Hoe overleef ik de eerste dag van mijn studie?
De eerste dag van je nieuwe studie. Voor veel jonge mensen is dit een spannende dag. Je zult in de eerste dagen en zelfs weken van je nieuwe opleiding veel over je heen krijgen. In dit artikel geven we tips om die eerste dagen van je nieuwe studie door te komen zodat je een goede start maakt. We gaan in op onderwerpen als ingang vinden in het studentenleven, het vinden van klaslokalen en het maken van nieuwe vrienden.
Je staat op het punt om te beginnen aan een nieuwe fase van je leven. Je rugtas staat klaar, je boeken zijn aangeschaft en vol goede moed fiets of loop je naar je nieuwe school. De plek waar je de komende drie tot vier jaar zal werken aan je toekomst. Vier jaar is niet niks, een goede voorbereiding is dus essentieel om een goede start te maken op je opleiding.
Wat komt er allemaal kijken bij het beginnen van je leven als student? In dit artikel geven we handvatten om succesvol te beginnen aan een studie.
Een nieuwe start
Een studie beginnen betekent dat je een nieuwe start maakt. Wanneer je een opleiding begint in een nieuwe stad, met nieuwe mensen, is alles weer mogelijk. Maak hier handig gebruik van. Altijd al gedroomd van een glansrijke carrière als politicus? Ga bij een debatvereniging. Nooit aan sport gedaan maar altijd gedroomd om die hattrick te scoren bij voetbal? Sluit jezelf aan bij een voetbalclub. Doe het gewoon, laat die innerlijke grenzen varen. Nu is de kans om dingen te proberen die je nooit deed omdat mensen in jouw omgeving vonden dat het niet bij jou past.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je aan de eerste dag van je studie begint is het goed om er aan te denken of je alles hebt wat je nodig hebt om een goede start te maken. Heb je al je studieboeken besteld? Beschik je over een vers collegeblok met werkende pennen? Heb je een goede rugtas om deze spullen in te vervoeren? Heb je een laptop aangeschaft (indien verplicht bij de opleiding)? Als je deze vragen met een 'ja' kan beantwoorden dan ben je klaar voor de eerste dag van je nieuwe studie.
Grip krijgen op het studentenleven
Als het goed is krijg je aan het begin van je studie een informatiepakket. Hierin zitten als het goed is:
- Een plattegrond van de universiteit of hogeschool
- Een lijst met belangrijke data
- Informatie over de bibliotheek
- Informatie over sportfaciliteiten
- Informatie over hoe je belangrijke dingen als je rooster moet vinden
- Algemene richtlijnen, regels en wetgeving van de universiteit of hogeschool met betrekking tot examens, het overschrijden van einddata en het plegen van plagiaat
Daarnaast krijg je als het goed is ook een informatiepakket van jouw faculteit of opleiding:
- Een boekenlijst met boeken die je moet aanschaffen
- Een lijst met eventuele aanvullende eisen van de opleiding
- Informatie waar je de boeken kunt aanschaffen
- Informatie over studieverenigingen
- Informatie en contactgegevens met betrekking tot vormen van studiebegeleiding
Bewaar al deze informatie goed. Het kan altijd van pas komen tijdens de rest van je studie. Als je alles bewaart in een map kan je op elk moment tijdens je studie nalezen waar je voor welke dienst moet zijn.
Je oriënteren op het semester
Voordat je met je studie begint is het belangrijk om je alvast te oriënteren op alles wat komen gaat. Op die manier ben je voorbereid op eventuele projectweken, toetsen en inlevermomenten. Probeer een overzicht te achterhalen van het hele eerste semester. Dit doe je door langs te gaan bij het secretariaat van je opleiding/faculteit. Ook kan je veel informatie vinden in de studiegids van je opleiding. De studiegidsen van tegenwoordig staan nu vaak online, zodat je via de website van je school of universiteit makkelijk inzage hebt in alle informatie met betrekking tot je studie.
Maak een overzicht met alle belangrijke momenten en data en schrijf deze in je agenda. Maak een planning van de te bestuderen stof die je nodig hebt om elk toetsmoment of inleverdatum te halen. Op deze manier kom je er niet een week voor je tentamen achter dat je nog drie boeken moet lezen.
