Toegelaten worden tot het HBO

Je wordt lang niet altijd direct toegelaten tot een HBO-opleiding. Er bestaan veel verschillende toelatingsmogelijkheden in Nederland. Welke toelatingsmogelijkheden zijn dit?

Toelatingseisen HBO

Om toegelaten te worden tot het HBO moet je de beschikking hebben over een mbo-4, havo of vwo diploma. Als een persoon van 21 jaar of ouder niet over de juiste vooropleiding beschikt kan hij alsnog worden toegelaten door een toelatingstest te maken, als deze test goed wordt gemaakt wordt de persoon alsnog toegelaten. Een aantal opleidingen stelt extra eisen aan het diploma zoals een bepaald profiel of bepaalde vakken.

Auditie

Als je toegelaten wilt worden tot een filmacademie of een conservatorium hoef je niet goed in bijvoorbeeld wiskunde te zijn, ze willen graag weten of je geschikt bent om regisseur of danser te worden. Je moet voor dit soort opleidingen daarom altijd auditie doen. Omdat de audities bij sommige opleidingen al in januari starten moet je je daarom soms al in oktober aanmelden. Sommige opleidingen waarvan je het niet zo snel verwacht kunnen ook een toelatingstest hebben. Zoals de opleiding logopedie, je kunt namelijk niet logopedist worden als je zelf een spraakgebrek hebt.

Loten

Veel populaire studies hebben een loting ingesteld omdat ze het aantal studenten dat zich aanmeldt niet aankunnen, ze hebben te weinig plekken daarvoor beschikbaar. Je mag dan niet zomaar aan de opleiding beginnen, ook al heb je het juiste vakkenpakket. Als je voor je eindexamens gemiddeld een acht staat, word je wel direct toegelaten. Een loting kan een opleidingsfixus zijn, dan hebben al die opleidingen in Nederland een loting. Maar er kan ook sprake zijn van een instellingsfixus, dan heeft maar één hogeschool die loting.
DUO voert alle lotingen in Nederland uit. De studieplaatsen worden door DUO niet willekeurig verdeeld. Je wordt in een lotingsklasse ingedeeld, binnen deze lotingsklasse tellen de hoge cijfers zwaarder dan de lagere cijfers. Maar je maakt met een zes gemiddeld ook wel kans op een studieplek. Je moet je voor 15 mei hebben aangemeld voor een lotingsstudie. Je krijgt vervolgens bericht of je geplaatst bent of niet.

Selecteren aan de poort

Als je de loting wilt omzeilen omdat je geen acht gemiddeld staat, kun je je bij sommige opleidingen aanmelden voor de decentrale selectie. Een gedeelte van de studenten wordt dan zelf door de hogeschool uitgekozen. De hogeschool kan dan zelf bepalen aan welke criteria de student moet voldoen.

Intake

Veel studenten stoppen met hun opleiding en switchen naar een andere opleiding, dit kost erg veel tijd. Het is erg moeilijk om een goede studiekeuze te maken. Het is ook erg duur om een verkeerde studiekeuze te maken, je krijgt namelijk een langstudeersboete als je meer dan een jaar uitloopt met je studie. Hogescholen realiseren dit zich ook goed. Tegenwoordig voeren hogescholen daarom steeds vaker een soort intakegesprekken met toekomende studenten. In een intakegesprek worden de verwachtingen en motivatie van de studie besproken. Je kunt niet geweigerd worden door een intakegesprek, maar je krijgt meestal een advies.

Studiekeuze veranderen

Als een student zich heeft aangemeld voor een studie kan die dit nog veranderen. Als de student zich uiterlijk op 1 mei heeft aangemeld kan de student zich nog tot 1 september aanmelden voor een andere studie. Studenten die zich na 1 mei hebben aangemeld kunnen echter wel geweigerd worden door de opleiding.
© 2014 - 2020 Emilytje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Studentenleven: LotingEr zijn altijd veel onduidelijkheden over lotingstudies. Hoe gaat dat nou precies in zijn werk en welke studies zijn eig…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische ľof universitaire pabo…
Via Studielink aanmelden voor HBO of universiteitVia Studielink aanmelden voor HBO of universiteitHet is zover. De middelbare schooltijd loopt ten einde en het is tijd voor een volgende studie. De één weet al lang welk…
Geen VWO toch Geneeskunde, de optiesGeen VWO toch Geneeskunde, de optiesSoms bedenk je pas later waar je roeping ligt voor je verdere beroepsleven. Sommige opleidingen vragen echter specifieke…

De hbo opleiding, European StudiesEuropean Studies is een internationale hbo opleiding. Je kunt deze opleiding op verschillende hogescholen in Nederland v…
De verschillende soorten modellenDe verschillende soorten modellenVeel mensen denken dat je alleen model kunt worden als je heel erg lang bent en de juiste maten hebt. Maar dit is niet z…
Bronnen en referenties
  • http://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/toelatingseisen

Reageer op het artikel "Toegelaten worden tot het HBO"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Emilytje
Gepubliceerd: 22-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!