Opleiding tot huisarts

De huisarts is toegankelijk voor iedereen. Deze is het eerste aanspreekpunt van de patiënt en dus de voorpost van de gezondheidszorg. Hij hoort betrouwbaar, deskundig en verantwoordelijk te zijn. Het is een inspirerend beroep in ontwikkeling. Voor veel mensen is het een ambitie om dit beroep te kunnen en mogen uitoefenen. Hier gaat een heel leertraject aan vooraf.

Vroeg beginnen

Wanneer je als huisarts wil gaan werken zul je al moeten beginnen op de middelbare school. Het VWO diploma is een eerste vereiste om alleen al door te kunnen stromen naar de Universiteit. Hierbij zijn ook de de juiste profielen nodig, zoals ‘natuur en techniek’ of ‘natuur en gezondheid’ met biologie. Een afgeronde Hbo-opleiding, gerelateerd aan de artsen opleiding, is ook toelaatbaar.

Lotingen voor een opleidingsplaats

Bent u er klaar voor om naar de universiteit te gaan, kunt u uw eigen inschrijven bij verschillende universiteiten voor de opleiding ‘geneeskunde’. Wees er op tijd bij, want er is een heel grote aanmeldingsstroom. Door de grote vraag naar opleidingsplaatsen vind er een centrale of decentrale loting plaats. Bij een centrale loting gaat het vooral om de eindlijst van je VWO opleiding of dan wel Hbo-opleiding. Heeft u gemiddeld een 8 of hoger dan bent u direct ingeloot. Tussen de 7.5 en 8 geeft u ongeveer 80% kans en zo verder. Hoe lager uw gemiddelde eindcijfer hoe meer kans om uitgeloot te worden.

Op een aantal universiteiten hebben ze een decentrale loting, dat betekend dat de Uni zelf mag bepalen wie ze toelaat. Hoe ze hun studenten kiezen mogen ze zelf bepalen. Meestal gebeurt dit door middel van een test, CV en/of sollicitatiegesprek. Bent u uitgeloot, dan mag u het daarna nog twee maal proberen, wel maar eens per jaar. Dit geld voor beide lotingen. Bent u ingeloot, dan kunt u beginnen met de bachelorfase van de geneeskundige opleiding.

Eerste jaar

Het eerste jaar is het propedeuse jaar. In dit jaar begint u met de basis van de vorm en functie van het menselijke lichaam. U wordt geconfronteerd met patiëntproblemen en hoe de geneeskunde daarbij komt kijken. Ook leert u op de juiste manier te communiceren met patiënten. U maakt kennis met de manier waarop medische literatuur wordt geschreven en hoe u informatie opzoekt in de bibliotheek en op het internet. U zult een korte zorgstage lopen om kennis te maken met de gezondheidszorg.

Het tweede en derde jaar

In het tweede jaar is er veel aandacht voor uw communicatieve vaardigheden en staat de ziekteleer centraal. Daarnaast leert u hoe u een lichamelijk onderzoek uitvoert en hoe u uzelf professioneel opstelt. In het derde jaar gaat het om patiëntenproblemen. In dit jaar leert u zo rationeel mogelijk een strategie uit te stippelen om een diagnose te stellen en vervolgens een therapie te kiezen. De praktische onderdelen van het medische beroep leert u door te observeren en te oefenen op medestudenten en simulatiepatiënten. Daarna gaat u in kleine groepjes in de kliniek uw vaardigheden trainen.
Wanneer u de eerste drie jaar afgerond heeft, kunt u beginnen aan de masterfase.

Vierde, vijfde en zesde jaar

In het vierde jaar beginnen uw eerste Co-schappen. Dit zijn klinische stages, waarin u in de praktijk toepast wat u in uw studie geleerd hebt. Dit is altijd onder begeleiding van een arts en/of specialist. U kunt de Co-schappen lopen op verschillende afdelingen. Deze stages loopt u gedurende drie jaar afgewisseld met theoretisch onderwijs.
Uw studie wordt in het zesde jaar afgesloten met een semi-artsstage, wetenschapsstage en vrije keuzeruimte.
  • Tijdens u semi-artsstage leert u zelfstandig als bijna-arts op te treden bij de begeleiding van patiënten. U doet de semi-artsstage in een zelfgekozen vakgebied.
  • Tijdens de wetenschapsstage doet u gedurende minimaal veertien weken mee met een onderzoeksproject.
  • De vrije keuzeruimte kunt u zelf invullen.

Huisartsenopleiding

Na zes jaar bent u dan eindelijk basisarts. U kunt natuurlijk gaan werken als arts-assistent, maar wilt u huisarts worden dan moet u nog de huisartsen opleiding volgen. Het duurt ongeveer drie jaar om u te specialiseren. Deze opleiding is competentie gericht en u zult in verschillende zorginstellingen stage lopen, waaronder natuurlijk voornamelijk in een huisartsenpraktijk. U volgt gedurende de gehele opleiding één dag per week theoretisch onderwijs. Ook worden er regelmatig testen afgenomen. Wanneer u ook dit traject heeft doorlopen en goed heeft afgesloten, mag u uzelf huisarts noemen.
© 2011 - 2024 Jikkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dierenarts, arts voor dierenDierenarts, arts voor dierenEen dierenarts is een arts die gewonde of zieke dieren behandeld. Voor de opleiding is een VWO-diploma een vereiste. Daa…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Beroep onder de loep: huisartsBeroep onder de loep: huisartsEen huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt voor mensen met klachten: of dit nou grote of kleine klachten zijn, medisc…

Jong, gehandicapt en vol ambitieDe problemen waar jongeren met een functiebeperking tegenaan lopen lijken eindeloos. Van een gebrek aan sociale contacte…
Recessieproof beroepen: overheid, ambacht en zakenRecessieproof beroepen: overheid, ambacht en zakenAan het werk blijven tijdens de recessie. Of aan een baan komen. Welk werk biedt nog de meeste zekerheid? Wordt het de z…
Jikkes (15 artikelen)
Laatste update: 13-11-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.