Sportmasseur worden met een cursus sportmassage

Sportmasseur worden met een cursus sportmassage Wil je graag professioneel sportmasseur worden, dan is de cursus sportmasseur misschien wel iets voor jou. Met deze opleiding word je opgeleid tot een deskundig masseur die sporters kan verzorgen en zo mede blessures kan helpen voorkomen. Over cursussen om sportmasseur te worden, kun je hier meer lezen.

Het vak sportmasseur

In eerste instantie zijn sportmasseurs meestal werkzaam in de sport, dus echt als sportmasseur die sportbeoefenaren verzorgt. Echter ook trainers, coaches en andere begeleiders in de sport kunnen met het diploma sportmassage op zak hun spelers verzorgen wanneer dit nodig is. Als sportmasseur kun je echter ook terecht in bijvoorbeeld kuuroorden en sportcentra, om daar vooral op ontspanning gerichte massages aan te bieden.

De inhoud van een cursus sportmassage

Voor het volgen van de cursus sportmassage heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Een flink gedeelte van de opleiding is echter wel op MBO-niveau. Belangrijker dan je vooropleiding zijn je enthousiasme en inzet. Sportmasseur is een praktisch gericht beroep, dus naast de nodige theorie leer je ook veel in de praktijk. Op beide onderdelen wordt hier verder ingegaan.

Theorie van de cursus sportmassage

Het theoriegedeelte richt zich onder meer op de volgende aspecten van het vak van sportmasseur:
  • Anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam zijn belangrijke onderwerpen waarbij je alles leert over het menselijk lichaam. Hierbij kun je denken aan de bouw van het lichaam, het bewegingsapparaat, de werking van het menselijke lichaam, de bewegingsfuncties, de spijsvertering, de ademhaling en de stofwisseling.
  • Sportverzorging is een belangrijk onderdeel van het vak van sportmasseur. Deze verzorging heeft tot doel dat blessures bij sporters zo veel mogelijk worden voorkomen. Ook leer je blessures herkennen, waarbij de behandeling van blessures normaliter wordt overgelaten aan een fysiotherapeut of arts. Thema’s die hierbij ook een rol spelen zijn het herkennen van bijvoorbeeld overbelasting, een voetbalknie of tenniselleboog.

Het praktijkgedeelte van een cursus sportmassage

Om een goede sportmasseur te worden moet je uiteraard veel oefenen en hiervoor wordt in de praktijklessen voldoende gelegenheid gegeven. Je leert dan onder meer:
  • Hoe masseer je, welke technieken zijn er, welke handgrepen kun je toepassen.
  • Hoe kun je de conditie van de sporter analyseren, hoe test je de onderdelen van het menselijk lichaam, wat kun je hieruit concluderen, hoe stel je een behandelplan op.
  • Bij het voorkomen van sportblessures is ook het goed bandageren en tapen van belang. Je leert dan ook welke bandagetechnieken en tapetechnieken er zijn en hoe je die kunt toepassen.
  • Verlenen van eerste hulp behoort ook tot het takenpakket van een sportmasseur, dus je leert algemeen eerste hulp te verlenen en specifiek welke hulp je kunt verlenen bij eventuele sportongelukjes.

Waar kun je een opleiding sportmasseur volgen

Er zijn heel wat instituten die een opleiding tot sportmasseur aanbieden, zoals het LOI en NTI waarbij je het theoretisch gedeelte van de cursus doet via thuisstudie en het praktijkgedeelte door het bijwonen van de praktijkdagen. Ook kun je een opleiding sportmassage volgen bij MSP opleidingen. Deze drie instituten bereiden je voor op het vakdiploma sportmassage dat je kunt behalen door examen te doen via het NGS, waarover je hierna meer kunt lezen.

Het vakdiploma Sportmassage van de NGS

Je kunt een opleiding sportmassage afsluiten met een theoretisch en praktijkexamen van het NGS, het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Je moet dan overigens eerst in het bezit komen van een geldig reanimatiebewijs dat je kunt halen door het volgen van een reanimatiecursus.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Specialist: de fysiotherapeutDe fysiotherapeut houdt zich bezig met onze houding en onze bewegingen. Zodra wij klachten hebben, kunnen wij voor onder…
Zelfmassage met een stuiterbal!Zelfmassage met een stuiterbal!Het is eenvoudig, goedkoop en zeer doeltreffend; zelfmassage met een stuiterbal! Veel mensen lijden aan pijnklachten in…
Het hoe en waarom over massageHet hoe en waarom over massageMassage is goed voor lichaam en geest en toch vindt niet iedereen het prettig. Mogelijk is men niet genoeg in contact me…
Instructieopleidingen paardensportOm instructeur binnen de paardensport te worden, dien je een opleiding of cursus hiertoe te volgen. De KNHS (Koninklijke…

Cursus sportvoeding om sportvoedingsadviseur te wordenCursus sportvoeding om sportvoedingsadviseur te wordenVoor sporters die professioneel met hun sport bezig zijn is de voeding van zeer grote betekenis. Wanneer de voeding die…
Een opleiding tot pedicureEen opleiding tot pedicureHeb je altijd graag pedicure willen worden of is dit een recente wens van je? Je kunt bij diverse opleidingsinstituten e…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmon 88, Pixabay
  • www.cursus.nl
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.