Weinig geld en een baby

Weinig geld en een baby Het krijgen van een kindje brengt de nodige veranderingen met zich mee, ook op financieel gebied. Veel ouders hebben geen idee welke kosten een baby met zich meebrengt, of ze straks wel kunnen rondkomen wanneer de baby er eenmaal is en wat je nou eigenlijk moet aanschaffen voor een kindje. Gelukkig heeft je baby maar weinig spullen écht nodig en kun je zelfs met weinig geld prima een baby onderhouden.

De babykamer

Het uitzoeken en inrichten van de babykamer is voor veel aanstaande ouders een belangrijke mijlpaal, omdat het nu opeens wel heel concreet wordt dat er straks een baby'tje zal zijn. Logisch ook dat veel ouders kosten noch moeite sparen om een zo mooi mogelijk kamertje in te richten! Echter is het ook goed mogelijk om met een klein budget een mooi kamertje in te richten.

Bedenk je allereerst waar je de babykamer precies voor wil gebruiken. Zo wordt er aangeraden om je baby de eerste zes maanden bij de ouders op de kamer te laten slapen; in de praktijk betekent dit dat de baby waarschijnlijk weinig op het kamertje te vinden zal zijn. Ook aankleden en verschonen kan natuurlijk op andere plekken in huis gebeuren. Bedenk je dus goed wat je allemaal écht nodig hebt.

Stoffering

In veel winkels voor vloeren en tapijten zijn zogenaamde coupons te vinden. Dit zijn stukken vloerbedekking waarvan alleen maar kleine restanten over zijn en die om die reden voor een behoorlijk aantrekkelijke prijs aangeboden worden. Met een beetje geluk kun je een coupon vinden die precies in het babykamertje past. Ook voor behang kun je op zoek gaan naar restpartijen. Als je niet wil behangen, is goedkope grondverf natuurlijk ook een optie: eventueel kan je dit mengen met een kleurtje.

Meubels

In principe heb je wat meubels betreft genoeg aan een bedje, een commode en eventueel een kledingkast. Hoewel wiegjes ontzettend mooi zijn, kan je baby er maar kort in liggen: het is dan ook handiger en voordeliger om meteen een ledikantje aan te schaffen. Een ledikantje met een verstelbare bodem is helemaal ideaal, omdat je kind hier tot hij een jaar of twee is in kan slapen.

Op Marktplaats, weggeefhoeken op Facebook en in tweedehands winkels worden meubeltjes voor een prikkie aangeboden. Als je een beetje handig bent zou je zelfs zo'n tweedehands meubeltje zelf kunnen opknappen en/of customizen, zodat je een uniek exemplaar hebt. Let er hierbij wel op dat je alle veiligheidsvoorschriften in ogenschouw neemt: zorg ervoor dat er geen scherpe hoeken en randen aan de meubels zitten en gebruik kindvriendelijke verf! Daarnaast voldoen sommige oudere meubels niet aan de huidige standaarden en veiligheidseisen. Let bij de aankoop van een tweedehands bedje dus op de maximale tussenruimte tussen de spijlen en bij de aankoop van een commode op de hoogte.

De kinderwagen

Kinderwagens zijn behoorlijk duur: voor een nieuw exemplaar ben je al snel duizend euro kwijt. Er vanuit gaande dat je kind hier zo'n twee jaar plezier van heeft, betekent dit dat een kinderwagen je maandelijks omgerekend zo'n 40 euro kost. Een behoorlijk bedrag!
Gelukkig zijn er ontzettend veel tweedehandse kinderwagens verkrijgbaar. Het handigst is een kinderwagen die je later om kan bouwen tot buggy; hier heb je het langste plezier van en zo hoef je later niet ook nog een aparte buggy aan te schaffen.

Een andere optie is om helemaal geen kinderwagen te kopen en in plaats daarvan een draagdoek aan te schaffen. Een goede, geweven draagdoek kun je tot ver in de peutertijd gebruiken en kost je zo'n 70 euro. In principe kun je een draagdoek voor dezelfde doeleinden gebruiken als een kinderwagen: bovendien vinden vrijwel alle baby's het heerlijk om gedragen te worden. Sommige dingen, zoals het doen van boodschappen, zijn echter een stuk lastiger met een draagdoek dan met een kinderwagen.

