Wat je moet weten wanneer je een vakantiebaan wil beginnen

Wat je moet weten wanneer je een vakantiebaan wil beginnen Je hebt vakantie maar hebt geen geld om dingen te doen in je vakantie of je verveelt je dood en weet helemaal niet wat te doen. Waarom dan niet een vakantiebaantje beginnen, je verdient er geld mee om leuke dingen mee te doen of te sparen en je vult je tijd nuttig in. Maar hoe zoek je nu achter zo een baantje en wat komt er allemaal bij kijken?

Hoe kom ik aan een vakantiebaantje?

Er zijn verschillende manieren om op zoek te gaan naar een vakantiebaan. Bijvoorbeeld via:
  • Advertenties in de krant
  • Internet
  • Een uitzendbureau
  • Spontaan te gaan solliciteren
  • Via andere vrienden of familie
  • ...

Je kan je eerst en vooral om te beginnen je overal in de verschillende uitzendbureaus gaan laten inschrijven. Deze zullen voor je op zoek gaan naar een job die je kan uitvoeren in de vakantie. Natuurlijk moet je wel vijftien jaar of ouder zijn om je hier voor in te gaan schrijven omdat dit wettelijk is vatgelegd. Zoek ook het internet af zoals de website "www.scholierenwerk.nl" waar je je ook kan inschrijven en zoeken naar verschillende jobs die bij jou passen. Vind je niet dadelijk iets, geen probleem want je kan ook nog altijd langs gaan in verschillende bedrijven en zaken om spontaan te gaan solliciteren, het kan altijd zijn dat ze toch nog een hulpje bijzoeken zonder dat er een vacature voor opgemaakt is geweest. Er bestaan verschillende manieren om op zoek te gaan naar een bijbaantje maar het is toch belangrijk dat je vroeg op voorhand begint te zoeken want meerdere studenten zoeken natuurlijk een baantje tijdens hun vakantie.

Vanaf welke leeftijd mag ik een vakantiebaan beginnen?

Jonger als dertien jaar

Een officiele vakantiebaan mag je pas beginnen vanaf je dertien jaar bent geworden. Als je jonger bent als dertien mag je wel kleine klusjes doen voor je ouders of buren zoals bijvoorbeeld boodschappen gaan doen voor je oma of in de tuin helpen bij je buren.

Dertien of veertien jaar

Als dertien of veertien jarige mag je alleen overdag werken tot 19.00 uur. Dit mag niet langer dan 4 weken waarin je maximum 35 uur per week mag werken, dit zijn dus maximum 7 uren per dag. Je mag ook geen zwaar werk verrichten maar kleine klusjes waar je steeds werkt onder toezicht van een volwassenen.

Vijftien jaar

Vanaf je vijftiende mag je al wat meer werkjes verrichten waarin zelfs de horeca. Dit mag maximum 40 uur per week maar mag niet langer zijn dan zes weken. Ook vanaf deze leeftijd mag je alleen tussen zeven uur s'morgens en zeven uur s'avonds werken.

Zestien of zeventien jaar

Vanaf deze leeftijd mag je evenveel uren werken als een volwassen, namelijk 45 uren per week. Alleen nachtposten tussen 22.00 en 07.00 mag je niet werken. Ook gevaarlijk werk mag je niet verrichten zoals met machines rijden of gevaarlijke stoffen verplaatsen.

Geld verdienen

Minimumloon

Wat je verdient hangt altijd af van het minimumjeugdloon die ongeveer om de twee jaar word vastgelegd. Je kan kijken op www.jeugd-en-geld.nl door daarna te klikken op 'geld uit baantjes' en daarna op 'wat schuift dat'. Hierin moet je je gegevens invullen waarna je miminumjeugdloon berekend wordt. Je werkgever begint dus altijd met dit bedrag en kan dus hoger zijn dan dit bedrag maar nooit lager. Ook krijgt iedereen die werkt of gewerkt heeft vakantiegeld, dit is bij een vakantiebaantje net hetzelfde.

Belastingen betalen

Wanneer je werkt en geld verdient moet je dit altijd aan de belastingen aangeven, dit is met een vakantiebaan net hetzelfde. Alleen moet je hiervoor een speciaal formulier voor invullen omdat je slechts enkele weken werkt en bij de belastingen ze er anders van uit gaan dat je een heel jaar gewerkt hebt. Dit speciaal formulier heet een T1-formulier: teruggaaf jongeren en kan je aanvragen bij je belastingsdienst in je buurt of op de site van de belastingdienst. Meestal zal je gaan terugkrijgen van de belastingen omdat je teveel hebt betaald. Een jongere hoeft geen belastingen te betalen wanneer het minder verdient dat een bepaalde som dat ieder jaar wisselt. Om je verdienste aan te geven aan de belastingen zul je je loonstrook nodig hebben, hou deze dan zeker ook goed bij.

Kinderbijslag

De ouders krijgen per kwartaal (om de drie maanden) kinderbijslag om het kind te onderhouden van allerlei benodigdheden. Wanneer het kind een vakantiebaantje neemt onder de zestien jaar zal dit geen gevolgen hebben aan deze bijslag omdat ze toch niet meer dan 40 uren mogen werken. Echter wanneer ze zestien of zeventien jaar zijn mogen ze niet over een bepaalde som verdienen die zijn vastgelegd door de svb. Komen ze over dit maximumbedrag wordt er minder kinderbijslag betaalt of moet je het verschil later terug betalen. Om de actuele bedragen te raadplegen kan je dit nazien op de site van svb: www.svb.nl.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderbijslag en een vakantiebaan: hoeveel bijverdienen?Kinderbijslag en een vakantiebaan: hoeveel bijverdienen?Een vakantiebaan die niet meer dan 1250 euro oplevert heeft geen gevolgen voor de kinderbijslag, mits een kind niet meer…
Werk en ontspanning combineren: vakantiewerk aan zeeWerk en ontspanning combineren: vakantiewerk aan zeeJongeren en studenten nemen in de zomermaanden vaak een vakantiejob of vakantiebaantje om wat bij te verdienen. Toch wil…
Bijbaantjes en vakantiebaantjesBijbaantjes en vakantiebaantjesVeel jongeren hebben een bijbaantje of vakantiebaantje. Maar als een jongere nog thuis woont, kan een bijbaantje gevolge…
Het populairste vakantiewerk op een rijHet populairste vakantiewerk op een rijVeel jongeren zoeken in de vakantie naar een vakantiebaantje. Vakantiewerk is erg populair omdat jongeren in de vakantie…

Het verbeteren van de prestaties van werknemersHet verbeteren van de prestaties van werknemersMensen zijn in veel bedrijven de meest waardevolle productiemiddelen die de organisatie ter beschikking staan. Het goed…
Studiekeuze maken: hoe kies je de juiste studie?Studiekeuze maken: hoe kies je de juiste studie?Bijna iedereen krijgt er een keer mee te maken, een studiekeuze maken. Doordat er zo veel opleidingen in Nederland zijn…
Bronnen en referenties
  • www.svb.nl
  • www.scholierenwerk.nl
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.