Help, ik word vader!
Uiteindelijk is het zover. Je wordt vader of papa van een flinke dochter of zoon. Natuurlijk is het nog even wachten op de baby, maar het belooft alvast een boeiende tijd te worden. Een periode waarin het besef van de verantwoordelijkheid rond het vaderschap moet groeien en allerlei praktische zaken geregeld dienen te worden. Bij een eerste kindje is er dan ook nog de onzekerheid. Ga ik wel een goede vader zijn? Heb ik wel tijd om mijn kind op te voeden? Waarom zet ik kinderen op de wereld in deze steeds radicaler wordende maatschappij? Al deze vragen spoken door je hoofd. Alleen jijzelf zal deze vragen in de nabije toekomst kunnen beantwoorden.
"Ik word vader": het besef en de verantwoordelijkheidszin
Het besef dat je gaat vader worden maakt je heel sterk. Je hebt even het gevoel dat je heel de wereld aankan. Toch kan er ook heel wat misgaan tijdens de negen maanden durende zwangerschap. Eveneens kan de zwangerschap ongewenst zijn. Uiteraard hoopt de hele familie en je vriendenkring dat het een fantastische zwangerschap wordt. Bij de vader groeit het besef rond het vaderschap en de verantwoordelijkheidszin naarmate de maanden vorderen. Het contact met de baby is er nog niet echt omdat het nog zo veraf lijkt. Af en toe eens aan de buik van de moeder voelen is het enige dat je al kan doen. Toch borrelt de trots diep van binnen en ben je trots als aanstaande vader. Er komt dan ook een mooi vervolg van jullie sprookje als partners. In goede omstandigheden kijken jullie als koppel heel hard uit naar de geboorte van jullie kleine spruit. Toch is het nog even wachten.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay De onzekerheid rond het vader worden
Geen enkele vader geeft het graag toe, maar het vaderschap brengt heel wat onzekerheid met zich mee. Naast het fier zijn rond "Ik word vader", zal je veel vragen hebben hoe het leven als vader zal verlopen. Zal ik wel een goede vader zijn? Kunnen wij als moeder en vader ons kindje een goede opvoeding geven? Al deze vragen spoken door je hoofd. In de meeste gevallen is het aan te raden om er niet teveel over te piekeren. Eenmaal de baby er is, moeten jullie als koppel verder en zullen jullie merken dat het toch goed lukt. Uiteraard is de grootste kans op succes wanneer beide partners op dezelfde manier tegenover de opvoeding staan. De zorg voor een kind is een zware periode en jullie doen er goed aan om elkaar af te wisselen in de zorg voor de baby.
De voorbereiding op het vaderschap
De voorbereiding op het vaderschap hoort er nu eenmaal bij. De ene taak is soms wat plezieriger dan de andere taak, maar algemeen moet je genieten van deze aanstaande periode. Iedereen in je omgeving vindt het immers fantastisch dat jullie als koppel een kindje verwachten.
De aankondiging van de zwangerschap
Na drie maanden zwangerschap of ongeveer rond de twaalfde zwangerschapsweek is het moment aangebroken om de familie en vrienden in te lichten. Sommigen doen het liever vroeger, anderen wachten liever nog wat langer. De aankondiging van de zwangerschap kan je op een leuke manier doen. Je kan een gedichtje maken of iets origineels kopen om af te geven aan je ouders. Zij zullen in de wolken zijn over de komst van de nieuwe spruit.
Praktische voorbereiding
De komst van een baby brengt heel wat praktische voorbereiding met zich mee. Je zal moeten uitkijken naar kinderkleertjes, luiers, een kinderslaapkamer en verzorgingsmateriaal. Gelukkig bestaan er handige online lijstjes om op deze manier niets te vergeten. Nadat jullie het geslacht weten en een naam gekozen hebben, kunnen jullie ook uitkijken voor een geboortekaartje. Je kan kiezen voor een klassieke versie of een originele versie. Bovenop al deze praktische zaken komt er ook heel wat administratie kijken. Je zal immers het kraamgeld moeten aanvragen, maar eventueel ook een nieuwe bankrekening openen bij de bank en adressenlijsten verzamelen om de geboortekaartjes te versturen.