Het rooster
Ook is het belangrijk om zo snel mogelijk je lesrooster te achterhalen. Op een lesrooster kun je zien hoeveel tijd je per week kwijt zal zijn aan hoor- en/of werkcolleges. Hier kan je rekening mee houden bij het maken van je studieplanning. Op je rooster zullen vakken, docenten en lokalen staan die je niet herkend. Raak hierdoor niet in paniek, tijdens de introductiedag van je opleiding wordt dit allemaal uitgelegd. Probeer op de dag dat je voor het eerst begint aan je nieuwe opleiding op tijd op school te zijn zodat je alle tijd hebt om het juiste lokaal te vinden. Schroom niet om de weg naar het lokaal te vragen bij de receptie of de portier. Het is beter om te weten waar je naar toe gaat dan dat je een uur kwijt bent aan het zoeken naar een lokaal (je hebt echter wel meteen een rondleiding door je afdelingsgebouw gehad).
Afijn, je bent 20 minuten voor aanvang van je eerste college op het universiteitsterrein gearriveerd. Je hebt de wirwar van het openbaar vervoer of het drukke verkeer in je nieuwe stad overleefd en je staat voor de entree van het universiteitsgebouw. Bij de portier vraag je vriendelijk naar het lokaal waar je moet zijn. De portier weet een uitstekende beschrijving te geven van de route die je moet nemen om je doel te bereiken.
Je draai vinden
Probeer bij aankomst bij de universiteit een overzicht te krijgen van de volgende zaken: locatie van de wc's, collegezalen, lokaties van werkcolleges, docentenkamers, secretariaten/administratieve afdelingen, gemeenschappelijke ruimtes en aula's, kluisjes, zelfstudieruimtes, bibliotheken, kantoren van studieverenigingen. Dit hoeft natuurlijk niet allemaal in een dag. Maar probeer er in je eerste week school er op te letten wat waar zit.
Je doet je eerste stap in de collegezaal. Je kijkt wat om je heen en je gaat ergens zitten waar jij je prettig bij voelt. Dat kan bij mensen zijn die je wel aardig lijken maar ook eerst nog even een plekje voor jezelf.
Wie is wie?
Probeer er achter te komen wie je docenten zijn en hoe je ze kan bereiken. Noteer bij elk hoor- en werkcollege de naam en het e-mailadres van je docent in je collegeblok. Dit kan later van pas zijn als je met de docent moet communiceren over absentie of studieopdrachten.
De docenten
Docenten van hoorcolleges op de universiteit zijn in de regel hoogleraren. Dit is wezenlijke zin het hoogste wetenschappelijke ambt aan een universiteit. Ze besteden een deel van hun werktijd aan onderzoek en een deel van hun werktijd aan onderwijs. De verhouding tussen onderzoek en onderwijs kan per hoogleraar verschillen. Toch is het handig om in gedachten te houden dat onderwijs niet de enigste taak van hoogleraren is. Hierdoor snap je bijvoorbeeld beter dat ze minder beschikbaar zullen zijn voor studenten als de docenten op de middelbare school voor je waren.
Docenten van werkcolleges zijn vaak student-assistenten. Dit zijn studenten die zelf nog in opleiding zijn maar aangesteld zijn om les te geven aan studenten. Werkcolleges dienen als verdieping voor de stof die je bij de hoorcolleges heb geleerd. Samen met de docent ga je aan de slag om je de stof eigen te maken. Hier horen ook studieopdrachten bij.
Docenten op hogescholen zijn vaak wel 100% bezig met het geven van onderwijs, dit is in ieder geval wel hun hoofdtaak. Docenten op de hogeschool zullen makkelijker te bereiken zijn voor vragen en advies.
Je medestudenten
Als je naar een nieuwe school gaat verwacht je natuurlijk om nieuwe vrienden te maken. Nieuwe contacten leggen zal niet moeilijk zijn, iedereen is immers nieuw en iedereen zoekt contacten in zijn nieuwe studieomgeving. Probeer het contact leggen echter niet te forceren. Zeg bij elk werkcollege iedereen in je werkgroep gedag bij binnenkomst en ga zitten. Je slaat je boek open en gaat aan het werk. In de pauzes kun je echter proberen een babbeltje te maken met wat medestudenten. Op die manier kom je wat in gesprek met andere studenten. Langzaamaan zul je zien dat je bepaalde mensen steeds vaker zult spreken. Misschien dat je dan zelfs eens af kunt spreken om samen aan een opdracht of hoofdstuk te werken. Samen studeren is een goede basis voor een vriendschap.
