Speurtochten in de sneeuw met leuke opdrachten
Is je kind jarig in de winter en wordt er rond die datum sneeuw verwacht? Ben je met een grote groep op skivakantie en wil je eens wat anders doen dan skiën? Dan is een speurtocht in de sneeuw met leuke opdrachten misschien een idee. In het witte deken kan je makkelijk van alles verstoppen. In de sneeuw kan je ook op zoek gaan naar sporen van dieren. En je kan originele richtingaanwijzers maken. Een speurtocht in de sneeuw: ideetjes voor een leuke middag met een beloning als kers op de taart.
Speurtochten: hoe begin je er aan?
De basis van een speurtocht is steeds dezelfde. Je deelt de deelnemers in twee groepen op. Groep 1 vertrekt. Ondertussen kan groep 2 nog iets drinken of een spelletje spelen. Bedoeling is dat groep 1 een weg uitstippelt voor groep 2. Onderweg worden opdrachten verzonnen. Hoe moeilijker en lastiger de opdrachten, hoe minder snel groep 2 groep 1 zal inhalen. Wat groep 1 dan weer de gelegenheid geeft om langer na te denken over de opdrachten en ze zorgvuldiger voor te bereiden. Na een uurtje kan je ergens afspreken om iets te gaan drinken en een hapje te gaan eten. Daarna kan je de rollen omdraaien. Groep 2 vertrekt nu als eerste en kan groep 1 het vuur aan de schenen leggen. Het leukste is om een andere weg te nemen om terug te keren, zodat men nieuwe elementen tegenkomt en andere opdrachten kan verzinnen.
Speurtocht: wat heb je er voor nodig?
Voor een speurtocht heb je in principe niets nodig. Je kan je
speurtocht opbouwen rond wat je onderweg tegenkomt. Toch kan je het leuker maken met een paar eenvoudige dingen. Eerst en vooral met pen en papier. Zo kan je opdrachten opschrijven en de briefjes dan ergens verstoppen. Je kan ook lintjes meenemen, best uit vergankelijk materiaal zoals crêpe- of WC papier bijvoorbeeld. Kleine vlaggetjes, zoals de vlaggetjes die je op een kaasschotel gebruikt. Je kan pinda' s meenemen, nootjes allerhande of stukjes appel. Je kan een zak snoepjes meenemen. Wil je een deel van de speurtocht in het donker afleggen, dan kan je best ook een zaklamp meenemen. Het kan ook leuk zijn om een GSM mee te nemen waar je
foto's mee kan maken.
De weg aanduiden
Aanduidingen maken in de sneeuw
Je kan de weg aanduiden op de klassieke manier, maar door de
sneeuw zullen een aantal dingen niet kunnen. Aanduidingen maken met krijt zal moeilijk zijn bijvoorbeeld. Wel kan je de weg aanduiden in de sneeuw door er met een stok een spoor in te trekken. Je kan ook een spoor van voetsporen maken. Deze twee manieren kan je evenwel alleen maar gebruiken wanneer het niet meer sneeuwt en wanneer het niet aan het dooien is, anders zullen je aanduidingen snel verdwijnen.
Met hulpmiddelen
Minder vergankelijke manieren zijn lintjes hangen aan takken van de bomen. Om het moeilijker te maken kan je twee kleuren hanteren. De groene lintjes zijn de te volgen lintjes, vind je een rood lintje, dan zit je op het verkeerde spoor. Je kan ook een spoor maken met takjes. Met takjes kan je een pijl maken die je de te volgen richting aanwijst. Een andere manier is de weg aanduiden met opdrachten op papier. De papiertjes verstop je en de plaats waar het papier zit, kan je aanduiden met een lintje, een steen of een noot. Mogelijke aanduidingen zijn: volg de weg tot aan de volgende kruising en sla daar links af, na de derde dennenboom naar rechts, etc. Maar je kan je aanduidingen ook raadselachtiger en dus moeilijker maken, eventueel door rebussen, opdrachten in
geheimschrift en raadsels te gebruiken.
De opdrachten
In principe kan je voor een speurtocht in de sneeuw alle
opdrachten van een klassieke speurtocht gebruiken. Maar met het extraatje van de winterse kou en van de sneeuw kan je extra elementen toevoegen. De opdrachten zullen ook aan de leeftijd van de deelnemers moeten worden aangepast. Je gaat een zesjarige niet hetzelfde laten doen dan een twintiger of een dertiger.
Opdrachten voor kinderen
Bij een
verjaardagsfeestje met kinderen deel je de aanwezige kinderen in twee groepen in. Je kan de jarige iemand laten aanduiden die leider wordt van de andere groep. Daarna mag iedere leider om beurten een kind uit de groep kiezen om in zijn groep te komen. Jonge kinderen moeten ook een volwassen begeleider per groep hebben. Mogelijke opdrachten voor jonge kinderen zijn:
- verstop pinda's in de sneeuw. Om de plaats waar de pinda's verstopt zijn te markeren, kan je kleine vlaggetjes planten op de plaats waar een pinda in de sneeuw zit. Schrijf op een opdrachtenbriefje hoeveel pinda's de kinderen moeten vinden. Dit briefje steek je in een zakje samen met een dikke naald en een wollen draad. Bedoeling is nu dat de kinderen het juiste aantal pinda's vinden. Daarna moeten de kinderen de pinda's op de draad prikken, zodanig dat een pindaketting gevormd wordt. De ketting moeten ze meebrengen. Ten eerste omdat er moet geteld worden of de kinderen wel alle pinda's hebben gevonden, ten tweede omdat de slinger later in een boom in de tuin kan worden bevestigd voor de vogels.
