Wat geven met Moederdag?

Wat geven met Moederdag? Elk jaar in mei, de tweede zondag, wordt elke moeder in Nederland vereerd. Dit gebeurt op Moederdag, waarbij jonge kinderen knutselwerkjes meenemen naar huis die op school in elkaar zijn gezet, met een ontbijt op bed, en oudere kinderen iets leuks voor hun moeder kopen. Het is vaak echter de vraag, "wat koop ik voor mijn moeder?" Daarom hier een artikel met tips voor cadeaus die je aan je moeder kunt geven op Moederdag.

Moederdag

Ter ere van het moederschap wordt in Nederland op de tweede zondag in mei Moederdag gevierd. De zondag dat dit wordt gevierd, wordt de moeder de hele dag verwend, vaak beginnend met een ontbijt op bed, gevolgd door cadeaus van de kinderen. In sommige gezinnen hoeft de moeder die dag geen huishoudelijk werk te verrichten. Dit wordt dan door de kinderen en man overgenomen. Vaak gaan de gezinnen op die dag ook langs bij hun ouders (of voor de kinderen: grootouders) om de moeder (of: oma) te bezoeken.

Ook in andere landen wordt Moederdag gevierd, maar niet altijd op dezelfde datum. Zo wordt in het Verenigd Koninkrijk Moederdag gevierd op de vierde zondag van de vastenperiode, en dat is drie weken voor Pasen.

Data Moederdag 2013-2023 in Nederland

 • Moederdag 2013: 12 mei
 • Moederdag 2014: 11 mei
 • Moederdag 2015: 10 mei
 • Moederdag 2016: 8 mei
 • Moederdag 2017: 14 mei
 • Moederdag 2018: 13 mei
 • Moederdag 2019: 12 mei
 • Moederdag 2020: 10 mei
 • Moederdag 2021: 9 me
 • Moederdag 2022: 8 mei
 • Moederdag 2023: 14 mei

Andere landen die Moederdag ook op de tweede zondag van mei vieren zijn:
Anguilla, Aruba, Australië, Bahama's, Bangladesh, Barbados, België, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazilië, Brunei, Canada, Chili, Colombia, Cuba, Curaçao, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Estland, Filipijnen, Finland, Ghana, Grenada, Griekenland, Honduras, Hongkong, IJsland, India, Italië, Jamaica, Japan, Kroatië, Letland, Maleisië, Malta, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Pakistan, Peru, Puerto Rico, Singapore, Slowakije, Saint Lucia, Suriname, Taiwan, Trinidad en Tobago, Tsjechië, Turkije, Uruguay, Venezuela, Verenigde Staten, Zimbabwe, Zuid-Afrika, en Zwitserland.

Geschiedenis van Moederdag

Moederdag stamt uit een oude traditie waar de moeder werd vereerd. Dit is terug te voeren naar de moedercultus bij de Oude Grieken. Ook bestaat er een formele moedercultus in Klein-Azië, met ceremonies voor Rhea of Cybele, welke de Grote Moeder der goden werd genoemd.

Ook in het christelijk geloof komt de verering van de moeder terug, namelijk die van Maria, de moeder van Jezus. Dit werd dan ook gevierd in het katholieke geloof.

Moederdag zoals we het nu kennen komt voort uit de Verenigde Staten. Het duurde echter nog wel tot de negentiende eeuw voordat Moederdag daar geïntroduceerd werd. Dit begon met een campagne door Julia Ward Howe in 1870. Zij was een rechter en vond dat die dag in het teken moest staan van ontwapening en pacifisme door vrouwen. De echte promotie volgde met Anna Marie Jarvis (1907), waarbij waardering voor moeders werd geuit. Met de oprichting van de Mother's Day Work Clubs werd voedsel en medicatie verschaft aan moeders die deze hulp nodig hadden. Mother's Day werd officieel met behulp van Woodrow Wilson, president in 1914. Hij maakte het tot een nationale feestdag.

Rond 1925 kwam dan ook deze Moederdag naar Nederland overgewaaid.

Moederdagcadeau

Voor jonge kinderen is het niet moeilijk te bedenken wat zij geven aan hun moeder. Dit gaat vaak om een knutselwerkje dat op school of het kinderdagverblijf is gemaakt. Voor oudere kinderen is dit echter vaak een lastiger probleem. Je wilt iets leuks en waardevols geven waarmee je je dank uitspreekt. Niet elke moeder houdt van hetzelfde. Daarom hier wat ideeën en tips voor een leuk Moederdagcadeau.

Verwenarrangement

Tegenwoordig zijn ze helemaal in: spa-arrangementen en massages. Zoek eens op internet rond naar een leuke spa bij jou in de buurt, of kijk op een veilingsite, waar tegenwoordig ook regelmatig zulke arrangementen worden aangeboden. Het hoeft niet eens heel duur te zijn, maar biedt een erg leuk dagje uit voor je moeder (eventueel samen met je vader, of met jou).

