Je partner vergeven: wel of niet doen?
Een relatie heb je samen dus is het ook logisch dat je samen dingen doet en onderwerpen bespreekbaar maakt. Maar wat als jouw man of vriend contact heeft met zijn ex, vreemdgaat, geld uitgeeft dat er niet is of niet voor de kinderen wil zorgen? Dan onderneem je actie. Want het toelaten geeft jouw partner de kans om opnieuw in de fout te vallen.
Mannen vallen vaak opnieuw in de fout
Mannen zijn sneller geneigd om opnieuw in de fout te vallen. Wanneer een man telkens weer makkelijk wegkomt met slecht gedrag dan heeft dit consequenties voor de verdere relatie. Het kan het einde van de relatie betekenen maar ook een negatieve relatie. Hoe vaak gaan mannen vreemd? Eigenlijk net iets vaker dan vrouwen, want die kunnen er tegenwoordig ook wat van. Maar als een man vreemd gaat en zijn vrouw vergeeft hem dat vrij snel dan komt de man er goed mee weg. Het gevolg? De man heeft de neiging sneller opnieuw vreemd te gaan. Dit geldt uiteraard niet voor alle mannen, maar het merendeel voelt dit wel zo. Het is net als met kinderen en dieren: wanneer die merken dat fout gedrag niet bestraft wordt dan is de kans op herhaling groter. Vooral wanneer het foute gedrag iets prettigs oplevert. Eigenlijk helemaal geen vreemd gedrag. Het hoort bij het overleven. Alleen wordt bepaald gedrag tegenwoordig minder makkelijk getolereerd binnen een relatie.
Je man of vriend heeft contact met zijn ex
Dat blijft toch altijd een heikel onderwerp: je vriend of man heeft contact met zijn ex. Laat je dit toe of moet je het verbieden? Belangrijk is om nooit te gaan verbieden dat hij met zijn ex praat. In sommige gevallen is dit zelfs noodzakelijk. Bijvoorbeeld als ze samen kinderen hebben. Dan is contact tussen de ex-partners van belang. Vaak ligt het ook een beetje aan het soort contact. Gesprekken over de kinderen of over (huis)dieren die ze samen verzorgd hebben is toelaatbaar. Gesprekken over het scheren van je schaamhaar is nou niet echt iets om met je ex te bespreken. Wanneer jouw vriend of man zijn ex heeft toegevoegd op Facebook of contact heeft via Twitter of welk ander social media dan ook is dat natuurlijk niet altijd even leuk. Hebben ze het voornamelijk over praktische of zakelijk dingen? Laat je partner dan lekker met zijn ex praten. Zit je partner urenlang achter de pc verwoed te typen en te lachen met en om zijn ex? Dan wordt het tijd om eens een gesprek met hem aan te gaan. Vertel hem dat je dit niet leuk vindt. Vraag gerust aan hem hoe hij het zou vinden als je plots urenlang gezellig zit te kletsen met jouw ex en geen aandacht meer hebt voor hem. Waarschijnlijk heeft je vriend of man hier helemaal niet bij stilgestaan. Hij wordt nu gedwongen om erover na te denken. Laat hem ook antwoord geven hierop. Gaat hij desondanks toch door met het vooral intieme en leuke contact met zijn ex? Dan moet je zelf eens gaan nadenken of je dit nog langer accepteert. Vergeef je hem dit gewoon en laat je het hierbij dan is de kans groot dat jullie relatie dieper in de problemen komt.
Hij geeft veel geld uit terwijl jullie moeilijk rondkomen
Het wordt ieder jaar moeilijker om nog rond te komen van jullie salaris. Tenminste voor de meesten onder ons wel. De prijzen stijgen terwijl de lonen vrijwel gelijk blijven. Als reactie daarop moeten we ook steeds zuiniger omgaan met ons geld. Maar wat doe je wanneer jouw partner geld blijft uitgeven en jij amper nog de rekeningen kan betalen? Bespreek dit met hem! In de meeste gevallen is hij zich er niet bewust van dat hij meer uitgeeft dan dat er binnen komt. Vooral wanneer hij een dure hobby heeft dan kan het geld er soms wel sneller doorheen gaan dan hij zelf denkt. Leg de papieren dan ook openlijk op tafel. Laat zien wat er maandelijks binnen komt en wat de vaste lasten zijn. Neem hem zijn hobby of verzetje echter niet geheel af. Spreek samen een bedrag af dat hij maandelijks kan en mag besteden aan zichzelf. Evalueer tussentijds samen of het bedrag nog steeds mogelijk is. Soms gaan jullie meer of minder verdienen en kan of moet het bedrag aangepast worden. Houdt hij zich niet aan de afspraken? Accepteer dit vooral niet. Jullie wonen samen en voeren gezamenlijk een huishouden. Als hij niet wil meewerken, dan heeft dat consequenties. Neem die consequenties dan ook, tenzij je met de schulden wilt blijven zitten. Houdt het wel eerlijk: wat voor hem geldt, geldt ook voor jouzelf. Geef alleen geld uit als daar de ruimte voor is.
Je partner komt alleen op zondag het vlees snijden
Deze uitdrukking is afkomstig uit een voorlichtingsfilmpje van de rijksoverheid. Vroeger was het heel normaal dat de kinderen hun pappa alleen op zondag zagen. Moeder bleef thuis en vader werkte hard. Maar dat is niet meer van deze tijd. Vrouwen werken net zo hard als mannen en de taken binnen het huishouden en de opvoeding van de kinderen worden zoveel mogelijk gelijk verdeeld. Maak hier ook tijdig afspraken over. Wie brengt de kinderen naar school en wie brengt ze naar bed? In de meeste gezinnen verlopen deze afspraken soepel. Maar wat als hij zich niet aan de afspraken houdt en alleen maar zijn eigen ding doet zonder naar de kinderen om te kijken? Hoe vaker jij hem taken uit handen gaat nemen, hoe vaker hij ook alles aan jou over zal laten. Maak dit onderwerp daarom bespreekbaar. Niet iedere man zal het willen begrijpen. Vaak wordt er niet in gezien wat er fout gaat. Soms is het veel duidelijker om hem eens een weekje mee te laten draaien binnen het huishouden. Laat hem de kinderen verzorgen en sta hem via de zijlijn bij. Na een week hebben de meeste mannen veel meer respect voor datgene wat veel vrouwen alleen doen en zal hij veel makkelijker zijn oude taken weer oppakken. Laat je het echter op zijn beloop en neem je zijn taken zelf over? Dan wordt de weg terug steeds moeilijker.