Vijf Top Tips om productiever thuis te werken

Thuiswerken wordt steeds populairder. Veel mensen die een eigen bedrijf beginnen, hebben (nog) geen eigen kantoor en werken vanuit huis. Maar ook mensen met vaste banen mogen steeds meer thuis werken. Dit is fijn omdat je je eigen tijd kunt indelen. Andere voordelen zijn het vermijden van files, het ontlopen van vervelende collega’s en dat je kunt werken in je pyjama mocht je dat lekker vinden. Nadelen zijn dat je veel alleen bent, en het soms moeilijk kan zijn om gedisciplineerd te werken.

Creëer een aparte en productieve werkruimte

Dit kan een werkkamer zijn of gewoon een aparte werkhoek waar je altijd zit als je werkt. Dit helpt om mentaal de scheiding te maken tussen werken en relaxen thuis. Het hebben van een aparte werkplek geeft je niet alleen meer motivatie om ook echt te werken als je daar zit, maar laat ook aan medebewoners zien dat je nu aan het werk bent en niet gestoord kan worden.

Richt je werkruimte in op een manier die je productiviteit bevordert. Dus niet al te druk, en met veel afleiding, maar een prettige ruimte waarin je rustig kunt doorwerken. Denk goed na over een gunstige indeling, en wat je eventueel wel of juist beter niet aan de muur wilt hangen. Een paar planten kunnen een rustige en prettige werksfeer creëren.

Begin je dag goed

Omdat je thuis werkt kun je je tijd zelf indelen. Dit kan een voordeel en een nadeel zijn. Een voordeel omdat je flexibeler met je tijd kunt omgaan, en bijvoorbeeld midden op de dag kunt gaan sporten en ‘s avonds verder kunt werken. Een nadeel kan zijn dat dit erg veel discipline vergt. Als discipline een probleem is, is het belangrijk om een goede routine op te bouwen. Door je dag goed en positief te beginnen kun je dit onder controle houden. En door je dag altijd met dezelfde rituelen te beginnen, bouw je een goede routine op. Dus begin je dag bijvoorbeeld elke dag met een kopje koffie en een goed ontbijt, of met een verfrissende douche, of met een rondje hardlopen. Daarna kun je fris en fruitig aan het werk.

Bewaak je tijd

Omdat je zelf je uren kunt indelen denken familie, vrienden en kennissen vaak dat je altijd beschikbaar bent. Maar dat je zelf kunt bepalen wanneer je werkt, betekent natuurlijk niet dat je altijd maar vrij bent om af te spreken en leuke dingen te doen. Let er dus op dat je genoeg tijd overhoudt om te werken. Natuurlijk kun je je werk makkelijker om afspraken met vrienden heen plannen, dan iemand die op een kantoor voor een baas werkt. Maar let er dan wel op dat je de tijd hebt om die uren een andere keer weer in te halen.

Haal af en toe een frisse neus

Omdat je thuis werkt hoef je eigenlijk de hele dag niet naar buiten, je hoeft niet naar je werk te fietsen of te lopen, je hoeft alleen maar naar je computer te lopen (of telefoon). Maar het is wel gezond en goed voor de productiviteit om af en toe een pauze te houden en even een frisse neus te halen. Dus loop rondje door de buurt, ga met de hond wandelen, of ga ‘s middags hardlopen of een andere buitensport beoefenen.

Voorkom eenzaamheid

De hele dag alleen thuis werken kan soms eenzaam zijn. Je hebt misschien geen last van vervelende collega’s of een nare baas, maar je hebt ook geen leuke collega’s om tussendoor even een praatje mee te maken. Zorg dat je niet al te veel vereenzaamd, door je sociale leven actief te houden. Als je de hele dag alleen thuis hebt gewerkt, ga dan ‘s avonds samen met familie eten, of wat drinken met vrienden. Sociale contacten zorgen ook voor hernieuwde energie en inspiratie.
© 2012 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?Thuiswerken, wat zijn de voordelen en wat de valkuilen?Thuiswerken gebeurt steeds meer en vooral vrouwen kiezen vaak voor thuiswerken, zodat een baan en kinderen beter te comb…
Thuiswerken biedt alleen maar voordelenThuiswerken biedt alleen maar voordelenSteeds meer bedrijven bieden de medewerkers de mogelijkheid om één of enkele dagen in de week thuis te werken. Thuiswerk…
Thuiswerken zorgt voor minder stressSteeds meer werkgevers en werknemers ontdekken de voordelen van het telewerken. Telewerken en thuiswerken heeft echter o…
Thuiswerken: het nieuwe werken?Thuiswerken: het nieuwe werken?Thuiswerken is een fenomeen dat steeds meer ingang vindt. Logisch, want thuiswerkers kunnen hun tijd zelf indelen, staan…

Vakantiewerk in SpanjeVakantiewerk in SpanjeWil jij vakantiewerk in Spanje? Dat kan, want ze zoeken vaak veel extra mensen in Spanje tijdens de zomermaanden. Ga naa…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 11-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.