Dagje weg

Net zoals bij het verwendagje kun je je moeder ook trakteren op een dagje weg naar een andere plaats. Laat je moeder bijvoorbeeld kiezen uit een dagje naar een of ander pretpark, een dierentuin, of wie weet wat, zodat jullie met het hele gezin daarheen kunnen gaan. Als het wat te duur wordt, kun je misschien broers en/of zussen vragen mee te betalen.

Lekkernijen/zoetigheid

Welke vrouw houdt nu niet van bonbons of koekjes? Misschien heeft jouw moeder wel een speciaal merk waar ze gek op is. Kijk eens op internet (of in de winkel) of ze daar een cadeaupakket van hebben, of stel het zelf samen.

Accessoire voor in huis

Accessoires voor in huis, zoals een mooie kaars of iets anders waar je moeder toch al naar op zoek was of miste in huis is altijd een mooie aanvulling. Een kaars is vaak erg leuk om te geven. Het is iets romantisch en je kunt variëren in kleur, geur en eventueel kun je er ook een schaal bij doen. Bij de Xenos vind je vaak al voor een kleine prijs een hoop kaarsen, waardoor je ook een plateau kunt maken van verschillende kaarsen, met verschillende vormen, lengtes, kleuren en geuren.

Parfum

Het is soms wat moeilijker te kiezen, omdat je je moeders smaak niet kent, maar een lekker geurtje is natuurlijk een van de veel gekozen cadeaus. Misschien weet je wel wat je moeder lekker vindt, of koop je gewoon hetzelfde geurtje was ze altijd heeft. Een ingepakt cadeau is toch altijd leuker dan wanneer ze het zelf moet kopen.

Boek

Misschien houdt jouw moeder wel heel erg van lezen. Wat is dan leuker dan het geven van een goed boek, misschien wel van haar favoriete schrijver, of uit haar favoriete genre?

Plantje of bloemen

Misschien niet heel origineel, maar vaak is het symbool al genoeg. En welke moeder kan nu niet genieten van een mooie bos kleurige bloemen? Koop ook eens een wat duurder bos zodat het een goede blikvanger is in de woonkamer. Daarnaast kun je ook gaan voor iets dat wat meer blijvend is. Ga dan voor een mooie plant voor in de woonkamer of juist voor buiten. Het is immers lente!

Verrassingspakket

Heb je zelf al wel wat ideeën, of heeft jouw moeder een speciale hobby, dan is het leuk om zelf een pakket samen te stellen met een aantal producten naar keuze. Is jouw moeder bijvoorbeeld gek van breien? Koop een aantal bollen wol, een set breinaalden, een mooie mand om het in te doen. Of houdt ze heel erg van bakken? Stel dan een pakket samen met allerlei producten om koekjes of een cake te bakken en doe daar nog wat versiersels bij. Een ander idee is om allerlei etenswaren te kopen waar je moeder dol op is en deze bij elkaar in een leuke mand of doos te plaatsen.

Cadeaubon

Kom je er nog steeds niet uit of ben je bang dat je moeder er niet genoeg aan heeft? Dan is altijd nog een cadeaubon de optie. Het is misschien niet het meest originele idee, maar daarmee is in ieder geval zeker dat je moeder iets koopt wat ze écht graag wil hebben.
© 2013 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselen voor moederdagKnutselen voor moederdagMoederdag komt er weer aan en moeders vinden het natuurlijk het leukst als ze iets krijgen wat het kind zelf gemaakt hee…
Wat is Moederdag? Het ontstaan en de tradities van MoederdagMet het begin van de lente, komt ook de dag waarop de hele wereld zijn moeder eert elk jaar weer langs. Deze traditie is…
Moederdag: een dag speciaal voor moederMoederdag: een dag speciaal voor moederGerommel in de keuken en een half uurtje later hoor je gestommel op de trap. De deur gaat open en je kleine komt met een…
Zelfmaak tips voor de leukste moederdagcadeautjesZelfmaak tips voor de leukste moederdagcadeautjesMoederdag staat weer voor de deur, dus is het tijd voor een leuk cadeau. Jaarlijks wordt op de 2e zondag in Mei Moederda…

Wat geven met Vaderdag?Wat geven met Vaderdag?Ter ere van vader wordt elke derde zondag in juni Vaderdag gevierd. Op deze dag worden vaders verwend met knutselwerkjes…
Een scheiding treft ook de betrokken kinderen heel hardEen scheiding treft ook de betrokken kinderen heel hardEen scheiding van partners heeft gevolgen voor het hele gezin. Als ouders gaan scheiden lijden de kinderen mee. Ook al w…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.