Werken als mystery shopper
Shoppen en tegelijkertijd geld verdienen. Dat wilt toch iedereen? Werken als mystery shopper kan een leuke manier zijn om maandelijks wat extra te verdienen. Toch houdt mystery shopping meer in dan slechts wat winkelen. Als mystery shopper voer je marktonderzoek uit. Dit doe je voor bedrijven die willen weten hoe hun medewerkers met klanten omgaan. Ook willen ze vaak weten of de medewerkers de richtlijnen van de winkel volgen.
Diverse mysteryshop organisaties
Er zijn diverse organisaties in Nederland die mysteryshop activiteiten aanbieden. Zij verzamelen mensen die graag een extra zakcentje willen verdienen. Deze mensen laten ze mysteryshopbezoeken afleggen door heel Nederland. Uiteindelijk verzamelen ze alle winkelverslagen van een bepaald retail merk en hier maken zij een onderzoekverslag van die zij aan de klant presenteren.
Diverse mysteryshop organisaties in Nederland zijn:
- AQ Services
- Mysteryshoppen.nl
- Multi-Value
- Shop Control
- Mysteryguest.nl
- TNS NIPO
Aangemeld, en nu?
Bij al deze organisaties kan je je aanmelden als mystery shopper. Voor sommige bedrijven geldt dat je een bepaalde minimum leeftijd nodig hebt om je aan te kunnen melden. Ook moet je bij veel organisaties een test doen om toegelaten te worden. Je moet dan wat vragen beantwoorden over hoe zij willen dat winkelbezoeken worden gerapporteerd. Elke mysteryshop organisatie heeft zijn eigen manier.
Klussen krijgen
Nadat je deze test hebt voltooid kun je op zoek gaan naar klussen. Elke organisatie heeft een lijst met klussen, mysteryshop bezoeken waarvoor je je kunt inschrijven. De mysteryshop organisatie bepaalt vervolgens wie welke opdracht krijgt. Of je een bepaalde opdracht krijg heeft te maken met het profiel dat ze voor een bepaalde winkel zoeken. Willen ze jonge mensen of willen ze juist iemand met een bepaalde leeftijd? Het heeft alles te maken met de doelgroep van de winkel. Of met de doelgroep die de winkel eens zou willen testen. Neem het dus niet persoonlijk als je een klus niet krijgt.
Een ander ding wat meespeelt is dat ze liever mensen hebben die niet bekend staan als fameuze mystery shoppers. Dit omdat winkelmedewerkers de mystery shopper dan kunnen gaan herkennen en dan heeft de test al geen zin meer. De winkelmedewerker moet vooral niks in de gaten hebben.
Je hebt de grootste kans om klussen te krijgen als je je werk goed doet. Je schrijft netjes en duidelijk Nederland en je bent betrouwbaar. Dat betekent dat als je zegt dat je een bepaalde klus gaat doen, dat je deze dan ook gaat doen op het afgesproken tijdstip.
Je werkzaamheden
Als je een klus toegewezen hebt gekregen geef je voor de organisatie aan wanneer je de opdracht wilt uitvoeren. Dit is vaak erg belangrijk voor mysteryshop organisaties omdat ze zo kunnen inschatten op welke dagen ze veel verslagen moeten verwerken. Ook kunnen ze zo een beetje in de gaten houden of mensen het nog gaan redden om een bepaalde opdracht te doen.
Voordat je een bezoek aflegt lees je goed de instructies door die horen bij de opdracht. Hierin staat precies beschreven wat je moet doen bij je mysteryshop bezoek. Waar willen ze dat je op moet letten? Dit staat allemaal aangegeven in de instructies bij de opdracht. Het is belangrijk om deze goed door te lezen omdat je achteraf vragen over deze punten moet invullen. Als je dan niet bewust hebt opgelet of iemand wel of geen petje droeg dan kan dat de kwaliteit van het onderzoek beïnvloeden.
Let op!:Als mystery shopper ben je over het algemeen niet in dienst bij een bedrijf. Je werkt belastingtechnisch als een zelfstandige die klussen accepteert. Je moet dus aan het einde van een jaar zelf het bedrag wat je in totaal verdient hebt aangeven bij de belasting. Hier moet namelijk inkomensbelasting over worden betaald.
Bij een mystery shop bezoek moet je vaak letten op de volgende dingen:
- Klantvriendelijkheid
- Aankleding van de winkel
- Schoonheid en netheid van de winkel
- De manier van klanten aanspreken
- De manier waarop medewerkers klanten helpen
- De manier waarop medewerkers dingen proberen te verkopen
- De representativiteit van de medewerkers
In het geheim
Als mystery shopper werk je als het ware undercover als klant in een winkel. Het is absoluut
niet de bedoeling dat de winkelmedewerkers in de winkel doorhebben dat jij een mystery shopper bent. Dit zou namelijk hun gedrag kunnen beïnvloeden. Daarom mag je dus ook
nooit zeggen dat je een mystery shopper bent. Als je dit per ongeluk wel doet dan ben je in de meeste gevallen je vergoeding kwijt.
Wat verdient het?
Daarbij komen we meteen bij het volgende onderdeel: wat verdien je als mystery shopper? Ten eerste verdien je als mystery shopper geen vast salaris. Je krijgt per onderzoek dat je toegewezen krijgt een bepaald vast bedrag, dit staat van te voren bij de opdracht aangegeven. Bij dit bedrag zijn het aankoopbedrag van het product wat je moet kopen en de reiskosten vaak inbegrepen. Van te voren is dus niet te voorspellen of en hoeveel geld je per maand zal verdienen. Dit kan de ene maand in de honderden euro's zijn als je meerdere bezoeken tegelijk aflegt maar ook stukken minder. Het is maar net wat je toegewezen krijgt.
Toch is het een leuk extraatje. Ook is het gewoon super leuk werk om te doen. Daarbij ben je vrij zelfstandig, je zit niet vast aan een vaste werkomgeving en je hoeft ook niet te solliciteren. Het heeft meer te maken met vraag en aanbod. Jij biedt je aan als mystery shopper en een mysteryshop bedrijf vindt jou geschikt of niet geschikt om mee te werken.
Op deze manier haal je allebei het beste eruit: jij hebt een leuk zakcentje en zij hebben geschikte mensen om een onderzoek mee uit te voeren.
De betaling
Aan het einde van een 'project' zoals dat heet, voer je in welke mystery shop bezoeken je allemaal hebt afgelegd. Deze voeg je samen in een declaratieformulier. Soms worden je bezoeken automatisch al gedeclareerd bij de organisatie. Daarna krijg je binnen 6 weken je vergoeding op je rekening gestopt.
Voor veel mensen zal mysteryshopping een leuk extraatje zijn naast hun gewone werk. Het valt dan ook zeer aan te raden om eens te proberen.