Recessieproof beroepen: overheid, ambacht en zaken

Recessieproof beroepen: overheid, ambacht en zaken Aan het werk blijven tijdens de recessie. Of aan een baan komen. Welk werk biedt nog de meeste zekerheid? Wordt het de zakelijke dienstverlening, of kun je je toch beter toeleggen op de finance? Of wordt het juist iets solides, zoals een ambacht als bakker of slager? Moet je het op HBO-niveau zoeken, universitair aan de studie, of is juist het MBO de onvermoede winnaar op het vlak van baanzekerheid? Onderzoek van GoudenGidsBanen.nl geeft antwoord op deze actuele vragen. De recessie. De realiteit treft iedereen. Maar wat blijkt uit onderzoek van de vacaturesite GoudenGidsBanen.nl? Als je het goed wilt blijven doen temidden van de recessie, is het een goed idee om een 'echt' vak te gaan beoefenen. Dan betreft het met name de gezondheidszorg, het ambacht of de zakelijke dienstverlening. Al is het een deel van het huidige regeringsbeleid om te snijden in het leger aan ambtenaren, toch zijn de overheid en het onderwijs relatief 'recessieproof'.

Slagers, loodgieters en stukadoors

GoudenGidsBanen.nl combineerde de gegevens uit een serie arbeidsmarktonderzoeken met eigen bevindingen, en daar bleken dergelijke opvallende resultaten uit. Over welke beroepen hebben we het dan concreet? Verrassend genoeg, gaat het niet om werk in de finance sector of de IT. Het blijkt dat vooral 'traditionele' vakmensen relatief recessie-proof zijn. Bakkers, slagers, loodgieters en stukadoors blijven gewild, zo blijkt uit cijfers van deambachtseconomie.nl, een organisatie die zich specialiseert in oude en nieuwe ambachten. Het is ergens wel logisch. Wie mensen van luxe voorziet, heeft in de regel een beperkte en grillige doelgroep. Als je juist in de dagelijkse levensbehoeften voorziet, is je doelgroep constant. We blijven toch brood eten. De gootsteen die lekt, laat je hoe dan ook repareren.

Profiteren van de recessie

Temidden van alle geluiden over mensen die last hebben van de recessie, zou je er niet zo snel bij stilstaan: sommige beroepen hebben een zeker profijt van de recessie. Dat zijn met name de zogeheten reparatieambachten. Daaronder vallen textielreinigers, horlogemakers, leerbewerkers, kleermakers en schoenmakers. Tijdens een hoogconjunctuur gooien we 'lekker'(?) weg wat het niet meer doet. Maar als het allemaal zuiniger aan moet, laten we liever iets maken in plaats van tot een dure vervangingsactie over te gaan. In de regel is dat wat goedkoper. Dat betekent dat de markt voor ambachtslieden naar verwachting aardig blijft draaien. Daarbij geldt wel een kanttekening. Concurrentie maakt ambachtswerk goedkoper. Juist in Nederland is het ambacht al jaren schreeuwend duur - waar anders zie je bordjes van ambachtslieden op mooie riante panden in Bloemendaal en Wassenaar staan? En juist daar komt een eind aan dankzij openere grenzen en krachtige concurrentie, onder andere uit het buitenland. Zaak is dus om dat ambacht zo economisch mogelijk te prijzen.

250.000 gouden kansen

Minister Kamp zei het eind 2011 zo: “De ambachtseconomie heeft de komende jaren veel nieuwe mensen nodig, dat zijn 250.000 gouden kansen voor mensen die inzet willen tonen. De belangstelling voor vakmanschap en kwaliteit neemt toe in Nederland. Dat is een prima ontwikkeling voor vakmensen met talent, want als je ergens echt goed in bent of je zelf ergens in bekwaamt, word je vanzelf belangrijk voor iedereen.”

Verbouwen, niet verhuizen

We weten het wel, de woningmarkt is eindelijk in elkaar gezakt, na vele gouden jaren. Dit schijnt het aantal verbouwingen te doen toenemen onder het motto 'niet verhuizen, maar verbouwen'. Timmerlieden, voegers, stukadoors, dakdekkers en glazeniers wordt een goede toekomst voorspeld - al is het dus de vraag of de tarieven niet stevig gaan zakken door de genoemde concurrentie.

Waar zijn de dure jongens in de finance?

Socioloog dr. Bram Peper van de sociale faculteit, afdeling sociologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam legt de vinger op een zere maar interessante plek: Namelijk, de dure jongens van de finance en dergelijke takken van voorheen zo lucratieve 'sporten'. Peper zegt: ”De recessie treft vooral kenniswerkers, vooral in de financiële sector. Echter, kenniswerkers zijn wel degenen die ambachtslieden inhuren en als de crisis voortduurt, wordt inhuren te duur. Dan gaan de kenniswerkers desnoods zelf aan de slag.’’ Dat zou een aparte vorm van verdringing kunnen opleveren: een bankier met de verfkwast in de hand? Hoe dan ook is en blijft de teneur van alle voorspellingen en koffiedik-kijkpraktijken dat juist MBO- opgeleiden met een vakopleiding een relatief zekere toekomst hebben.

De Telefoongids BV presenteert op GoudenGidsBanen.nl actuele banen op MBO- en HBO-niveau. Voor de werkzoekenden is het gebruik van de site gratis. Zie voor meer informatie: www.GoudenGidsBanen.nl
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Robots een gevaar voor ambachtenIn een tijd waarin robots heel veel werk van mensen zijn gaan overnemen lijkt het ambacht op zijn retour. Een ambacht is…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Bezwaar, beroep, hoger beroepBezwaar, beroep, hoger beroepDit artikel beschrijft de procedure van bezwaar, beroep en hoger beroep. Als u het oneens bent met een beslissing van ee…
Het recht: hoger beroep, cassatieHet recht: hoger beroep, cassatieHet in hoger beroep gaan in rechtszaken is niets anders dan een nieuw oordeel in een bepaalde zaak. Maar kan iedereen in…

Opleiding tot huisartsDe huisarts is toegankelijk voor iedereen. Deze is het eerste aanspreekpunt van de patiënt en dus de voorpost van de gez…
Koninklijke MarechausseeKoninklijke MarechausseeDe Koninklijke Marechaussee (Kmar) is een van de vier krijgsmachtdelen van de Nederlandse Krijgsmacht. Het is een politi…
Bronnen en referenties
  • Persbericht GoudenGidsBanen.nl / Linden & Barbosa
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.