Tips om met kinderen op te ruimen

Tips om met kinderen op te ruimen Kinderen vinden het niet leuk om op te ruimen. Ze zullen het ook nooit leuk gaan vinden. Logisch, want de meeste volwassenen vinden opruimen ook niet leuk en zien het als noodzakelijk kwaad. Wel is het mogelijk om kinderen te leren mee te helpen met opruimen. Het prettigste is om kinderen al op jonge leeftijd te leren mee helpen om op te ruimen. Maar ook op oudere leeftijd is het nog niet onmogelijk.

Jong geleerd, oud gedaan

Het beste is om jong te beginnen met opruimen. Kinderen leren dan dat het er ook bij hoort dat het speelgoed na het spelen ook weer opgeruimd wordt. Kijk wel goed naar het kind wat het kind kan of niet. Sommige kinderen zijn op jongere leeftijd verder dan andere. Wees wel kindvolgend in wat je doet.

Samen opruimen

Het prettigste is om samen op te ruimen. Het is veel gezelliger om met zijn tweeën iets aan te pakken. Je bent aan het opruimen, wat ook nog eens sneller gaat dan alleen, maar ook is het een leuk moment om even bij te kletsen over van alles en nog wat. Een kind praat vaak nu eenmaal makkelijker wanneer hij iets aan het doen is, dan zittend op de bank.

Daarnaast geef je meteen het goede voorbeeld. Je laat zien dat het heel normaal is om op te ruimen. Als je het dan ook nog met een vrolijk gezicht kan doen, geef je ook meteen mee dat opruimen ook gezellig kan zijn.

Spelletje doen

Om het samen opruimen gezellig te maken kan je samen een leuk spelletje doen tijdens het opruimen. Een leuk idee is om bijvoorbeeld een wedstrijdje te doen: wie kan de meeste (rode) legosteentjes in de bak doen. Je kan ook een liedje op zetten en dan proberen om voordat het liedje afgelopen is al het speelgoed opgeruimd te hebben. Het luisteren of meezingen van muziek is ook altijd gezellig tijdens het opruimen. Probeer er een vrolijke, gezellige bezigheid van te maken!

Overzicht

Het is natuurlijk wel prettig als het kind weet waar hij zijn spulletjes moet laten. Geef het kind eventueel in de huiskamer een eigen plekje (la, kastje, opberg box) waarin hij zijn spulletjes kan laten wanneer hij in de kamer klaar is met spelen en er opgeruimd moet worden.

Op de eigen kamer is het ook prettig om vaste opbergplekken te hebben. Ook hiervoor kunnen eventueel gelabelde opbergboxen dienst doen, of kunnen er labels op de kastplanken geplakt worden met de woorden, of pictogrammen van het speelgoed wat er hoort.

Deel voor deel opruimen

Maak het voor kleine kinderen niet te veel. Spreek af dat wanneer ze klaar zijn met het opruimen van de poppen dat ze voor nu even klaar zijn. Hoe ouder ze worden, hoe meer en hoe langer ze op kunnen ruimen.

Laat kinderen hun speelgoed deel voor deel opruimen, dan blijft het voor hen overzichtelijk. Begin bijvoorbeeld met eerst alle boeken in de kast te zetten en ga dan pas de treinbaan opruimen. Hoe kleiner de opruimklus, hoe fijner het voor een kind is als het af is en resultaat geeft.

Na het spelen meteen opruimen

Leer kinderen ook na het spelen meteen hun spullen op te ruimen. Dus na het knutselen eerst al het papier, viltstiften en lijm opruimen voordat ze met iets anders gaan spelen. Dan is aan het einde van de dag de hoeveelheid die opgeruimd moet worden te overzien. Bovendien blijft de hele dag het huis redelijk opgeruimd.

Eigen taakje geven

Wat oudere kinderen kunnen op een bepaald moment goed een eigen taakje krijgen wat zij goed en op tijd moeten uitvoeren. De grootte van de taak is afhankelijk van het kind en zijn leeftijd. Goede taakjes om het opruimen te leren zijn bijvoorbeeld de tafel dekken, de afwasmachine in- of uitruimen, maar ook na de maaltijd even stofzuigen.

Belonen

Wanneer een kind goed heeft opgeruimd is het voor het kind prettig om hiervoor beloond te worden. Bij jonge kinderen is het leuk om na het opruimwerkje tijd te maken voor iets leuks. Je zou kunnen gaan voorlezen, een spelletje doen of knutselen.

Bij wat oudere kinderen kan de stickertechniek goed werken. Telkens wanneer het kind goed heeft opgeruimd of netjes en op tijd zijn taakje heeft gedaan kan er een sticker worden gegeven of worden opgeplakt op een kaart. Bij een bepaalde hoeveelheid stickers kan hier een beloning tegenover staan. Denk dan aan het zelf mogen uitkiezen van een toetje of een keertje een uitje of het krijgen van een (klein) cadeautje.

Promoten van helpen

Kleine kinderen willen graag de ouders nadoen. Op een gegeven ogenblik willen ze graag helpen met opruimen. Jammer genoeg gaat het door dit ‘helpen’ van de kinderen het opruimen en schoonmaken zeker niet sneller. Probeer dit toch te blijven promoten en het kind te vertellen dat je blij bent dat hij helpt. Op dit moment gaat het niet sneller, maar dit legt wel de basis om later wel te gaan opruimen.

Oudere kinderen

Ook oudere kinderen kunnen nog leren op te ruimen. Het leren opruimen is goed voor het leren plannen, wat weer uitermate goed is voor het plannen van huiswerk. Oudere kinderen kunnen makkelijk een taakje in het huishouden gegeven worden, waar zij zich aan moeten houden.

Bij oudere kinderen kunnen wat strengere regels gesteld worden. En wanneer het kind zich hier niet aan houdt, zal het de consequenties moeten aanvaarden. Een regel zou kunnen zijn dat alleen het wasgoed wat in de wasmand zit gewassen wordt. Dus niet het wasgoed wat op de kamers ligt, maar ook het wasgoed wat op, naast of voor de wasmand ligt wordt niet meegenomen. Op een bepaald moment is juist dat leuke truitje vies of zijn er geen schone sokken meer. Probeer hier wel consequent in te zijn, anders heeft het geen effect.

Het opgeruimd houden van de tienerkamer is waarschijnlijk nog een paar stappen te ver, maar misschien wordt het goede voorbeeld wel gevolgd en zal je je verbazen!
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Redenen om je huis op te ruimenRedenen om je huis op te ruimenHet is een gegeven: opgeruimd staat netjes. Maar er zijn nog meer redenen om eens even lekker op te ruimen thuis. Het le…
Rust, reinheid, regelmaatRust, reinheid, regelmaatTegenwoordig wordt iedereen platgelopen met de verschillende opvoedstijlen. Een van deze stijlen die genoemd worden zijn…
Hoe leer je kinderen opruimen?Opruimen is een vaardigheid dat aangeleerd moet worden. Maar hoe begin je eraan? Hoe zorg je ervoor dat je kind zelf zij…
Huishoudelijke taken voor kinderen van 2 tot 12 jaarHuishoudelijke taken voor kinderen van 2 tot 12 jaarOok al zijn je kinderen nog jong, toch is het niet slecht om ze al wat bij te brengen over het reilen en zeilen van het…

Vernoemen naar familieledenVernoemen naar familieledenVroeger werd er standaard vernoemd. De pasgeborene kreeg een of meerdere namen die al veelvuldig in de familie voorkwame…
Bronnen en referenties
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.