Online onderwijs vs traditioneel onderwijs

De laatste jaren is de arbeidsmarkt veel competitiever geworden in vergelijking met enkele jaren terug. Bedrijven moeten besparen op personeel om toch te kunnen overleven waardoor een goede scholing en diploma nog veel belangrijker is geworden voor een werknemer om concurrentieel te blijven in zijn huidige positie. Het behalen van bepaalde diploma’s en certificaten is een absolute noodzaak geworden om een goede baan te garanderen. Meer mensen keren meer dan ooit tevoren terug naar de schoolbanken om hun eigen toekomst veilig te stellen. Naast de traditionele schoolbanken kiezen mensen er tegenwoordig ook vaker voor om zich online bij te scholen. Hieronder vergelijken we beide mogelijkheden alvast.

Trends in het onderwijs

Het onderwijs is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de snelst groeiende "ondernemingen". Tegenwoordig kan je niet naast de vele advertenties kijken voor nieuwe online bijscholingen voor zowel technische beroepen als management functies. Online onderwijs is steeds populairder aan het worden in onze huidige maatschappij. Online cursussen stelt studenten in staat om opleidingen te volgen in eender welke instelling van het land en zelfs in het buitenland.
Sommige scholen bieden traditioneel onderwijs aan, anderen online en tegenwoordig ook heel vaak gecombineerd onderwijs, wat wil zeggen dat een gedeelte van de cursus wordt gegeven in een klaslokaal en het andere gedeelte online te volgen is. Meer traditionele scholen zetten de stap naar online cursussen als reactie op de sterke stijging van de grote instellingen en open universiteiten.

Traditioneel onderwijs

Het traditionele schoolgebeuren bestaat uit het fysiek bijwonen van lessen op een campus. Voor jonge studenten die net starten aan een opleiding is dit type onderwijs nog altijd het meest succesvol en profiteren ze daar van heel wat voordelen in vergelijking met online onderwijs. Jonge studenten hebben namelijk heel wat begeleiding nodig waardoor een direct contact met professoren en academische adviseurs noodzakelijk is om zich als student te kunnen ontwikkelen. Ook voor studenten met beperkte middelen en een beperkte toegang tot het internet thuis is het heel nuttig om lessen te volgen op een campus waar ze al de middelen ter beschikking krijgen die nodig zijn om succesvol te zijn in een opleiding.

Studenten die het belangrijk vinden om hun studententijd optimaal te beleven kiezen voor traditioneel onderwijs om toch de campussfeer te kunnen opsnuiven. Er zijn ook meer mogelijkheden om deel te nemen aan studentenactiviteiten en zich aan te sluiten bij studentenverenigingen.

Voor sommige beroepen is fysieke aanwezigheid in de lessen onontbeerlijk. Beroepen waar specifieke praktische handelingen worden aangeleerd denk maar aan technische opleidingen, medische opleidingen, labo technieken en nog vele anderen, kunnen onmogelijk worden aangeleerd van achter een computer. Andere voorbeelden van dergelijke opleidingen zijn:
 • Automechanica
 • Techniek verwarming, ventilatie, airconditioning
 • Lasser
 • Verpleging (medische beroepen)
 • Chef-kok (horeca)

Online onderwijs

Online onderwijs of afstandsonderwijs betekent de cursussen worden gevolgd via het internet zonder fysieke aanwezigheid in een onderwijsinstelling. De afgelopen jaren is de populariteit van dit type onderwijs sterk gestegen vanwege de grote flexibiliteit en het gemak die dergelijke opleidingen bieden. Online onderwijs biedt de mogelijkheid om cursussen te volgen aan eigen tempo in je eigen thuisomgeving zonder gebonden te zijn aan een strikt lessenrooster. Online onderwijs is vooral gunstig voor studenten die voltijds werken of bepaalde familiale verantwoordelijkheden hebben.

Naast de voordelen van gemak en flexibiliteit is online onderwijs ook kosteneffectief. De lessen kunnen thuis gevolgd worden dus bespaart je dit toch al een rit naar de campus. Bovendien hoef je ook geen peperdure cursussen en boeken aan te kopen. Online opleidingen zijn ook ideaal voor studenten die voltijds werken als militair of andere beroepen waarbij frequent reizen deel uitmaakt van het takenpaket. Deze cursussen kunnen immers waar je ook bent worden gevolgd en het laat ook toe om te communiceren met andere studenten uit alle hoeken van de wereld.

Samengevat

Voordelen van online onderwijs

 • Meer flexibiliteit voor studenten die voltijds werken
 • De mogelijkheid om opdrachten te plannen wanneer het het beste uitkomt
 • De mogelijkheid om een diploma te behalen in het buitenland zonder je fysiek te moeten verplaatsen
 • Kosteneffectief

Nadelen van online onderwijs

 • Minder direct contact met medestudenten en professoren
 • Beperkte mogelijkheden voor student- en campusactiviteiten
 • Beperkte bijstand bij technische en software problemen

Voordelen van traditioneel onderwijs

 • Direct contact met docenten, studenten en adviseurs
 • Meer toegang tot campusactiviteiten
 • Meer geschikt voor praktische opleidingen

Nadelen van traditioneel onderwijs

 • Minder flexibiliteit door strikt lessenrooster
 • Minder kosteneffectief
 • Fysieke verplaatsing

Ondanks de stijging van de online onderwijs mogelijkheden zijn er nog voldoende mogelijkheden om zelf te kiezen welk type onderwijs het best past bij je persoonlijke behoeften. Onderwijs en bijschooling is tegenwoordig de sleutel tot succes ongeacht het type waar je voor kiest. Het is slechts een kwestie van de voor- en nadelen van beide mogelijkheden af te wegen om zo tot de beste optie te komen.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren met MOOC's: gratis online cursussen en vakkenStuderen met MOOC's: gratis online cursussen en vakkenVoor wie niet genoeg kan krijgen van studeren, zijn Massive Open Online Courses een welkome toegevoegde waarde binnen he…
Afstandonderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenlandAfstandonderwijs voor Nederlandse kinderen in het buitenlandWonen in het buitenland kan voor Nederlandse kinderen een achterstand betekenen met de Nederlandse taal en met de Nederl…
Gratis MOOC volgen aan Harvard, MIT of Stanford UniversityGratis MOOC volgen aan Harvard, MIT of Stanford UniversityMOOC staat voor Massive Open Online Course, oftewel een online cursus waaraan vele duizenden geïnteresseerden meedoen. Z…
Gratis onderwijs van de non-profitorganisatie Khan AcademyGratis onderwijs van de non-profitorganisatie Khan AcademyDe non-profitorganisatie Khan Academy stelt gratis onderwijs beschikbaar voor mensen over de hele wereld. Khan Academy o…

Coursera: Online studeren met een MOOCCoursera: Online studeren met een MOOCHet Amerikaanse bedrijf Coursera biedt colleges online aan van top universiteiten zoals Princeton en Stanford. Dit doet…
Beroep: de kraanmachinistKraanmachinist is een veelzijdig beroep. Kraanmachines zijn vandaag de dag geavanceerde machines die vele taken mogelijk…
Bronnen en referenties
 • http://www.vub.ac.be/wetenschapswinkel/publicaties/2012-2013/masterproefWWGwenMuylaert.pdf
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.