Luiers

Het is voor de meeste ouders waarschijnlijk de grootste terugkerende kostenpost: de aanschaf van luiers. Een wegwerpluier kost al snel 20 cent; er vanuit gaande dat je er zo'n zes per dag nodig gaat hebben, betekent dit dat je al snel zo'n negenhonderd euro kwijt bent aan luiers voordat je kind twee jaar is. Een behoorlijk bedrag, dat alleen maar oploopt wanneer je ervoor kiest om A-merk luiers te kopen, je kind er langer over doet om zindelijk te worden of wanneer je kind meer luiers op een dag verbruikt.

De goedkoopste manier van luieren is het gebruik van wasbare luiers. Veel (aanstaande) ouders gruwelen bij het idee van katoenen luiers en denken dat het een hoop tijd en moeite kost. Dit is echter niet het geval: de moderne wasbare luier is veel makkelijker in gebruik dan de ouderwetse katoenen lappen die je moet vastspelden. Een complete uitzet van nieuwe wasbare luiers kun je al voor 300 euro hebben; wanneer je voor tweedehands luiers gaat, ligt deze prijs natuurlijk nog een stuk lager. Uiteraard betaal je extra kosten voor elektriciteit en afschrijving van je wasmachine, maar je zult met wasbare luiers hoe dan ook enkele honderden euro's goedkoper uit zijn dan wanneer je voor wegwerpluiers kiest. Een ander voordeel van wasbare luiers is dat je ze ook nog voor eventuele volgende baby's kan gebruiken: op die manier worden de luiers naar ratio natuurlijk nog goedkoper.

Mocht je toch graag wegwerpluiers willen gebruiken, loont het zeker de moeite om de reclamefolders en internetsites af te struinen en te zoeken naar aanbiedingen. Zo zijn er soms acties waarbij je een tweede pak luiers gratis krijgt, wanneer je een pak luiers aanschaft. Dit scheelt uiteraard behoorlijk in de kosten!

Kleertjes

Je baby moet natuurlijk kleertjes dragen. Veel heb je er echter niet voor nodig: bovendien groeit een baby als kool, dus lang zal hij zijn kleertjes niet dragen. Zonde van je geld dus, om heel veel of hele dure kleding te kopen!

Je kan beter niet al te veel kleren in de kleinste maat kopen: het komt regelmatig voor dat baby's bij hun geboorte al niet meer in maatje 50 passen. Twee of drie setjes in deze maat is voor in het begin meestal wel voldoende, er vanuit gaande dat je regelmatig een was doet. Als je onverhoopt merkt dat je toch wat extra nodig hebt, kun je dat natuurlijk altijd nog kopen. In maat 56 kun je wat meer setjes aanschaffen: veel pasgeboren baby's passen deze maat ook prima, hoewel de kleertjes soms wat ruim zitten.

Kinderkleding is duur. Gelukkig is er ontzettend veel kinderkleding verkrijgbaar in tweedehands winkels, op Marktplaats of op weggeefhoeken op Facebook. Omdat baby's snel uit hun kleding groeien zien de meeste tweedehands kleertjes er nog prima uit. Eventueel zou je kunnen rondvragen in je kennissenkring of er nog mensen zijn die babykleding hebben liggen die je eventueel zou mogen hebben of ruilen. Een andere optie is om met een andere ouder af te spreken dat jullie zo nu en dan wat kleding ruilen. Zo hebben jullie baby's toch weer wat nieuws! Dit werkt natuurlijk alleen maar wanneer jullie baby's hebben die een oud en het liefst nog van hetzelfde geslacht zijn.

