Dakdekker, een baan met toekomst
Het beroep van dakdekker is een crisis-bestendige baan en biedt goede toekomstmogelijkheden, niet zelden na verloop van tijd als zelfstandige. Door het propageren van duurzame energie is er ook steeds meer vraag naar dakdekkers vanuit de elektro- en verwarmingsbranche voor de installatie van zonnepanelen. Voorwaarde voor het vak van dakdekker is wel dat men goed kan aanpakken en fysiek fit is. En wie op daken klimt, moet natuurlijk geen angst of hoogtevrees bezitten. Ook is goede samenwerking cruciaal: dakdekkers moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen.
Teamwork erg belangrijk bij dakdekkers
Pannen, singels en bij uitzondering ook al eens een keer riet: dakdekkers zorgen ervoor
dat u het thuis droog houdt. Bij dakdekkers is vooral teamwork erg belangrijk. Op grote hoogte moet men blindelings op elkaar kunnen vertrouwen.
Angst of hoogtevrees zijn uit den boze
En wie op het dak klimt, moet uiteraard geen angst of hoogtevrees hebben. Dakdekkers leggen pannen of singels, installeren zonnepanelen en bliksemafleiders. Maar zo nu en dan begint hun werk ook beneden. Hun activiteiten wisselen van de kelder tot het dak.
Dakwerkers isoleren ook tegen vocht en grondwater
In de onderste regionen van gebouwen beschermen dakdekkers bouwwerken tegen
vocht en
grondwater. Aan de wanden brengen ze thermische isolatie en gevelbekledingen aan. En die onderhouden, inspecteren en repareren ze ook. De dakdekker is als het ware een expert voor de complete bouwschil.
Affiniteit met techniek en mathematisch inzicht
Een gerichte opleiding is niet echt vereist voor het beroep van dakdekker. Het speelt bij werving en selectie van kandidaten een ondergeschikte rol. Een goede stageplaats is in dat verband wellicht van meer betekenis. Op zulke stageplaatsen leert men niet alleen daken met pannen, singels, leien of andere materialen te bekleden. Men leert er ook op een juiste manier om te gaan met een tegelsnijder of leihamer. Daarnaast leren jongeren er de diverse materialen goed kennen:
- hoe brandbaar is een materiaal?
- hoe stabiel is het?
- waarvoor kan het worden gebruikt?
Wat vooral nodig is voor het beroep van dakdekker, is technische affiniteit en mathematisch inzicht. Dat laatste is nodig om oppervlakken goed te kunnen meten en het daarvoor benodigde materiaal te kunnen berekenen.
Dakdekkers monteren ook zonnepanelen
In nauwe samenwerking met landschapsarchitecten leggen dakdekkers soms ook tuinen en vijvers op platte daken aan. En dakdekkers zijn op het gebied van energiebesparing eveneens een waardevol aanspreekpunt. Veel daken zijn uitgerust met
zonnepanelen en zonnecollectoren om elektriciteit op te wekken, onder andere voor het verwarmen van water. Door de ontwikkelingen in de energiesector, is het beroep zeer actueel. Om de betrokken apparatuur aan te brengen zijn elektro- en verwarmingsbedrijven eveneens op zoek naar dakdekkers.
Een goede lichamelijke conditie
Aankomende dakdekkers moeten frisse buitenlucht op prijs stellen en goed kunnen aanpakken. Het beroep vereist een goede lichamelijke conditie. Bovendien moeten dakdekkers kunnen vertrouwen op hun collega's die hen zekeren. Teamwork is vooral belangrijk uit een oogpunt van veiligheid op het werk. Omdat ze vaak vele meters boven de grond opereren, moeten aspirant dakdekkers absoluut geen last van duizeligheid hebben.
Dakdekker: een baan met carrièreperspectief
Na een succesvolle opleiding en een aantal jaren praktische ervaring, zijn er voor dakdekkers verschillende loopbaan- en opleidingsmogelijkheden. In een tijd dat gebruik van
duurzame energie steeds meer de nadruk krijgt, kunnen dakdekkers zich bijvoorbeeld verder ontwikkelen tot energieconsultants. Kortom, wie op zoek is naar een baan die echt carrière-perspectief biedt, moet dakdekker worden.