Geneeskunde studeren: voordelen en nadelen

Geneeskunde studeren: voordelen en nadelen Geneeskunde is één van de populairste studies van Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat er al jaren een numerus fixus geldt: slechts een beperkt aantal studenten wordt toegelaten. De aspirant-studenten moeten hiervoor vaak uitgebreide selectietoetsen maken. Voordat je dit proces ingaat is het belangrijk om te bedenken of je wel echt Geneeskunde wil studeren. Wat zijn bijvoorbeeld in het algemeen voordelen en nadelen aan het studeren van Geneeskunde?

Voordelen

Aan acht universiteiten in Nederland kun je anno 2017 Geneeskunde studeren. Globaal gezien hebben alle universiteiten eenzelfde opbouw van de studie. Utrecht wijkt wel wat af van de andere universiteiten in Nederland doordat ze in het derde jaar van de Bacheloropleiding al coschappen, de praktijkstages als co-assistent, aanbiedt. Bij de andere universiteiten is dit pas vanaf het eerste jaar van de Master. De coschappen vormen echter bij iedere universiteit een groot deel van de studie. Geneeskunde is daardoor een hele goede afwisseling van theorie en praktijk. Je zal in je eerste jaren heel veel uit boeken leren over het menselijk lichaam, maar tussendoor zal je ook al veel praktijklessen volgen. Je leert bijvoorbeeld hoe je bloed moet prikken of lichamelijk onderzoek moet uitvoeren. Ook zal je de anatomie van het lichaam leren door op een snijzaal naar menselijke preparaten te kijken. Deze afwisseling tussen theorie en praktijk kan gezien worden als voordeel aan de studie. Door deze afwisseling blijf je fris en leer je je kennis op vele verschillende manieren toe te passen.

Inhoudelijk

Een ander voordeel aan Geneeskunde is dat het ook een erg gevarieerde inhoud heeft. Het menselijk lichaam bestaat natuurlijk uit heel veel onderdelen en je zal daardoor heel veel verschillende dingen leren. Al snel merk je dat je de dingen die je geleerd hebt in de praktijk herkent of kan toepassen. Heeft iemand in je omgeving bijvoorbeeld een raar vlekje, dan kun je jezelf wellicht al een bedenken of het kwaadaardig kan zijn of niet. Deze laatste zin beschrijft de essentie van Geneeskunde ook goed: je leert uiteindelijk om andere mensen te kunnen helpen. Een voordeel aan Geneeskunde is dat je allerlei soorten mensen tegen gaat komen en je ze vaak ook heel concreet kan helpen. Als je het leuk vindt om met mensen om te gaan, is Geneeskunde zeker iets wat je kunt overwegen.

Coschappen

Het grootste deel van je studie, en dan vooral je Master, bestaat uit coschappen. Tijdens je coschappen, je wordt dan een co-assistent genoemd, ga je een aantal weken meewerken op vrijwel alle afdelingen van het ziekenhuis. Dit is de beste manier om je theoriekennis toe te passen en om heel veel nieuwe praktijkkennis op te doen. Er gaan altijd veel verhalen en geruchten rond over de coschappen. Een aantal voordelen aan de coschappen is:
  • Je leert heel veel. Als je dingen in de praktijk meemaakt, blijft het veel beter hangen.
  • Je draagt echt wat bij. Je mag zelf patiënt spreken en onderzoeken en een behandelplan maken. Tijdens je coschap chirurgie mag je zelfs aan de operatietafel staan. Op deze manier doe je heel veel bijzondere ervaringen op en draag je ook echt wat bij in de gezondheidszorg.
  • Tijdens coschap kom je er snel achter of het beroep van arts wel geschikt voor je is. Tijdens een coschap kom je erachter wat het inhoudt om arts te zijn en of je het leuk vindt.
  • Je sociale vaardigheden worden er beter van. Je komt de hele dag met allerlei soorten mensen en collega's in aanraking en moet veel eigen initiatief tonen. Dit kan spannend zijn aan het begin, maar gedurende een coschap merk je jezelf groeien op sociaal vlak.

Nadelen

Een nadeel voor sommige mensen is dat Geneeskunde een erg omvangrijke studie is. Het is één van de weinige universitaire studies die zes jaar in beslag neemt. Er gaat dan ook veel tijd in de studie zitten. Een ander ding waar Geneeskunde in afwijkt, is dat het niet de reguliere schoolvakanties volgt. Vaak komt het voor dat studenten in de zomer een coschap moeten lopen. Er zijn nou eenmaal zoveel studenten dat ze niet allemaal rondom de zomer hun coschap kunnen lopen. Voor sommige mensen kan het een nadeel zijn om zoveel tijd en vakanties te moeten opofferen voor een studie. Bedenk je van tevoren dus echt goed of je Geneeskunde wilt studeren en arts wilt worden.

Coschappen

Over coschappen gaan de wildste verhalen rond; van gemene artsen tot co-assistenten die alleen maar koffie mogen halen. Maak je niet al te grote zorgen; je draagt wel degelijk echt dingen bij tijdens je coschap. Echter, deze doemscenario's komen niet uit de lucht vallen. Hieronder een lijst van dingen die als nadeel beschouwd worden aan een coschap:
  • De opbouw van een coschap verschilt heel erg per ziekenhuis. Ieder ziekenhuis deelt een coschap net op een andere manier in. Ook is de ene arts erg betrokken bij zijn of haar co-assistenten terwijl de andere arts dit totaal niet is. Je wordt dus behoorlijk in het diepe gegooid als je aan een coschap begint. Je moet stevig genoeg in je schoenen staan om dit aan te kunnen.
  • Je maakt lange dagen. Een dag op je coschap begint met de ochtendoverdracht. In de meeste ziekenhuizen begint deze tussen half 8 en 8 uur. Je moet dan dus aanwezig zijn. Een dag duurt dan gemiddeld tot 5 uur in de middag. Deze lange dagen kunnen zwaar vallen als je dat niet gewend bent.
  • Sommige artsen zijn inderdaad niet aardig voor co-assistenten. Het komt regelmatig voor dat je weinig of slecht contact kunt maken met de arts die je begeleidt of dat je een snauw krijgt. Het is belangrijk om voldoende zelfverzekerd te zijn om hier tegen te kunnen.

Waar in Nederland Geneeskunde studeren?

In Nederland kun je anno 2017 Geneeskunde studeren aan de volgende universiteiten:
  • Universiteit van Amsterdam
  • Vrije Universiteit Amsterdam
  • Rijksuniversiteit Groningen
  • Radboud Universiteit Nijmegen
  • Universiteit Utrecht
  • Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Universiteit Leiden
  • Universiteit Maastricht
© 2017 - 2024 Pinokkio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het alcoholgebruik minderen: wel of niet?Het is niet gek dat je er lang over doet te besluiten of je wel of niet aan je alcoholgedrag gaat werken. Het kan zijn d…
Wonen in een studentenflatVeel studenten wonen in huisvesting die speciaal voor studenten is gebouwd: een studentenflat. Studentenflats zijn voora…
Wondzorg: Werken met honing en honingzalfWondzorg: Werken met honing en honingzalfHoningzalf is een product die in de wondzorg terug van weggeweest is. In de oudheid gebruikte men al honing om wonden te…

Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?Bij een chef-kok denken mensen al snel aan een bekende namen zoals Gordon Ramsay, Jamie Oliver, Herman den Blijker, Serg…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: DarkoStojanovic, Pixabay
  • https://www.ikwildokterworden.nl/universiteiten/
Pinokkio (22 artikelen)
Gepubliceerd: 14-11-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.