Hoe vind ik werk? Vind een baan met behulp van je netwerk

Hoe vind ik werk? Vind een baan met behulp van je netwerk Als je net bent afgestudeerd en het lukt maar niet om een baan te vinden of je bent je baan kwijt geraakt is dat heel vervelend. Het brengt stress en onzekerheid met zich mee. Onzekerheid in financieel opzicht, maar ook het vertrouwen in jezelf kan een aardige deuk oplopen. Als je keer op keer wordt afgewezen om allerlei vage redenen dan doet dat je zelfvertrouwen niet veel goeds. Zo kom je al snel in een negatieve spiraal terecht. Het niet kunnen vinden van werk is zelfs een belangrijke reden om in een depressie terecht te komen. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om te zorgen dat je weer snel aan het werk kunt. Uit een onderzoek uit 1974 van de Amerikaanse socioloog Mark Granovetter blijkt dat 56% van de werkzoekenden een baan vond door het benutten van zijn of haar netwerk. Slechts 18% vond een baan via de reguliere kanalen zoals vacatures, uitzend- of recruitmentbureaus. Je netwerk benutten is dus heel erg belangrijk als je op zoek bent naar een baan.

Je bestaande netwerk

Iedereen heeft wel een netwerk ook al denk je dat het misschien niet zo groot is. Denk hierbij aan je vrienden, buren of studiegenoten. Ook deze mensen hebben een netwerk dat je via deze mensen kunt benutten. Vertel bijvoorbeeld op een verjaardag iedereen die je kent dat je op zoek bent naar werk. Introduceer jezelf bij mensen die je nog niet kent. Stel vragen zodat je een goed beeld krijgt wat deze mensen eventueel voor je kunnen betekenen. Vertel, als de mensen in je netwerk dit nog niet weten waar je goed in bent en naar wat voor functie je op zoek bent.

Je netwerk uitbreiden

Je kunt van het zoeken naar werk een baan op zich maken. Ga actief aan de slag met het uitbreiden van je netwerk. Naast het feit dat het leuk is om nieuwe mensen te ontmoeten, kun je er een hoop inspiratie aan op doen. Door uit je comfortzone te stappen en positief met het uitbreiden van je netwerk aan de slag te gaan trek je kansen naar je toe. Een goede manier om nieuwe mensen te leren kennen is door het bezoeken van een beurs in jouw vakgebied. Op een beurs kun je makkelijk in contact komen met de medewerkers van bedrijven waar je graag zou willen werken. Zorg dat je van tevoren goed voorbereid op pad gaat. Een eerste indruk is heel belangrijk. Bedenk dus van tevoren goed hoe jij toegevoegde waarde kunt bieden en zorg dat je wat onderzoek doet naar het bedrijf waar je graag zou willen werken. Als je een veelbelovend contact hebt gelegd zorg dan dat je het contact warm houdt. Bel een aantal dagen later voor een afspraak.

Netwerken op LinkedIn

Het internet biedt vele mogelijkheden om doelgericht te netwerken. LinkedIn is een van de belangrijkste platformen voor werkzoekenden om in contact te komen met werkgevers. Vul je profiel op LinkedIn zo volledig mogelijk in. Zorg voor een professionele foto waarbij je recht in de camera kijkt. Op LinkedIn kunnen mensen jou aanbevelen. Vul je vaardigheden in en vraag om aanbevelingen aan mensen met wie je hebt gewerkt. Daarnaast kun je je LinkedIn-profiel openbaar maken. Het is dan ook te vinden op Google. Zorg dat je profiel zoekwoorden bevat waarop je graag gevonden zou willen worden. Door connecties te maken met mensen die werken bij bedrijven waar je graag zou willen werken vergroot je je netwerk. Plaats af en toe een statusupdate en geef aan dat je op zoek bent naar werk. Maak goed duidelijk waar je naar zoekt.

Een LinkedIn-groep kun je zien als een virtuele netwerkborrel. Je vindt hier professionals in jouw vakgebied. Als je inhoudelijk bijdraagt aan dit soort groepen, bijvoorbeeld door een interessant artikel te schrijven of te delen kun je jezelf in de kijker spelen en anderen overtuigen van jouw professionaliteit. Ook hier kun je nog eens vragen of anderen leden een leuke vacature voor je weten.

Netwerken op Twitter

Misschien een iets minder voor de hand liggend platform, maar daarom niet minder effectief is Twitter. Twitter is een laagdrempelig platform waarmee je makkelijk in contact kunt komen met mensen in je vakgebied. Begin met mensen en bedrijven te volgen die interessant kunnen zijn. Probeer te zorgen dat je terug gevolgd wordt. Dit doe je door leuke informatie te delen en zelf dingen te delen die interessant zijn voor je netwerk. Laat je expertise zien door tips en weetjes over jou vakgebied te delen. Je kunt ook gebruik maken van slimme hashtags zoals #zoektwerk. Hierop zoeken bedrijven en recruiters die op zoek zijn naar kandidaten. Zet de juiste woorden in je biografie. Op grond van je biografie bepalen mensen vaak of ze je willen terug volgen of niet.
© 2017 - 2025 Omnia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenWerkende moeder: voordeel persoonlijk netwerk opbouwenNetwerken voor een werkende moeder kan grote voordelen opleveren voor een drukke vrouw die werkt en moeder is. Van werke…
Werk zoeken op internet?Werk zoeken op internet?Een leuke baan kun je op veel plaatsen vinden, op jobboards, social networks, in de krant, op internet en bij een uitzen…
Val op met deze tips om je droombaan te vindenVal op met deze tips om je droombaan te vindenJe kunt ervoor kiezen om een brief te schrijven als je je droombaan hebt gevonden. Je wilt die baan zo graag en dat stop…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Toeslag onregelmatig werk tijdens vakantie en verlofToeslag onregelmatig werk tijdens vakantie en verlofIn de zorg, maar ook in andere sectoren, kunnen werknemers aanspraak maken op een toeslag voor onregelmatig werk. Maar h…
Bronnen en referenties
  • https://www.monsterboard.nl/carriere-advies/artikel/baan-vinden-twitter
  • http://www.careerwise.nl/featured/vind-werk-via-je-netwerk-broodje-aap/
Omnia (8 artikelen)
Laatste update: 31-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.