De borrel
Doe daarnaast actief mee aan sociale activiteiten in en rondom de school. Ga bijvoorbeeld eens langs bij de wekelijkse borrel. Hier kom je snel mensen tegen die er ook op uit zijn om een gezellige studietijd te hebben. Met een drankje op gaat het praten ook een stuk makkelijker. Op deze manier kom je elkaar ook tegen buiten school om. Langzaamaan kan je dan eens wat studenten die je op de borrel bent tegengekomen uitnodigen voor een evenement of een feestje.
Studenten- en studieverenigingen
Ook studenten- en studieverenigingen zijn manieren om aan nieuwe contacten te komen. Bij veel introductieweken krijg je op een rijtje te zien welke studentenverenigingen er allemaal zijn in jouw studentenstad. Op die manier kan je erachter komen of en welke studentenvereniging bij jou past. Een studentenvereniging kan echter veel tijd kosten en het kan ten koste gaan van je nieuwe studie. Er zijn veel studenten die studievertraging oplopen doordat ze lid zijn geworden van een studentenvereniging. Het is daarentegen wel weer een mooie ervaring om mee te maken tijdens je studententijd.
Studieverenigingen zijn vrijblijvender en zijn bedoeld om naast je studie verdieping en sociaal contact te stimuleren bij mensen van een specifieke opleiding. Met de opleiding als thema worden er bijvoorbeeld lezingen of sociale activiteiten en soms zelfs studiereizen georganiseerd. Er zijn ook studieverenigingen die geen studie maar een bepaalde sport of hobby als thema hebben. Ook bij deze verenigingen is het leuk om te kijken of en wat bij je past.
Sportclubs en hobbyverenigingen
Het kan vrienden buiten je studie opleveren als je je aanmeldt bij een sport- of hobbyvereniging. Zo kan je bijvoorbeeld gaan voetballen van een lokale voetbalvereniging. Ook kan je een cursus boetseren gaan volgen. Vaak worden er in studentensteden cursussen aangeboden die interessant zijn voor jonge mensen. Het is enorm leuk om eens te kijken of er wat bij zit van jouw gading. Een hobby is een ontspannen manier om vrienden te maken.
Er op uitgaan
Dit is misschien wel het meest belangrijke als je begint in een nieuwe stad: er op uit gaan. Dit betekent dat je een actieve houding aanneemt. Je hebt een open houding en je laat je niet uit het veld slaan door teleurstellingen of tegenvallen. Elk nieuw contact is mooi meegenomen. Je gaat er op uit om mensen te ontmoeten. Niet met het doel om mensen te ontmoeten maar wel met de gedachte dat het enorm leuk is om nieuwe mensen te leren kennen. Ga niet op je kamer zitten. Ga desnoods in je eentje door de stad wandelen of fietsen. Je kan ook in je eentje uitgaan. Je komt
altijd wel leuke mensen tegen. Je moet ergens beginnen, ook al is dat moeilijk. Schaam je er niet voor, het is beter om er alleen op uit te gaan dan voor altijd eenzaam thuis te blijven zitten. Degene die er alleen op uit gaat eindigt met meer leuke vrienden en contacten dan degene die zich schaamt en niks onderneemt.
De cultuur van je opleiding
Probeer je bij je nieuwe studie aan te passen aan de heersende cultuur binnen de opleiding. Elke faculteit of opleiding heeft een specifieke cultuur met zijn eigen normen & regels. Gaat men informeel met elkaar om of hoor je elke docent met 'u' aan te spreken? Observeer en leer. Kijk goed hoe mensen met elkaar omgaan en hoe ze op elkaar reageren. Probeer je zo snel mogelijk aan te passen aan de cultuur op je school en/of opleiding. Des te sneller kan je je draai vinden.
Het is allemaal een groot avontuur. Stap er open in. Durf fouten te maken. Maar bovendien: geniet van je studententijd. Je maakt hem als het goed is maar 1 keer mee.
Maar vooral: succes!
Lees verder