samen slapen met je baby zorgt voor een goede hechting, je kunt zelf blijven liggen als je baby wakker wordt en door een hand op het buikje van je baby te leggen kan iedereen snel weer slapen. Het is wel van belang dit samen slapen op een veilige manier aan te pakken. Zo komen jullie allemaal aan een goede nachtrust, in alle veiligheid.
Samen slapen met je baby voor een goede hechting
In veel delen van de wereld is het volkomen normaal om samen te slapen met je baby. In onze Westerse maatschappij is dit al een stuk minder gebruikelijk. Kinderen moeten hier snel zelfstandig zijn en men gaat er vanuit dat je verwende kinderen kweekt wanneer je 'toegeeft' aan de wens van je baby om dichtbij je te zijn. En dat ze op deze manier nooit leren om alleen te slapen. Om nog maar te zwijgen van wat samen slapen met je relatie kan doen. Toch is er heel wat te zeggen om wel samen te slapen met je baby. Voor een goede hechting is het van belang dat je kindje weet dat jullie er als ouders altijd zijn om bescherming te bieden. Een baby is immers lange tijd compleet afhankelijk van de mensen die hem verzorgen. Qua voeding, verzorging en ook qua bescherming tegen mogelijk gevaar. Baby's hebben dan ook veel behoefte aan iemand dichtbij, dit geeft hen een geborgen en veilig gevoel. Die behoefte gaat ook door in de nacht, baby's kunnen immers nog geen klok kijken en snappen niet dat de nabijheid van hun ouders stopt na 20:00 uur 's avonds. Samen slapen komt tegemoet aan die behoefte aan veiligheid en geborgenheid. Door jouw ademhaling te horen en jouw warmte, voelt je kindje dat het veilig is en kan het zich overgeven aan een heerlijke nachtrust.
De voordelen van samen slapen met je baby heel dichtbij
Daarnaast vergroot het samen slapen ook de fysieke veiligheid van je baby doordat hij je ademhaling hoort. Dit helpt je baby om bij kleine ademstops (die heel gebruikelijk zijn bij baby's) weer opnieuw adem te halen. Intuïtief willen ouders hun baby heel dichtbij houden, ook 's nachts. Dit is in onze Westerse cultuur echter steeds minder gebruikelijk geworden. Samen slapen zou onzelfstandige kinderen kweken en vooral heel onveilig zijn. Wanneer je echter let op wat belangrijke zaken omtrent veiligheid, is samen slapen met je baby geen enkel probleem en juist erg goed voor de ontwikkeling van je baby. En je komt op deze manier ook zelf meer aan je nachtrust toe. Je hoeft immers niet op en neer te lopen naar de babykamer wanneer je baby wakker wordt en een voeding of schone luier nodig heeft. Wel zo prettig om zo uitgerust mogelijk je moeder- of vaderrol te kunnen vervullen!
Welke manieren zijn er om veilig samen te slapen?
Wanneer je ervoor kiest om samen te slapen is het belangrijk dat je zorgt dat je dit op een veilige manier doet. Veel ouders kiezen ervoor om hun baby de eerste zes maanden in een wiegje op de ouderslaapkamer te laten slapen. Je hoort ook weleens dat de baby tussen de ouders in ligt, bijvoorbeeld op een aankleedkussen. Een aankleedkussen is echter geen veilige plek, het plastic materiaal is niet ademend en je kindje kan er afrollen. Je kunt prima samen slapen met je baby wanneer je het bed en de slaapomgeving daar geschikt voor maakt. Dit kan op verschillende manieren.
Kies voor een cosleeper
Een co-sleeper is een ledikantje waar aan één zijkant de spijlen zijn verwijderd. Deze kant schuif je aan je eigen bed vast. Zo heeft je kindje wel een eigen plekje om te slapen maar hoort en voelt hij wel je aanwezigheid. Door dit aanschuifbedje hebben je partner en jij ook nog steeds voldoende plek in jullie bed en hoef je niet bang te zijn dat je bijvoorbeeld op je baby rolt. Deze kans is overigens überhaupt heel klein, zolang je niet onder de invloed bent van alcohol, drugs of medicijnen.
Zorg voor een veilige omgeving
Dit betekent dat je ademend beddengoed hebt, mocht je baby onder het dekbed schuiven. Daarnaast kun je er op letten dat de omgeving van het bed vrij is van touwtjes en gordijnen. Geef de baby ook geen eigen dekbed, maar gebruik lakentjes, ademende dekentjes of trek je baby een veilig slaapzakje aan. Gebruik geen verdovende middelen. Wellicht een inkoppertje, maar let erop dat je zelf geen alcohol of drugs gebruikt. Deze middelen zorgen ervoor dat je niet meer alert kunt reageren op je baby.
Belangrijke aandachtspunten
Laat je baby nooit alleen in een groot bed slapen. Ze ontwikkelen zich sneller dan je denkt en voor je het weet rolt de baby van het bed. Zorg er dus voor dat jij of je partner er altijd bij is, of zorg door middel van bedhekjes dat je baby niet uit bed kan rollen.
Wanneer je de baby niet in je eigen bed wilt hebben, kun je kiezen voor een wiegje op de slaapkamer. Dit is prettig voor kleine baby's omdat ze in een wiegje zich meer geborgen zullen voelen dan in een ledikant.
Tot wanneer kun je samen slapen?
Het reguliere advies dat gegeven wordt door consultatiebureaus is om tenminste de eerste zes maanden na de geboorte de baby op de ouderslaapkamer te laten slapen. Dit om een goede hechting te kunnen bewerkstelligen. Antroposofische deskundigen geven aan dat dit negen maanden zou moeten zijn. Een vrouw draagt het kindje negen maanden tijdens de zwangerschap en het kind heeft daarna negen maanden nodig om op de wereld 'te landen'. Sommige ouders die de filosofie van attachment parenting of natuurlijk ouderschap volgen, houden hun kind op de ouderslaapkamer tot het kind zelf aangeeft op een eigen kamer te willen. Uiteraard is elk ouderpaar vrij om hier eigen keuzes in te maken. De natuurlijke ontwikkeling van een kind leert echter dat elk kind uiteindelijk in een eigen bed zal willen slapen in plaats van bij mama of papa.
De relatie met je partner
Het is van belang dat beide partners achter het samen slapen met de baby staan. Regelmatig is er de angst dat de aanwezigheid van een baby ervoor zorgt dat er minder fysiek contact is tussen de partners. Gelukkig zijn er legio andere manieren en plaatsen waar je samen kunt zijn en als stel intimiteit kunt vinden, daar hoeft samen slapen geen belemmering voor te vormen. Wanneer beide ouders het belang van samen slapen inzien, kan er samen worden gezocht naar manieren waarop je als stel niet alleen maar vader en moeder bent. Het is belangrijk dat je samen in gesprek blijft over jullie behoeften en jullie relatie. En plan een keer een gezellige date-night thuis, terwijl je baby heerlijk boven in de co-sleeper ligt!
Tot slot
Samen slapen met je baby is comfortabel, goed voor de hechting en kan met een aantal punten in acht nemend op een volkomen veilige manier. Wanneer je deze punten in acht neemt, staat niets een goede nachtrust nog in de weg: voor je baby én voor jullie!