Beroep: Stewardess

Beroep: Stewardess Veel meisjes weten al op de basisschool dat ze stewardess willen worden. Je hebt 2 verschillende soorten stewardessen. Een stewardess die met een trolley (karretje met eten en drinken) langskomt in het vliegtuig, en de grondstewardess werkt op de luchthaven. Ze verwelkomen de passagiers aan boord en geven ook safe-flight instructies.

Hoe kan je stewardess worden?

Als je stewardess wilt worden kan je een interne training volgen bij een luchtvaartmaatschappij. Verder krijg je ook E.H.B.O. Van tevoren om je alvast voor te bereiden, kan je ook een opleiding gaan doen bij het TIO college in Rotterdam, Amsterda, Hengelo, Utrecht of Eindhoven, of op het ROC. Bij de opleiding leer je hoe je met mensen omgaat, hoe je hulp verleent, en eten en drinken serveren in de lucht. Ook leer je waar de "flight safety" equipment (brandblusser, zwemvesten etc.) aan boord liggen en hoe het allemaal werkt. Je gaat op het laatst vliegen en je wordt door begeleiding van een ervaren stewardess ingewerkt. Die gaat kijken of je alles goed doet en hoe je met mensen omgaat.

De werkzaamheden

De werkzaamheden van een stewardess zijn:
 • Passagiers verwelkomen aan boord
 • Eten en drinken serveren aan boord
 • Tax-free artikelen verkopen
 • Safe-flight instructies geven

En de werkzaamheden van een grondstewardess zijn:
 • Het inchecken van passagiers
 • Tickets controleren
 • Paspoorten controleren
 • Bagage wegen en labelen
 • Vermiste bagage opsporen

Wat zijn de voordelen?

 • Je ziet heel veel van de wereld
 • Je leert verschillende culturen kennen
 • Gratis overnachtingen in een 3, 4 of 5 sterrenhotel
 • Je komt soms bekende mensen tegen
 • Je werkt in uniform, dus je hoeft niet te denken wat je weer is gaat aantrekken

Wat zijn de nadelen?

 • Onregelmatige werktijden
 • Je kan last krijgen van een Jetlag
 • Je werkt alle dagen van de week, ook zaterdag en zondag
 • Het is moeilijk om lid te zijn van een vereniging
 • Je bent soms voor een lange periode niet thuis

Wanneer om je in aanmerking voor het beroep Stewardess?

Je moet een interne opleiding hebben gevolgd bij een luchthaven, je moet er netjes en verzorgd uitzien, je moet weten hoe en welke make-up je op doet, je moet weten hoe je het uniform aan moet doen en hoe etc. Ook moet je tegen onregelmatige werktijden kunnen en niet last hebben van een jetlag (vermoeidheid en slaapproblemen door tijdsverschil bij het reizen).

Wat zijn de werktijden van eens stewardess?

Je werkt 5 dagen doordeweeks en ook nog het weekend erbij. Ook op feestdagen en 's nachts moet je werken en je kan moeilijk met vrienden of familie afspreken. Je bent vaak veel weg van huis.
© 2009 - 2020 Rozanne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
7 vragen aan een stewardess7 vragen aan een stewardessZodra je op Schiphol loopt zie je verzorgde stewardessen in blauw en groen lopen. Veel mensen zijn nieuwsgierig naar het…
Werken als stewardessWerken als stewardessEr zijn veel jonge meisjes en vrouwen die stewardess willen worden. Rondom dit beroep heerst een heel romantisch beeld.…
Vliegtuig Holiday FlightVliegtuig Holiday FlightInstappen maar! Kinderen hebben vaak autootjes, maar een vliegtuig is ook erg leuk om mee te spelen. Dit vliegtuig kun j…
Het grootste vliegtuig ter wereldHet grootste vliegtuig ter wereldEr zijn veel soorten vliegtuigen, de grootste is de AN-225, maar welke andere jumbo vliegtuigen zijn er verder? De Airbu…

Medisch microbiologisch analist: een beroep voor jou?Medisch microbiologisch analist: een beroep voor jou?Regelmatig halen ze het nieuws: de berichten over bijvoorbeeld MRSA, Legionella, ziekte van Lyme, Q-koorts en natuurlijk…

Reageer op het artikel "Beroep: Stewardess"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Demi, 15-05-2018 19:12 #7
Hallo,

Ik las dat je 5 dagen per week moet werken + het weekend, dat betekent dus dat je 7 dagen (achter elkaar) werkt. Hoe zit dat dan met de week erna? Dan moet je wel erg moe zijn na zo'n lange week.? krijg je dan voor een bepaalde tijd vrij, of verschilt dat per vliegmaatschappij?

