Verschillende stromingen in het middelbaar beroepsonderwijs

Verschillende stromingen in het middelbaar beroepsonderwijs Als je niet de havo gaat doen, nadat je het vmbo hebt afgerond, moet je een vervolgopleiding kiezen. Jongeren die na hun 16e nog geen startkwalificatie (havo-, vwo of mbo-diploma) hebben, moeten namelijk tot hun 18e onderwijs volgen. Deze vervolgopleiding vindt plaats op het mbo, oftewel het middelbaar beroepsonderwijs. Op het mbo zijn meerdere stromingen die zijn aangepast op de leerweg die jij op het vmbo hebt gedaan en jouw capaciteiten en doorzettingsvermogen.

De entreeopleiding

De entreeopleiding is op mbo-niveau 1 en geschikt voor leerlingen die willen doorleren maar geen diploma hebben, bijvoorbeeld leerlingen die voortijdig schoolverlaten of het praktijkonderwijs volgden. Je krijgt les in Nederlands, Engels, rekenen en vaak ook burgerschap. Ook krijg je vakken die je zelf hebt gekozen en je assisteert bij eenvoudige uitvoerende werkzaamheden in een arbeidsorganisatie. Na een introductieperiode ga je twee dagen op stage en drie dagen naar school. De opleiding duurt meestal 1 jaar en maximaal 2 jaar. Om de opleiding te kunnen volgen moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

De basisberoepsopleiding

De basisberoepsopleiding is op mbo-niveau 2 en geschikt voor leerlingen die de basisberoepsgerichte leerweg hebben afgerond. Het is een praktijkgerichte opleiding die mensen opleidt tot bijvoorbeeld automonteur of kok. Het uitgangspunt is om leerlingen uitvoerende werkzaamheden te laten verrichten (met hulp van anderen). De opleiding duurt meestal 1 tot 2 jaar en er zit geen minimumleeftijd aan verbonden. Ook moeten de leerlingen stage lopen.

De vakopleiding

De vakopleiding op mbo-niveau 3 is geschikt voor leerlingen die minimaal de kaderberoepsgerichte leerweg hebben afgerond. Het uitgangspunt is om leerlingen volledig zelfstandig werkzaamheden te laten verrichten. Soms is het uitgangspunt ook om de leerlingen leiding te laten geven aan een afdeling, bijvoorbeeld van een supermarkt. De opleiding duurt meestal 2 tot 3 jaar en er zit geen minimumleeftijd aan verbonden. De leerlingen moeten ook stage lopen.

De middenkaderopleiding

De middenkaderopleiding op mbo-niveau 4 is geschikt voor leerlingen die minimaal de kaderberoepsgerichte leerweg hebben afgerond, maar ook leerlingen die de theoretische leerweg of gemengde leerweg hebben afgerond. Ook word je toegelaten als je een overgangsbewijs van havo/vwo 3 naar havo/vwo 4 hebt. De leerlingen worden opgeleid om iets volledig zelfstandig uit te voeren. Ze worden opgeleid om manager te worden, bijvoorbeeld filiaalbeheerder van een kledingwinkel. De opleiding duurt meestal 3 tot 4 jaar en er zit geen minimumleeftijd aan verbonden. De leerlingen volgen ook een stage. Met een mbo-niveau-4-diploma kan je doorstromen naar het hbo.

De specialistenopleiding

De specialistenopleiding is gemaakt voor leerlingen die al een vakopleiding (mbo 3) hebben afgerond. De opleiding duurt dan nog één jaar en dan hebben ze een mbo-niveau-4-diploma. Daarmee kunnen ze naar het hbo.

Mhbo-opleiding

Een mhbo-opleiding is een opleiding op mbo-niveau 4. De opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen die na de opleiding door willen stromen naar het hbo. Het is een versnelde opleiding die meestal 2 jaar duurt met vakken op hbo-niveau. Vanwege dat zitten er ook strenge toelatingseisen aan de opleiding. Vaak moet je een 6 of een 7 staan voor drie tot vier vakken. De opleiding wordt veel gevolgd door ex-havo-leerlingen of tl-leerlingen die de capaciteiten hebben om het hbo te doen.

BOL en BBL

In de verschillende stromingen zitten ook weer twee verschillende leerwegen. BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg en BBL voor Beroeps Begeleidende Leerweg. Bij een BOL-opleiding loop je 1-2 dagen stage en ga je 3-4 dagen naar school. Je verdient waarschijnlijk geen geld. Je krijgt veel theorie en huiswerk mee. Bij een BBL-opleiding ga je 1-2 dagen naar school en werk je 3-4 dagen per week. Je krijgt waarschijnlijk wel betaald. Je krijgt weinig theorie en huiswerk en je moet veel werken, dit noemen ze ook wel een leerbaan. Een goed voorbeeld van een BBL-opleiding is de koksopleiding.
© 2017 - 2024 Quintenvanh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stromingen binnen de pedagogiekStromingen binnen de pedagogiekBinnen de pedagogiek kennen we meerdere stromingen. De stromingen bestaan uit een aantal theoriën. Het is aan de pedagoo…
Stromingen organisatiekunde: klassieke organisatiekundeStromingen organisatiekunde: klassieke organisatiekundeDe klassieke organisatiekunde gaat voornamelijk over de rol van de manager in een formele hiërarchie binnen een organisa…
Stromingen binnen de psychologieStromingen binnen de psychologieDe psychologie heeft in de loop der tijd verschillende stromingen gekend, met verschillende aanhangers en bedenkers. In…
Stromingen binnen het boeddhismeOnder de noemer boeddhisme vallen verschillende stromingen. Na het overlijden van de historische Boeddha is zijn leer ve…
Bronnen en referenties
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/inhoud/opleidingen-niveaus-en-leerwegen-in-het-mbo
  • https://www.mboutrecht.nl/opleiding/entreeopleiding
  • http://www.mbostart.nl/bol-bbl/
Quintenvanh (8 artikelen)
Laatste update: 19-04-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.