Gewenste vs ongewenste intimiteiten op het werk

Mijn tas… Oh daar staat ie. Elke morgen hetzelfde gehaast, geen tijd voor een normaal ontbijt, ik ben het zat. Nog een kwartiertje, dan kan ik hem weer in zijn ogen kijken en is mijn dag weer helemaal goed. Wat zou hij dit weekend gedaan hebben? Zijn stralende ogen, zijn zachte lippen en goed gebouwde lichaam. En dan die sterke handen. Ik zal hem straks in zijn kantoor verassen met een zoen… Seksuele intimiteit op het werk. Wanneer is het nu gewenst en wanneer niet? Bovenstaand voorbeeld geeft duidelijk weer wat gewenste seksuele intimiteit inhoudt: er zijn twee vrije partijen aanwezig die doelgericht en bewust geestelijk en lichamelijk dichter bij elkaar willen zijn. Wanneer drie factoren als vrijheid, zingeving en doelmatigheid aanwezig zijn in een handeling spreken we over ‘gewenst’. Tegenover gewenst staat natuurlijk ongewenst. Bij ongewenste seksuele intimiteit spelen handelingen gebaseerd op impulsen een grote rol. Er is geen sprake van vrijheid; men heeft er niet voor gekozen. Ook is er geen sprake van zingeving, want men is niet op zoek naar een betekenis. Zeker kan er ook niet gesproken worden over doelmatigheid, want impulsen zijn immers nooit doelgericht.

Seksuele intimiteit: WAAROM?

Er liggen verschillende motieven en redenen ten grondslag aan gewenste seksuele intimiteit binnen een organisatie. Het kan promotiemateriaal zijn, waar meestal vrouwen het object van de promotie zijn. Zoeken naar spanning binnen een slapende organisatie kan ook werkromances veroorzaken. Zulke romances zijn vaak van korte duur en bieden mensen een vluchtweg van de dagelijkse beslommeringen. Deze komen vooral voor bij gehuwde mensen die van overspel een spel maken om hun huwelijk spannend te houden en daarmee hun ‘huwelijk willen redden’.

RISICO’S van seksuele intimiteit op het werk

Werkromances kunnen soms onaangename gevolgen hebben voor de betrokkenen. Als zij het niet goed aanpakken, veroorzaken ze vaak problemen op de werkvloer. Dit is onder andere aan de orde wanneer er sprake is van een eenzijdige liefde tussen twee collega’s. In dit geval is een afwijzing meestal vanzelfsprekend. Vooral de afgewezen partij voelt zich dan in een nadelige positie en als deze ook nog wraakgevoelens koestert, kan dit leiden tot acties die in extreme gevallen de reputatie of de baan van de andere partij kan kosten! Als een romance tussen twee collega’s één van de partijen in een bevoorrechte positie plaatst, ten opzichte van de andere collega’s, kan dit jaloezie veroorzaken die op haar beurt de baan of de positie van de partijen in gevaar kan brengen. Dit gebeurt vooral bij mensen die hogere functies binnen het bedrijf bekleden.

Het BELEID rondom seksuele intimiteit

Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie komt naar voren dat organisaties waarbij nog geen beleid tegen seksuele intimidatie is opgesteld, seksuele intimidatie op de werkvloer vaker voorkomt. Vaak proberen vrouwen ook zelf, op informele wijze, het probleem rondom hinderlijk gedrag op te lossen. Het beleid zou hierop moeten inspelen. Hiertoe kan afdelingschefs geleerd worden problemen te onderkennen en deze bespreekbaar te maken. Beleid tegen seksuele intimiteit kan ook van groot belang zijn om bepaalde oplossingen te vermijden die nu soms door vrouwen worden gevonden voor hun probleem, zoals het aanvragen van overplaatsing het nemen van ontslag. Tevens komt uit het onderzoek naar voren dat alleen het aanstellen van een vertrouwenspersoon en/of het opstellen van een klachtenprocedure niet voldoende is. Het geven van voorlichting op regelmatige basis over seksuele intimiteit in zijn algemeenheid en over het beleid dat bij het bedrijf op dit gebied wordt gevoerd, lijkt zo mogelijk nog een belangrijker onderdeel hierbij te vormen.

Handelingen beschouwt als ongewenst (%)

HandelingManVrouw
Knipoog811
Hand op schouder826
Tikje op bil7074
Opmerking over ogen2226
Opmerking over borsten6981
Opmerking over billen6672
Uitnodiging voor borrel1426
Uitnodiging voor diner1930
Uitnodiging voor zakenreis3167
Hangt sterk van de situatie af80
© 2008 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten op het werkSeksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten komen voor in alle grotere organisaties. Werkgevers zijn wettelijk verpl…
Seksueel grensoverschrijdend gedrag, een grijs gebied?Seksueel grensoverschrijdend gedrag, een grijs gebied?Uit onderzoek blijkt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag zowel fysiek als niet fysiek voorkomt. Duidelijke vormen al…
Vormen van intimiteit in een relatieWat is intimiteit? Intimiteit is een gevoel van samenhorigheid en verbintenis tussen twee of meer personen. Intimiteit i…
Hoe ga je om met moeilijke situaties in een interviewInterviews zijn vaak de basis van een wetenschappelijk onderzoek. Je hebt deelnemers nodig om een bepaalde onderzoeksvra…

Gemiddelde salaris na HBO- of WO-studieGemiddelde salaris na HBO- of WO-studieIn dit artikel kijken we naar het salaris van mensen die net zijn afgestudeerd. In verschillende tabellen worden gegeven…
Mystery shoppingMystery shoppingMystery shopping wordt steeds populairder in Nederland. Hoog tijd om eens wat meer te vertellen over deze (bij)baan! Wat…
Bronnen en referenties
  • Onderzoek: Seksuele intimidatie: voorkomen en beleid voeren; ervaringen bij 50 arbeidsorganisaties / R. van Amstel, H.J. Volkers. - Den Haag :Arbeidsinspectie/SDU, 1993. - 172 p. Bron: Rutgers Nisso Groep, Literatuurwijzer seksuele intimidatie: Werk algemeen (http://www.rutgersnissogroep.nl/informatiecentrum/Literatuurwijzers/Literatuurwijzer_seksuele_intimidatie/Literatuurwijzer_seksuele_intimidatie_Werk_algemeen), 12 oktober 2008. Bron: Management Issues, Gewenste seksuele intimiteiten: passie op de werkvloer (http://www.managementissues.com/cultuuranalyse/cultuuranalyse/gewenste_seksuele_intimiteiten:_passie_op_de_werkvloer_20051017324.html), 12 oktober 2008. Afbeelding: Nieuwsblad.be, Cupido op de werkvloer (http://www.nieuwsblad.be/Assets/Images_Upload/NBN_A14WERK_CORBIS.MM.jpg), 12 oktober 2008.
Berdien (19 artikelen)
Laatste update: 15-10-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.