Sportmasseur worden met een cursus sportmassage
Wil je graag professioneel sportmasseur worden, dan is de cursus sportmasseur misschien wel iets voor jou. Met deze opleiding word je opgeleid tot een deskundig masseur die sporters kan verzorgen en zo mede blessures kan helpen voorkomen. Over cursussen om sportmasseur te worden, kun je hier meer lezen.
Het vak sportmasseur
In eerste instantie zijn sportmasseurs meestal werkzaam in de sport, dus echt als sportmasseur die sportbeoefenaren verzorgt. Echter ook trainers, coaches en andere begeleiders in de sport kunnen met het diploma sportmassage op zak hun spelers verzorgen wanneer dit nodig is. Als sportmasseur kun je echter ook terecht in bijvoorbeeld kuuroorden en sportcentra, om daar vooral op ontspanning gerichte massages aan te bieden.
De inhoud van een cursus sportmassage
Voor het volgen van de cursus sportmassage heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Een flink gedeelte van de opleiding is echter wel op MBO-niveau. Belangrijker dan je vooropleiding zijn je enthousiasme en inzet. Sportmasseur is een praktisch gericht beroep, dus naast de nodige theorie leer je ook veel in de praktijk. Op beide onderdelen wordt hier verder ingegaan.
Theorie van de cursus sportmassage
Het theoriegedeelte richt zich onder meer op de volgende aspecten van het vak van sportmasseur:
- Anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam zijn belangrijke onderwerpen waarbij je alles leert over het menselijk lichaam. Hierbij kun je denken aan de bouw van het lichaam, het bewegingsapparaat, de werking van het menselijke lichaam, de bewegingsfuncties, de spijsvertering, de ademhaling en de stofwisseling.
- Sportverzorging is een belangrijk onderdeel van het vak van sportmasseur. Deze verzorging heeft tot doel dat blessures bij sporters zo veel mogelijk worden voorkomen. Ook leer je blessures herkennen, waarbij de behandeling van blessures normaliter wordt overgelaten aan een fysiotherapeut of arts. Thema’s die hierbij ook een rol spelen zijn het herkennen van bijvoorbeeld overbelasting, een voetbalknie of tenniselleboog.
Het praktijkgedeelte van een cursus sportmassage
Om een goede sportmasseur te worden moet je uiteraard veel oefenen en hiervoor wordt in de praktijklessen voldoende gelegenheid gegeven. Je leert dan onder meer:
- Hoe masseer je, welke technieken zijn er, welke handgrepen kun je toepassen.
- Hoe kun je de conditie van de sporter analyseren, hoe test je de onderdelen van het menselijk lichaam, wat kun je hieruit concluderen, hoe stel je een behandelplan op.
- Bij het voorkomen van sportblessures is ook het goed bandageren en tapen van belang. Je leert dan ook welke bandagetechnieken en tapetechnieken er zijn en hoe je die kunt toepassen.
- Verlenen van eerste hulp behoort ook tot het takenpakket van een sportmasseur, dus je leert algemeen eerste hulp te verlenen en specifiek welke hulp je kunt verlenen bij eventuele sportongelukjes.
Waar kun je een opleiding sportmasseur volgen
Er zijn heel wat instituten die een opleiding tot sportmasseur aanbieden, zoals het LOI en NTI waarbij je het theoretisch gedeelte van de cursus doet via thuisstudie en het praktijkgedeelte door het bijwonen van de praktijkdagen. Ook kun je een opleiding sportmassage volgen bij
MSP opleidingen. Deze drie instituten bereiden je voor op het vakdiploma sportmassage dat je kunt behalen door examen te doen via het NGS, waarover je hierna meer kunt lezen.
Het vakdiploma Sportmassage van de NGS
Je kunt een opleiding sportmassage afsluiten met een theoretisch en praktijkexamen van het
NGS, het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Je moet dan overigens eerst in het bezit komen van een geldig reanimatiebewijs dat je kunt halen door het volgen van een reanimatiecursus.