- sneeuwengelen maken: op het opdrachtenbriefje vraag je dat alle kinderen een sneeuwengel maken in de sneeuw. Hiervoor moeten alle kinderen uit elkaar op hun rug in de sneeuw gaan liggen met hun armen naast hun lichaam. Dan moeten ze vliegende bewegingen met hun armen in de sneeuw maken. Zo worden de vleugels van de engelen gevormd. Als bewijs trekt de volwassene een foto met zijn GSM of met een fototoestel. Later kan de foto dan worden voorgelegd als bewijsmateriaal. Dit kan je het best op het einde van de speurtocht doen, omdat de kinderen er wel wat nat van worden.
- snoep verstoppen in de sneeuw. Voor elk kind is een snoepje verstopt in de sneeuw, eventueel gemarkeerd door vlaggetjes. Of de snoepjes kunnen in een bepaalde letter liggen of in een bepaalde vorm. De groep mag niet verder voordat elk kind zijn snoepje heeft gevonden. Vindt een kind twee snoepjes, dan moet hij een van de twee aan een ander kind geven. Pas als elk kind een snoepje heeft, mag het snoepje opgegeten worden en mag de groep verder. Eventueel foto als bewijs maken.
- sneeuwman maken: de opdracht is duidelijk. Eventueel kunnen voorwaarden worden gesteld: de sneeuwman moet een bepaalde hoogte hebben, hij moet drie knopen hebben, zijn neus moet een ijspegel zijn, zijn ogen moeten dennenappels zijn, etc. Let er wel op dat wat je vraagt wel in de buurt aanwezig zijn. Hou ook rekening met het seizoen. Een foto is weer het mee te brengen bewijs.
- een winterraadsel of -rebus oplossen. Teken een rebus met een winters spreekwoord. Een paar voorbeelden: smelten als sneeuw voor de zon, zwarte sneeuw zien, een scheve schaats rijden, etc. Groep 1 tekent de rebus op een papier of schrijft een raadsel op. Groep 2 lost het op en brengt de oplossing mee.
- Verzin een winters liedje van minstens vijf regels. Groep 2 moet een liedje op papier zetten en meebrengen. Dit is een opdracht die onderweg kan opgelost worden.
- een lijst met mee te brengen voorwerpen: dennenappels, een foto van het spoor van een dier, een ijspegel (kan bewaard worden in een plastic zakje als het heel koud is), een foto van een dennenboom met sneeuw op, etc.
- een liedje van buiten leren. Neem een tekst van een liedje of een gedichtje over de winter. Voorbeeld hiervan is "Des winters als het regent". Bedoeling is dat de groep bij aankomst het liedje kan zingen of het gedicht kan voordragen. Dit is een opdracht die onderweg kan gedaan worden. De begeleider kan het gedicht in stukjes verdelen en elke deelnemer een stukje laten leren.
Opdrachten voor volwassenen
Bovenstaande opdrachten kan je voor een gemengde groep ook gebruiken en zelfs voor volwassenen. Wedden dat er goed gelachen wordt bij het sneeuwengelen maken? Naast deze opdrachten kan je nog een aantal opdrachten voor volwassenen toevoegen:
- Een winterboekenopdracht. Er zijn heel wat boeken die de winter als thema hebben. Ofwel kan je vragen om vrij drie titels op te schrijven. Ofwel kan je schrijvers opgeven en moet de titel geraden worden. Ofwel geef je de titel en moet de schrijver geraden worden. Enkele mooie winterboeken zijn "Kind van Sneeuw" en het sprookje van Snegurotchka. Ook de Sneeuwkoningin is een mogelijkheid. Kinderen zullen misschien het doeboekje "Jules in de winter" kennen.
- een spreekwoordenopdracht: vind vijf spreekwoorden die met de winter, sneeuw en ijs te maken hebben.
- een sporenopdracht: neem een foto van het spoor van een hond, van een ree en van een vogel.
- Laat een persoon in een dennenboom klimmen en trek er een foto van.
- Tekenopdracht: teken zo nauwkeurig mogelijk een ijskristal (er zijn heel wat mogelijkheden!)
- De snoepjes van de kinderen kan je voor de volwassenen vervangen door een verstopte fles jenever of kleine likeurflesjes. Op een andere plaats kunnen de plastic glazen gevonden worden, ofwel allemaal samen in een plastic zak, ofwel allemaal op een andere plaats. Wel alle rommel terug meenemen na het verorberen van de drank!
Na de speurtocht: punten tellen en beloning
Na de speurtocht worden de antwoorden en de foto's van de twee groepen gecontroleerd en worden er punten uitgedeeld per goed antwoord en per correct uitgevoerde opdracht. Winnaar is de groep met de meeste punten. Voor een verjaardagsfeestje kan een leuk cadeautje worden voorzien voor de winnaars. Dit kan een lekker doosje snoep of rozijntjes zijn. Of je kan gewoon voor de hele groep
pannenkoeken of poffertjes gaan bakken. Voor volwassenen kan je kleine flesjes drank voorzien. Of een lekkere kaasfondue voor de hele groep. Wanneer je met de hele familie op skivakantie bent, kunnen de verliezers de hele groep op een drankje, een kop soep, een wafel of op een etentje trakteren!
Heb je zelf nog een leuke opdracht, laat dan zeker een berichtje achter. Zo hebben mensen die dit lezen nog meer ideeën om hun speurtocht nog spannender te maken! Alvast bedankt!