Voeding

Melk

De eerste periode van zijn leven is een baby volledig afhankelijk van melk: het duurt ongeveer een jaar totdat je kindje niet meer afhankelijk is van melk en vast voedsel zijn belangrijkste voedselbron wordt. Je baby heeft dus een behoorlijke tijd melk nodig!
Er zijn twee soorten melk die je aan je baby kan geven: borstvoeding en poedermelk in een flesje. Waar je voor flesvoedingsattributen zoals flesjes, spenen, poedertorentjes en natuurlijk poedermelk zelf moet kopen, is borstvoeding vrijwel gratis. De enige kosten die je eventueel zal hebben zijn die van extra eten voor de moeder (een lacterende vrouw verbruikt zo'n 500 à 1000 kcal per dag extra en sommige vrouwen hebben hierdoor meer behoefte aan eten) en een kolf, indien nodig.

Kan of mag je onverhoopt geen borstvoeding geven, kun je over het algemeen prima terugvallen op de poedermelk van het huismerk van de drogist of supermarkt. Alle in Nederland verkrijgbare poedermelk moet aan hoge standaarden en kwaliteitseisen voldoen; een duur merk is zeker niet per se beter dan een huismerk.

De overgang naar vast voedsel

Na ongeveer een half jaar zul je je baby ook vast voedsel gaan aanbieden. Fabrikanten spelen hier slim op in: in winkels is er een ruim assortiment aan papjes, babykoekjes, knijpzakjes met fruit en natuurlijk de welbekende potjes met babyvoeding aanwezig. Je zult hierdoor misschien gaan denken dat je op z'n minst een paar van deze dingen nodig hebt maar in principe zijn deze producten allemaal overbodig. Broodkorstjes, soepstengels en stukken fruit (al dan niet gepureerd) voldoen prima als ontbijtje of tussendoortje. Wat avondeten betreft kan je baby prima met de pot mee-eten: het beste kan je tijdens het koken wat hapjes apart houden, voordat je zout en kruiden aan je eten toevoegt. Pureren en prakken mag, maar het hoeft niet: vaak vinden baby's het ook erg leuk om lekker met een stuk fruit of groente te kliederen!

Tot slot

Er zijn maar weinig spullen die je baby écht nodig heeft. Zo zijn er genoeg ouders die geen babykamer hebben, laat staan dure spullen zoals een babyfoon of een elektrische kruik. Enkele generaties geleden hadden ze al die spullen niet eens, en ook die kinderen zijn groot geworden! Daarbij zal het een baby zorg zijn of hij hippe kleertjes aan heeft of niet, of in wat voor merk kinderwagen hij rondgereden wordt. Zorg, voeding en vooral heel veel liefde: dat is wat er voor een baby toe doet.
© 2016 - 2024 Myrsky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…
Babykleding kopenBabykleding kopenVoor sommigen is het kopen van babykleding voor de kleine baby een van de meest favoriete bezigheden. Anderen gruwelen a…
Geboren met de zuignap-vacuümpomp-ventouseGeboren worden gaat niet altijd even vlot. Een bevalling kan enkele minuten of zelfs enkele uren duren. Maar wat als de…
Waarom baby’s lachen in hun slaapWaarom baby’s lachen in hun slaap‘Waarom lacht mijn baby in zijn slaap?’ is een vraag die elke ouder zich waarschijnlijk weleens heeft afgevraagd. Een sl…

Bewust alleenstaande moederBewust alleenstaande moederJe vindt je droomprins, gaat trouwen en dan krijg je kinderen. Dit is het traditionele beeld dat veel mensen hebben bij…
Het eindeloze waarom-gevraag van je peuter! Waarom?Het eindeloze waarom-gevraag van je peuter! Waarom?Waarom moet ik naar bed? Waarom valt er regen uit de lucht? Waarom ben je verdrietig? Waarom wordt het donker? Je peuter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jelly, Pixabay
  • http://www.luierinfo.nl/wat-kosten-luiers
  • http://www.consumentenbond.nl/test/baby-kind/wasbare-luiers-of-wegwerpluiers/?cid=ext_facebookweek52babykindwasbare-luiers-of-wegwerpluiers
  • https://www.borstvoeding.com/artikelen/fabel/fabeltjes-2.html
  • http://www.nibud.nl/consumenten/de-kosten-van-een-baby/
Myrsky (75 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.