Wat is een chef-kok en welke werkzaamheden horen erbij?

Definitie van een chef-kok
Een chef-kok (onofficiële spelling: chefkok of chef) is het hoofd in een professionele keuken en geeft leiding aan het keukenpersoneel. Hiermee staat de chef-kok bovenaan de hiërarchie en heeft hij de eindverantwoordelijkheid over alles wat zich in de keuken afspeelt.Ieder horecabedrijf dat over een keuken beschikt heeft een chef-kok in dienst. In zeer uitzonderlijke gevallen kan het voorkomen dat er meer dan één chef-kok in dienst is. Dit komt soms voor in zeer grote bedrijven zoals in hotels, een cateringbedrijf of op een cruiseschip. Een andere uitzondering waar meer chef-koks werkzaam kunnen zijn is een detacheringsbureau. Al spreken we hier dan niet van horeca maar van de sector dienstverlening.
Chef-kok, meesterkok of ondernemer?

Een SVH Meesterkok is een beschermde titel. Deze krijg je toegekend als je slaagt voor een proeve van bekwaamheid van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. Het betreft de hoogste titel die een kok in Nederland kan halen en heeft zeer strenge eisen. Anno begin 2019 zijn er slechts 146 SVH Meesterkoks in heel Nederland.
Werkzaamheden
Werkzaamheden en verantwoordelijkheden | Voorbeelden |
---|---|
Personeel |
|
Structuur en efficiency |
|
Inkoop- en voorraadbeheer |
|
Apparatuur, materialen en onderhoud |
|
(Voor)bereiding gerechten |
|
Financiële administratie |
|
In veel horecabedrijven zijn de bovenstaande taken onderverdeeld tussen de chef-kok en sous-chef. De sous-chef is de rechterhand van de chef-kok en tevens de vervanger wanneer de chef-kok niet aanwezig is. De chef-kok is wel de eindverantwoordelijke.
Opleiding
Er bestaan geen specifieke opleidingen om chef-kok te worden. Chef-kok is een functie waar je in een bedrijf naar doorgroeit of waar je rechtstreeks op kan solliciteren. Om chef-kok te worden heb je simpelweg veel ervaring nodig. Niet alleen in koken, maar ook in management. Er wordt bijna altijd gevraagd naar enkele jaren werkervaring als sous-chef, alvorens je in aanmerking komt voor de functie chef-kok. Naast in diverse restaurants gewerkt te hebben zal je ook over de nodige papieren moeten beschikken. In de meeste gevallen wordt gevraagd naar een MBO niveau 4-diploma. Vaak in combinatie met een leermeester diploma en sociale hygiëne.Er zijn diverse niveau 4-opleidingen:
- Gespecialiseerd kok (2 tot 3jaar)
- Horecaondernemer/-manager (3 tot 4 jaar)
- Leidinggevende keuken (2 jaar)
- Sterklas: Gezel Chef-kok (1 tot 2 jaar)
Opleidingen van De Rooi Pannen, Cas Spijkers Academie en de Sterklas worden over het algemeen gezien als de meest vooraanstaande culinaire vakopleidingen van Nederland. Hoewel het niet noodzakelijk is om specifiek hier een opleiding te genieten hebben deze vaak wel een meerwaarde. Een HBO-opleiding op de hoge hotelschool is ook een optie.
Salarisindicatie
Het salaris van een chef-kok valt onder functiegroep 7, 8 of 9 van de CAO. In welke functiegroep je valt wordt bepaald naar aanleiding van de ervaring en diploma's van de chef-kok, als ook de verantwoordelijkheden en het takenpakket die bij de desbetreffende functie horen. Bij een fulltime dienstverband van 38 uur per week komt dit anno 2019 neer op een salarisindicatie van € 2.306,31 tot € 2.753,06 bruto.Vacaturesite Indeed houdt een overzicht bij van het gemiddelde salaris wat chefs hebben doorgeven in de laatste 3 jaar.