De moeder kan langzaam een band opbouwen met haar baby

De moeder kan langzaam een band opbouwen met haar baby De moeder met een open oor en oog voor de noden van haar kind. De moeder die onvoorwaardelijk van haar kind(eren) houdt. Ook in moeilijke situaties. De moeder die het kind in de waarde laat. Die het moederschap ziet als een belangrijke taak. Die geniet van het moederschap. De moeder die haar kind als een gelijke wil opvoeden. De moeder als een volwassenen met meer levenservaring en haar kind behandeld als een volwassene in dop. Als een gelijke ziet ze haar kind. Een moeder die zelfs leert van haar kind(eren). Ze maakt van elke dag een dag waar beiden van genieten.

Verbonden met je baby

Je baby huilt veel. Een half uur na elke voeding, ís nachts en overdag. Iedereen geeft advies: laat huilen, niet naar toe gaan dan gaat het vanzelf over. Je maakt haar/hem verwend, wanneer je gaat troosten. Maar je weet, je voelt gewoon dat er wat is. Je troost je kind wél. Je loopt veel rond met je baby. Het contact met jou geeft je baby troost. Op je buik (waar je ook bent en iedereen vreemd kijkt), over je schouder en het er gewoon zijn, lijken je baby te kalmeren. Er is iets weet je, maar de adviezen van anderen helpen je niet verder. Je luistert naar je kind, zonder woorden. Je kind en jij en de omgeving zit fout! Het is niet gemakkelijk, een huilbaby, maar hij/zij huilt met een reden. Je geniet van de momenten zo samen met je baby, naast dat je moe, radeloos en wanhopig bent. Je baby en jij: samen een! Verbonden. Het enige wat werkt.

Genieten van je peuter

Je geniet van je peuter die verwonderd naar een kleine zwarte weg mier op het terras kijkt. Die er met veel plezier bijna bovenop ligt. Genieten is het om je peuter met de grote schoenen van zijn vader te zien. Van je kind die tijdens de wandeling overal nieuwe dingen ziet en er uitgebreid bij stilstaat. Elk tuinhekje wordt uitgebreid bewonderd. Bij de eendjes is je kind niet weg te slaan. Natuurlijk weet je dit en neem je ook ruim de tijd wanneer je gaat wandelen. Kinderen staan overal bij stil. Ze ontdekken de wereld! Als moeder kun je gewoon niet even snel van punt A naar punt B.

Bron: Steve Ford Elliott, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Steve Ford Elliott, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Bellenblaas

De moeder die geniet van haar kind wanneer deze al dansend en lachend achter de bellen van de bellenblaas aanrent. Natuurlijk heeft deze moeder gecontroleerd of het hekje op slot zit. Ze begrijpt kinderen en vertrouwt volledig op de afspraken die ze maakt met haar kind(eren), maar daar waar ze nog niet aan toe zijn qua ontwikkeling, neemt ze geen risico. Dan grijpt ze in, rustig kalm maar dwingend. Neen is neen, in bedreigende situaties! Bij minder dreigende situaties eerst één keer waarschuwen en duidelijk vertellen wat het gevolg is. Luistert je kind niet dan rustig en kalm ingrijpen.

Kind als tiener

De moeder die kleren koopt met haar kind(eren) en een adviserende rol heeft wanneer er om gevraagd wordt. De moeder die je als kind alles kunt vertellen zonder dat ze het verder vertelt of tegen je gaat gebruiken. De moeder die je als tiener je eigen keuzes laat maken, omdat ze je vertrouwt en onvoorwaardelijk lief heeft. De moeder die de dingen bespreekbaar maakt. Ook de niet leuke dingen van de maatschappij.

Tieners moeten zelf ervaringen opdoen

De moeder die niet teveel haar angst als ouder benoemd, omdat ze weet dat juist de flexibiliteit van de jeugd ze sterk maakt. Het onbezorgde moet ook onbezorgd blijven, maar de realiteit bespreekbaar maken op het niveau welke past bij de leeftijd. De moeder die nooit vergeet om haar kind(eren) ook te vertellen dat ze zo dankbaar is met hem of haar. Dat ze zo blij is dat hij of zij bij haar geboren is.

Balans zoeken

De moeder die een kind ziet als een gelijke maar terdege beseft dat zij de volwassene is. Dat ze handvaten geeft als volwassene, waar beide zich in kunnen vinden. Afspraken en compromissen. Je mag zo laat thuiskomen als je maar samen thuiskomt. Je mag een tatoeage wanneer je 16 bent. Deze moeder weet ook dat er balans nodig is om moeilijke situaties het hoofd te kunnen bieden. Balans die ze zoekt in haar werk.

Ontspannen

Of balans welke ze zoekt door af en toe een dagje te ontspannen. Of al is het alleen maar een uurtje. Even lekker in bad met een reep chocola, een heerlijk damesblad en een geurende bruisbal in het badwater. Even bijkomen en je partner neemt alles even over.

Kind als volwassenen

De tijd gaat altijd veel te snel. Je kind is volwassen en heeft zijn eigen plek gevonden. Je kind neemt deel aan het arbeidsproces en is zelf ouder. Als volwassenen onder elkaar is het prettig om met je kind(eren) te communiceren en te discussiëren. Hoe leuk en verwonderlijk is het om te ervaren dat jij als moeder nog kunt leren van je kind. Je kind met een eigen visie en eigen vaardigheden.
© 2013 - 2024 Rieja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…
Jaloers gedrag bij de komst van een babyOuders maken zich al vroeg in een tweede zwangerschap zorgen over de reactie van hun eerste kind op de komst van een bab…
Een peuter helpen met angstgevoelens en angst verminderenEen peuter helpen met angstgevoelens en angst verminderenHuilen als mama weggaat naar het werk, 'er zit een monster onder mijn bed'; het zijn echte angsten die je peuter voelt.…
Zindelijkheid bij peutersZindelijkheid bij peutersNiet alle peuters zijn zindelijk. Om een peuter zindelijk te maken zul je met hem moeten oefenen en hem belonen. Als peu…

Speelgoed van het jaar 2018Speelgoed van het jaar 2018Inspiratie nodig voor een cadeau? Het is niet eenvoudig om goed speelgoed te kopen. Elk jaar selecteert een vakjury het…
Vrouwen moesten stoppen met werken als ze moeder werdenVrouwen moesten stoppen met werken als ze moeder werdenDe generatie van het begin van de 21ste eeuw weet niet beter. Je kiest bewust voor het moederschap en je bent dankbaar d…
Bronnen en referenties
Rieja (356 artikelen)
Laatste update: 03-10-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.