De ENSAID Modevakschool

Altijd al graag zelf kleding willen maken? Bij de ENSAID Modevakscholen worden door deskundige leraressen verschillende cursussen gegeven, bedoeld voor zowel hobbyisten als voor mensen die graag een echte modevakschoolopleiding willen volgen. Hier een overzicht van de mogelijkheden en de opleidingen.

De modevakschool

Toen mevrouw Hendrikse-Knapen in 1912 een manier vond om patronen te maken, werd de ENSAID modevakschool opgericht. Er werd in de loop der jaren een ENSAID leerplan opgesteld voor voornamelijk de damesmode. Tegenwoordig wordt er ook onderwezen in het maken van herenkleding, echter wordt er vandaag de dag over het algemeen dameskleding geproduceerd. Binnen de modevakschool zijn ongeveer 500 leraressen werkzaam, welke vaak elk een eigen school leiden. Per school is het aanbod aan opleidingen dan ook zeer verschillend. De modevakscholen zijn verspreid over heel Nederland, er is er dus altijd eentje bij u in de buurt.

De opleidingen zijn bedoeld voor iedereen, er is geen voorkennis nodig om te kunnen beginnen met een naaiopleiding. Binnen de opleiding kennen we verschillende vakken. Over het algemeen begin je bij het eerste vak, Modinette genaamd. Verder zijn deze vakken opgebouwd uit twee groepen opleidingen. U begint met de onderbouw. Hierbij leert u patroontekenen, knippen en simpele kleding maken. De onderbouw bestaat uit meerder vakken, per vak moet examen worden gedaan. Deze examens vinden twee keer per jaar plaats en worden op een centrale plaats afgelegd. Ze zijn beschikbaar voor alle personen die zich hebben voorbereid voor de examens en zich natuurlijk hebben ingeschreven. Als u de vakken van de onderbouw heeft afgesloten en de examens zijn afgelegd, kunt u doorstromen naar de vakken uit de bovenbouw. De opleidingen in deze groep zijn gespecialiseerder, moeilijker en uitdagender dan de opleidingen uit de eerste groep. De onderbouw is geschikt voor mensen die graag zelf kleding willen maken. De bovenbouw is hier ook geschikt voor, maar gaat hier verder op in en legt de lat een stuk hoger.

De vakken op een rij: de onderbouw

U begint met het vak ‘Modinette’. In dit vak leert u de basisbeginselen van het naaien, zoals patroontekenen, knippen, het naaien van kinderkleding, het maken van eenvoudige dameskleding en u begint met het maken van kleine borduurwerken. Voor dit vak gebruikt u de voorgeschreven boeken: ‘Modinette’ en ‘Garneren en Afwerken’.

Als u het examen voor Modinette heeft gehaald, kunt u verder gaan met het tweede vak ‘Costumiere’. Bij dit vak leert u de wat fijnere kneepjes van het naaien. U leert alledaagse kleding maken en borduren met kraaltjes en koord. Ook leert u hier meerdere eenvoudige handwerktecknieken te beheersen. Het voorgeschreven boek bij dit vak is ‘Costumiere’.

Het derde vak draagt de naam ‘Tailleuse’. In dit speciale vak leert u handig broeken, jasjes en rokken te tekenen en te naaien. Ook leert u hier verschillende borduurtecknieken aan, zoals Hongaars, Oosters of Arabisch. Bij het vak Tailleuse doet u ook de nodige kennis op over stoffen en andere waren. De te gebruiken boeken: ‘Tailleuse’ en ‘Textiel- en Stoffenkennis’.

De onderbouw wordt afgesloten met het vak ‘Coupeuse’. U leert hierbij mantels en japonnen te maken en krijgt de beheersing over nog meer borduurtechnieken als Venetiaans, Zwiters en Japans. U kunt na het afronden van dit vak maatwerk maken voor anderen. Het boek die u nodigt heeft is: ‘Gevorderd Costuumvak’.

De vakken op een rij: de bovenbouw

Als u de vakken uit de onderbouw heeft afgerond, kunt u makkelijk doorstomen naar de bovenbouw. Het eerste vak welke u zult gaan volgen is ‘Coupeuse-leidster’. U leert nu mooie dames- en herenkleding maken en leert details aan te brengen. U kunt na deze opleiding kragen zetten en leuke mouwen maken. Daarnaast beschikt u over de kennis om Engelse en Franse borduurwerken te maken. Voor dit vak heeft u enkel het boek ‘Heren- en Gelegenheidskleding’ nodig.

Na ‘Coupeuse-leidster’ gaat u verder met het vak ‘Handwerk-ontwerpster’. Hier leert u verschillende handwerktechnieken te beheersen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kantklossen, glasbeschilderen, naaldkant, koperdrijven en macramï. De boeken zijn ‘Handwerktekenen’ en ‘Handwerktechnieken’.

Nu gaat u verder met het vak ‘Modiste’. Hierbij legt u de normale kleding even aan de kant en legt u zich op het maken van hoeden, baretten, petten, bruidskroontjes en corsages. Daarnaast leert u prachtige sieraden te maken, welke u bij uw eigen gemaakte kledingstukken kunt dragen.

Als laatste kunt u de opleiding tot ‘Lerares-Coupeuse’ volgen. Hierbij leert u hoe u andere mensen kunt onderwijzen. U leert hoe u met klanten om moet gaan en hoe en wanneer u de lesstof met uw cursisten door moet nemen. Het boek is ‘Lerares’, waarin moeilijke kledingstukken staan beschreven en welke u natuurlijk ook moet reproduceren. Met dit laatste diploma kunt u lerares worden en bijvoorbeeld uw eigen ENSAID modevakschool op gaan richten.

Als u alle diploma’s heeft behaald, kunt u aan het werk bij alle modehuizen in Nederland. U kunt ook in bruidswinkels werken of kleding gaan ontwerpen. U kunt privé-diensten verlenen of natuurlijk lerares worden.
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vijf voordelen van naailesDe vijf voordelen van naailesTegenwoordig is het weer hip om achter de naaimachine te zitten en zelf kleding of accessoires te kunnen maken. Je kunt…
Gucci – Alexander McQueenLee Alexander McQueen werd op 17 maart 1969 in Londen geboren. Al als klein jongetje is hij aan zijn mode-loopbaan begon…
Geschiedenis van modeMode is een Frans woord en het betekent manier of wijze. In het Engels wordt ook wel het woordje fashion gebruikt. Mode…

Gek op werk: weer aan de slag met een psychiatrisch verledenDe mogelijkheden van online coaching en hulpverlening zijn eigenlijk nog maar net ontdekt. Bovendien was er lang huiver…
Een cursus Excel volgenEen cursus Excel volgenExcel is een spreadsheetprogramma dat onderdeel uitmaakt van het pakket Windows MS Office. Excel wordt ook wel MS Excel…
Bronnen en referenties
  • www.ensaid.nl
Reactie

Kyra, 23-05-2011
Heet het boek van het vak 'modiste' ook 'modiste'? Reactie infoteur, 24-05-2011
Het boek heet inderdaad ook Modiste!

Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.