Mommy blogs: een overzicht

Mommy blogs: een overzicht Mommy blogs, oftewel blogs waar er geschreven wordt over het moederschap: sinds 2015 beginnen ze in Nederland behoorlijk populair te worden, en schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Maar wat zijn mommy blogs precies? Hoe, waar, en wanneer is deze trend begonnen? En tenslotte: wie zijn de bekendste mommy bloggers van Nederland?

Wat zijn mommy blogs?

Mommy blogs zijn blogs over het moederschap en alles wat daarbij komt kijken. Deze blogs worden voornamelijk geschreven door jonge vrouwen die recentelijk voor het eerst moeder zijn geworden. Ze schrijven over hun ervaringen, reviewen producten, en posten over de ontwikkeling van hun kind. Ook verschijnen regelmatig recepten en huishoudelijke tips op deze blogs. De mommy blogtrend is rond 2009 begonnen in de Verenigde Staten. In dat jaar begon het aantal mommy blogs sterk te groeien, en begonnen adverteerders de blogs op te merken en te benaderen voor samenwerking.

Mommy blogs in Nederland

In Nederland kwam de groei van mommy blogs enkele jaren later op gang. Een verschil tussen Nederland en de Verenigde Staten is het type vrouwen dat een mommy blog bijhoudt. In de VS zijn mommy bloggers vaak christelijke thuisblijfmoeders. Dit is in Nederland niet het geval. Hier zijn mommy bloggers vaak vrouwen die al een blog hadden, bijvoorbeeld over beauty of lifestyle, die bij de geboorte van hun eerste kind besloten om tevens over het moeder zijn te gaan schrijven.

Kritiek

Het fenomeen mommy blogs is niet vrij van kritiek. Een veelgenoemd bezwaar is dat mommy bloggers het hele leven van hun kind vanaf de geboorte online zetten, inclusief vele foto’s. Deze informatie is vaak onmogelijk van het web te verwijderen. De kinderen zijn zelf nog niet op een leeftijd om hier toestemming voor te geven. Mochten zij het op latere leeftijd niet waarderen dat hun volledige kindertijd op het internet staat, dan kunnen zij daar nog moeilijk iets aan veranderen.

Bekende Nederlandse mommy blogs

Kelly Caresse

Kelly Caresse is de bekendste mommy blogger van Nederland. Ze omschrijft haar site als een mama lifestyle blog. Ze schrijft over haar dochter, beauty, mode, lifestyle, en trouwen. Kelly is getrouwd met Yannick, en is moeder van Lana (oktober 2013). Ze is afgestudeerd als sociaal pedagogisch hulpverlener, maar niet werkzaam in deze sector. Sinds september 2014 is haar blog haar fulltime baan. Daarnaast is ze werkzaam als visagiste. Kelly Caresse heeft meer dan 3000 volgers via Bloglovin’.

Mommy To Be

Shirley, de oprichtster van Mommy To Be, is van oorsprong modeblogger. Haar blog Styleguide is één van de grootste modeblogs van Nederland. Toen Shirley in 2013 in verwachting raakte van haar zoon Skyler, besloot ze een aparte blog over haar zwangerschap te beginnen: Mommy To Be. Sinds de geboorte van Skyler is Mommy To Be veranderd in een mommy blog. Shirley schrijft hier voornamelijk over het dagelijks leven met haar kind. Ook schrijft ze updates over hoe het met zijn ontwikkeling gaat. Tenslotte reviewt ze producten die met zwangerschap, baby’s en jonge kinderen te maken hebben. Mommy To Be heeft meer dan 1000 volgers via Bloglovin’.

Little Wonder World

Little Wonder World wordt gerund door Manon en Bibian, twee beste vriendinnen en jonge moeders. Bibian is pedagogisch medewerker en heeft een zoon, River. In oktober 2015 verwacht ze haar tweede kindje. Manon, afgestudeerd als basisschooljuf, heeft ook een zoon. Zijn naam is Nilo en hij is geboren in november 2014. Hoewel Manon en Bibian ook over lifestyle schrijven, is het hoofdonderwerp van de site het moeder zijn. Naast geschreven artikelen maken ze ook video’s over diverse onderwerpen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer Nederlandse mommy blogs, dit zijn slechts de bekendste. Enkele voorbeelden van minder bekende blogs over moederschap zijn bettyblogt.nl en daarwaseens.nl.
© 2015 - 2024 Serenei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloggen met WordPress, Blogger en TumblrJe eigen blog schrijven kan leuk zijn en is zeker de moeite waard. Maar als je nieuw bent in het blogmilieu is het belan…
Foodblogs: meer dan alleen receptenFoodblogs: meer dan alleen receptenHet foodblog is een blog of weblog waarop iemand regelmatig nieuwe recepten, tips en trends post. Dit kan in de vorm van…
Hoe wordt jouw blog succesvol?Hoe wordt jouw blog succesvol?Bloggen is in dit tijdperk met computers en smartphones razend populair. Bloggen is ook leuk. Schrijf over jouw passies,…
Je eigen blog starten: Tips voor beginnersJe eigen blog starten: Tips voor beginnersEen blog of weblog is een website in dagboekstijl dat regelmatig wordt bijgehouden. De auteur van het blog, de blogger,…

Zonder ouders ben je geen kind meerZonder ouders ben je geen kind meerJe groeit idealiter op bij liefdevolle ouders, gaat vervolgens je eigen weg en keert weer regelmatig terug - eventueel m…
Ontvangstbevestiging en benoemen bij hechtingsproblemenOntvangstbevestiging en benoemen bij hechtingsproblemenKinderen met hechtingsproblemen hebben vaak problemen met het hebben van zelfvertrouwen. Veel van deze kinderen zijn er…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.kellycaresse.nl, gezien op 7 juli 2015.
  • http://www.lindsayvallen.nl/, gezien op 7 juli 2015.
  • http://www.littlewonderworld.nl/, gezien op 7 juli 2015.
  • http://mashable.com/2009/12/22/social-media-trends-moms/, gezien op 7 juli 2015.
  • http://mommytobe.nl/, gezien op 7 juli 2015.
Serenei (6 artikelen)
Gepubliceerd: 11-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.