Aanstellen van een meter en peter: een persoonlijke keuze
Jullie kunnen, indien gewenst, een meter en peter aanstellen voor jullie kleine spruit. Dit is echter niet noodzakelijk en heel wat koppels kiezen hier ook niet voor. Als jullie er toch voor kiezen, dan hoeven dit niet altijd de ouders van jullie beiden te zijn. Je kan er ook voor opteren om twee meters of twee peters te kiezen. Daar is anno 2015 niets verkeerd mee. Het is een persoonlijke keuze om al dan niet een meter of peter aan te stellen.
Nog meer tips voor de aanstaande vader tijdens de zwangerschap
- Toon begrip voor de zwangerschap van je partner en steun haar dan ook volledig;
- Tracht zo veel mogelijk mee te gaan bij de verloskundige;
- Leg af en toe je hand op haar buik als ze zegt dat jullie baby aan het trappelen is;
- Je partner wordt de toekomstige mama van je kind. Laat haar duidelijk blijken dat je haar ook nog graag ziet als partner;
- Ook doe je er in deze periode goed aan om niet te veel over andere mooie vrouwen te spreken. Vrouwen zijn hier sowieso al gevoelig voor en in de zwangerschapsperiode kan dit nog gevoeliger liggen door de hormonale schommelingen.
Het moment van de bevalling en de emoties na de bevalling
Als het moment van de bevalling is aangebroken, dan ga je in de meeste gevallen naar de kraamkliniek. Voorzie spullen voor de moeder, maar ook al de kleinste maatjes voor je kleine spruit. Bereid je goed voor zodat je niet halsoverkop je koffers moet maken en vertrekken. Dit bezorgt je alleen maar stress. Tijdens de bevalling kan je je partner de nodige steun geven. Ze zal het hard te verduren krijgen omdat bevallen geen koud kunstje is. Iemand naast haar biedt op dat zware fysieke moment heel wat steun. Net na de geboorte zijn er emoties zat. Uiteraard ook bij de vader. Hij kan immers voor de eerste keer zijn eigen baby vasthouden. Dit is een uniek moment en vergeet je nooit. Samen zullen jullie als koppel de komende dagen verder genieten van dit prachtige moment. Wees je er ook van bewust dat je partner net na de bevalling enorm emotioneel kan zijn (hormonen). Na de bevalling verandert de hormoonhuishouding van de vrouw. De hormonen van de placenta (moederkoek) zijn plotseling weggevallen en de het is tijd voor de borstvoeding. Het duurt een tijdje voor er een nieuw hormonaal evenwicht is bereikt, en dat kan uiteraard invloed hebben op de stemming. Geef je partner emotionele steun, probeer wat tijd met je partner alleen door te brengen en vraag de verpleegkundigen om hulp als er echt nood aan is. Zij zullen jullie met veel plezier helpen.
De geboorteaangifte
Het is verplicht om binnen de drie dagen na de bevalling aangifte te doen van een geboorte. Dit gebeurt in de gemeente waar het kind is geboren. Indien je te laat aangifte doet, dan riskeer je een boete. Bij de geboorteaangifte wordt er een geboorteakte opgemaakt. In dit geboortebewijs staan de namen van je kind. Aangezien jij als vader iets meer tijd hebt dan de moeder in deze periode, is het vaak een taakje dat de vader tot zich neemt.
De eerste weekjes “vader zijn”
De eerste dagjes en week met de nieuwe aanwinst zijn achter de rug. Alles is nieuw maar uiteindelijk merken jullie dat het wel lukt. Thuis kan je verder genieten van het vaderschap in alle rust. Bij de thuiskomst zullen er vrienden en familie willen langskomen om de baby te zien en een cadeautje af te geven. Indien je te vermoeid zou zijn, dan kan je op een ludieke manier laten weten dat jullie even moeten rusten. Familie en vrienden zullen dit begrijpen en wat later langskomen, als het wat minder vermoeiend is. Voor je het weet is je kleine spruit al één maand. En vervolgens zes maand …. en dan een jaar. Genieten is dus de boodschap, elke dag opnieuw!