Driftbuien van je peuter – Hoe moet je daarmee omgaan?

Driftbuien van je peuter – Hoe moet je daarmee omgaan? Kinderen gaan vanaf hun eerste jaar zelf lopen en kunnen steeds meer dingen zelf doen. Maar je kind kan niet altijd zelf bepalen wat wel of niet kan. Wanneer blijkt dat iets niet lukt, kan het kind driftig worden. Deze reactie is normaal en heeft te maken met de emotionele ontwikkeling van een peuter. De leeftijdscategorie waarbij je veel met driftbuien te maken krijgt is tussen de twee en drie jaar. Deze periode wordt ook wel de peuterpubertijd genoemd. Dit is dus normaal gedrag bij peuters van deze leeftijd. Het goede nieuws is dat driftbuien steeds minder worden vanaf drie jaar. Rond de vijfde verjaardag van je kind verdwijnen de driftbuien.

Hoe voorkom je driftbuien?

  • Zorg ervoor dat je kind iets te doen heeft. Hou hem zoveel mogelijk bezig.
  • Voorkom situaties waarbij je ‘nee’ moet zeggen tegen je kind. Dit kun je doen door bijvoorbeeld spullen weg te zetten waar hij niet mee mag spelen.
  • Zorg voor regelmaat in het leven van je kind. Een vast ritueel voor het slapengaan en vaste eettijden zorgen voor duidelijkheid.
  • Je peuter zal het begrijpen als je hem duidelijke regels leert en hem uitlegt waarom hij bepaalde dingen niet mag doen.
  • Wanneer je peuter iets ouder is kan je hem van tevoren vertellen wat de plannen zijn, zodat hij weet wat hij kan verwachten.
  • Vergeet niet om complimenten te geven wanneer je kind zich goed gedraagt. Zeg hem dan wat hij goed heeft gedaan.
  • Probeer driftbuien zoveel mogelijk te negeren. Door toe te geven bij een driftbui zal je peuter leren dat zijn driftige gedrag wordt beloond.

Een driftbui voorkomen is echter niet altijd mogelijk. Afhankelijk van hun temperament hebben sommige kinderen ook meer last van driftbuien dan andere kinderen.

Omgaan met driftbuien

Als je je kind goed kent weet je wanneer hij een driftbui gaat krijgen. Wanneer hij begint met ongewenst gedrag, moet je stoppen met wat je aan het doen bent en je kind vertellen wat je op dat moment van hem verwacht. Wees duidelijk. Vertel hem met welk gedrag hij moet stoppen en wat je wil dat hij in plaats daarvan doet.

Het negeren van driftbuien

Er wordt vaak geadviseerd om een driftig kind dat staat te schreeuwen en te stampen in de winkel gewoon te negeren. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Het negeren van je kind bij een driftbui kan je beter eerst thuis uitproberen. Thuis is dat namelijk makkelijker dan in een situatie waar er publiek bij is. Je zal steviger in je schoenen staan als je weet dat deze aanpak zal werken bij je kind.

Wat moet je dan doen als je kind in de supermarkt of de winkel staat te schreeuwen en te stampen?

Zoals je het thuis hebt uitgeprobeerd, moet je hem gewoon negeren. Pas als de bui over is geef je hem weer aandacht. Geef je kind een compliment zodra hij zich weer goed gedraagt. Let wel op dat je er niet te lang bij stil staat.
Om een driftbui op een effectieve manier te negeren, moet je kunnen volhouden tot de bui van je kind over is. Start vooral geen discussie met je kind op zo’n moment. Geef ook niet toe, want op die manier beloon je je kind voor zijn slecht gedrag. Je kunt er dan zeker van zijn dat hij het vaker gaat doen. Denk eraan dat peuters nog moeten leren hoe ze hun gevoelens moeten uiten. Beschouw deze driftbuien en je reactie daarop als leermomenten voor je kind. Het heeft geen zin om kwaad te worden en je kind te straffen.

Blijf zelf rustig

Het kan heel lastig zijn om rustig te blijven wanneer je kind een driftbui heeft. Vooral wanneer het om extreme driftbuien gaat waar er publiek bij is. De verleiding is dan groot om toe te geven en je kind te geven wat hij zo graag wil krijgen. Misschien lijkt het gemeen om je kind te negeren. Driftbuien horen bij de ontwikkeling van je kind. Door voor de juiste houding te kiezen zal je je peuter helpen om een zelfstandig kind te worden die weet hoe hij zich moet gedragen.
© 2015 - 2024 Hyperinfoteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een peuterWat is een peuterIn dit artikel staat de ontwikkeling van een peuter beschreven. De lichamelijke ontwikkeling, de cognitiever ontwikkelin…
Driftbuien van peutersDriftbuien van peutersJe loopt in de supermarkt met je peuter aan de hand of misschien zit hij in het winkelwagentje. Tijdens het winkelen maa…
De koppige peuter is twee en zegt 'neen'De koppige peuter is twee en zegt 'neen'In de peuterperiode is er een tijd waar de peuter op elke vraag van de ouder ‘neen’ zal zeggen. De koppigheidsperiode. D…
Ouders op de proef gesteld: zo pakken we koppige peuters aanOuders op de proef gesteld: zo pakken we koppige peuters aanDe ontwikkeling van onze kinderen verloopt in verschillende fasen. Eén ervan situeert zich tussen twee en vier jaar. Dan…

Een kraamfeest of babyborrel organiserenEen kraamfeest of babyborrel organiserenHeel wat ouders organiseren voor de geboorte van hun kleine spruit een babyborrel. In Nederland spreekt men van een kraa…
Hoe ga je om met een boos kind?Hoe ga je om met een boos kind?We zien onze kinderen graag gelukkig. Een kind dat boos is, past niet bepaald binnen dit plaatje. Het is alleen wel iets…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.cjg-lv.nl/Int/Welkom-bij-cjg-lv/Opvoedrubriek/Driftbuien-(2-4-jaar).html
  • http://www.kenniscentrumimh.nl/driftbuien-en-tranen-bij-peuters/
Hyperinfoteur (64 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.