Hoop snel van jullie te mogen horen,

Mvg Demi

Stewardess, 20-05-2011 13:33 #6
Jammer dat ik het zoveelste artikel lees over Stewardessen en mensen nog steeds niet weten dat je geen serveerstertje in de lucht bent. Wat je je inderdaad moet realiseren is dat je: veel van huis bent, niet lid kan zijn van een vereniging, een jetleg (dat is een normale reactie van het lichaam, je moet hier alleen mee om kunnen gaan). Maar dit zijn niet de belangrijkste eisen waaraan je moet voldoen.

Dit zijn de belangrijkste:
Eisen Steward(ess): Met beide benen op de grond staan, goed tegen kritiek kunnen, voor jezelf op durven komen, leiding nemen en de verantwoordelijkheid aankunnen voor 50 mensenlevens per vlucht aan boord van het vliegtuig!
Flight-safety is hét belangrijkste! Hier zal je opgetraind worden door de Luchtvaartmaatschappij als je door +/- 3 selectierondes bent gekomen en zal elk jaar herhaald worden.
Eten en drinken serveren komt wel als er tijd over is.

Duygu Kahraman, 25-04-2011 07:04 #5
Hallo
Ik doe zorg en welzijn en zit in vmbo-tl kan ik stewardess worden?
Groeten Duygu Reactie infoteur, 25-04-2011
Beste Duygu,

Als je stewardess wilt worden kun je kiezen voor een opleiding stewardess als je het vmbo-t hebt afgerond. Kijk eens rond waar je de opleiding zou kunnen doen.

Mvg, Rozanne

Diana, 22-03-2011 21:25 #4
Hallo… ik wil al sinds jongs af aan grondstewardess worden.maar door thuissituatie heb ik me nooit opgegeven voor een test ofzo. Nu ik al boven de 40 ben prikkelt het weer. Ik ben dus benieuwd wat de max. leeftijd is om grondstewardess te worden. En hoe het dan verder in zijn werk gaat.

Regina, 14-03-2011 19:25 #3
Hallo ik had een vraagje
Ik Ga de sector zorg en welzijn doen omdat mijn mentor dat heeft aangeraden
maar ik zit nu in de tweede en wil graag stewardess worden
Wat zijn de mogelijkheden En bepaalde dingen die je moet hebben of moet zijn om stewardess te worden
Vriendelijke groet Regina

Sarah, 19-01-2011 20:13 #2
Hey,
Ik heb nog een paar vraagjes nl:Dat hangt er eigelijk van af in welk maatschapij dat je gaat werken en dat het maar een paar dagen werken is en paar dagen rusten?
En hoe ziet een dagplanning van een stewardess uit?Is het leuk?

Hajar Hb, 30-01-2010 00:09 #1
Geachte heer/mevrouw.

Mijn naam is Hajar Bourbab, studente Middelbare school, VMBO- KB, sector Zorg en Welzijn. Mijn vraag aan u is: Kan ik via deze sector doorstromen naar een opleiding tot Toerisme?

Afwachtend op een reactie van u.

Met vriendelijke groet,


Hajar Bourbab Reactie infoteur, 30-01-2010
Beste Hajar Bourbab,

Dat zou ik niet weten. Misschien is het slim om even te bellen naar de school van de opleiding Toerisme om te vragen of het kan. Zelf heb ik een diploma gehaald voor VMBO-theoretisch en ben ik naar de opleiding Toerisme gegaan.

Groetjes, Rozanne

Infoteur: Rozanne
Laatste update: 07-10-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Reacties: 7
Schrijf mee!