Dakdekker, een baan met toekomst

Dakdekker, een baan met toekomst Het beroep van dakdekker is een crisis-bestendige baan en biedt goede toekomstmogelijkheden, niet zelden na verloop van tijd als zelfstandige. Door het propageren van duurzame energie is er ook steeds meer vraag naar dakdekkers vanuit de elektro- en verwarmingsbranche voor de installatie van zonnepanelen. Voorwaarde voor het vak van dakdekker is wel dat men goed kan aanpakken en fysiek fit is. En wie op daken klimt, moet natuurlijk geen angst of hoogtevrees bezitten. Ook is goede samenwerking cruciaal: dakdekkers moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen.

Teamwork erg belangrijk bij dakdekkers

Pannen, singels en bij uitzondering ook al eens een keer riet: dakdekkers zorgen ervoor dat u het thuis droog houdt. Bij dakdekkers is vooral teamwork erg belangrijk. Op grote hoogte moet men blindelings op elkaar kunnen vertrouwen.

Angst of hoogtevrees zijn uit den boze

En wie op het dak klimt, moet uiteraard geen angst of hoogtevrees hebben. Dakdekkers leggen pannen of singels, installeren zonnepanelen en bliksemafleiders. Maar zo nu en dan begint hun werk ook beneden. Hun activiteiten wisselen van de kelder tot het dak.

Dakwerkers isoleren ook tegen vocht en grondwater

In de onderste regionen van gebouwen beschermen dakdekkers bouwwerken tegen vocht en grondwater. Aan de wanden brengen ze thermische isolatie en gevelbekledingen aan. En die onderhouden, inspecteren en repareren ze ook. De dakdekker is als het ware een expert voor de complete bouwschil.

Affiniteit met techniek en mathematisch inzicht

Een gerichte opleiding is niet echt vereist voor het beroep van dakdekker. Het speelt bij werving en selectie van kandidaten een ondergeschikte rol. Een goede stageplaats is in dat verband wellicht van meer betekenis. Op zulke stageplaatsen leert men niet alleen daken met pannen, singels, leien of andere materialen te bekleden. Men leert er ook op een juiste manier om te gaan met een tegelsnijder of leihamer. Daarnaast leren jongeren er de diverse materialen goed kennen:
  • hoe brandbaar is een materiaal?
  • hoe stabiel is het?
  • waarvoor kan het worden gebruikt?

Wat vooral nodig is voor het beroep van dakdekker, is technische affiniteit en mathematisch inzicht. Dat laatste is nodig om oppervlakken goed te kunnen meten en het daarvoor benodigde materiaal te kunnen berekenen.

Dakdekkers monteren ook zonnepanelen

In nauwe samenwerking met landschapsarchitecten leggen dakdekkers soms ook tuinen en vijvers op platte daken aan. En dakdekkers zijn op het gebied van energiebesparing eveneens een waardevol aanspreekpunt. Veel daken zijn uitgerust met zonnepanelen en zonnecollectoren om elektriciteit op te wekken, onder andere voor het verwarmen van water. Door de ontwikkelingen in de energiesector, is het beroep zeer actueel. Om de betrokken apparatuur aan te brengen zijn elektro- en verwarmingsbedrijven eveneens op zoek naar dakdekkers.

Een goede lichamelijke conditie

Aankomende dakdekkers moeten frisse buitenlucht op prijs stellen en goed kunnen aanpakken. Het beroep vereist een goede lichamelijke conditie. Bovendien moeten dakdekkers kunnen vertrouwen op hun collega's die hen zekeren. Teamwork is vooral belangrijk uit een oogpunt van veiligheid op het werk. Omdat ze vaak vele meters boven de grond opereren, moeten aspirant dakdekkers absoluut geen last van duizeligheid hebben.

Dakdekker: een baan met carrièreperspectief

Na een succesvolle opleiding en een aantal jaren praktische ervaring, zijn er voor dakdekkers verschillende loopbaan- en opleidingsmogelijkheden. In een tijd dat gebruik van duurzame energie steeds meer de nadruk krijgt, kunnen dakdekkers zich bijvoorbeeld verder ontwikkelen tot energieconsultants. Kortom, wie op zoek is naar een baan die echt carrière-perspectief biedt, moet dakdekker worden.
© 2016 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acrofobie / hoogtevreesHoogtevrees is een fobie waarbij men angst heeft voor hoogtes of dieptes. In ernstige mate kan deze fobie het leven erns…
Zonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen voor een plat dakZonnepanelen kunnen net zo gemakkelijk op een plat dak als op een schuin dak worden geïnstalleerd. Er zijn verschillende…
Prijzen zonnesystemenAls u geen hoge energierekening meer wilt hebben, dan kunnen zonnepanelen voor u een perfecte uitkomst bieden. Door de j…
Zonnepanelen, maar niet op je eigen dakZonnepanelen, maar niet op je eigen dakLagere woonlasten door zonnepanelen. Dat lijkt voor niet iedereen weggelegd, want niet iedereen heeft een dak waar hij z…

ECDL: Het Europese Computer RijbewijsECDL: Het Europese Computer RijbewijsKandidaten die deelnemen aan het certificeringsprogramma van ECDL worden getoetst op hun digitale vaardigheden. Wanneer…
Cisco-certificeringen en -opleidingenCisco-certificeringen en -opleidingenVoor mensen die werkzaam zijn in de ICT op het gebied van netwerkontwerp en netwerkondersteuning is een serie opleidinge…
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 28-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.