Je eerste schooldag op de middelbare school

Je eerste schooldag op de middelbare school De overgang van de basisschool naar de middelbare school brengt veel veranderingen met zich mee. Veranderingen op het gebied van: klas, docenten, reizen, boeken kaften, school spullen kopen. Allemaal dingen die nieuw zijn. Dit is voor de meeste brugklassers best even spannend. Het is dan ook goed om je voor te bereiden. Als je weet wat er van je verwacht wordt en waar je aan toe bent geeft dit rust. Door mensen uit je omgeving te vragen kun je veel te weten op het leven als brugklasser maar ook op internet is veel te vinden.

Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Het is fijn om je op allerlei gebieden goed voor te bereiden op je middelbare school. De zomervakantie is hier het juiste moment voor.

Schoolspullen kopen

Als toekomstige brugklasser heb je veel spullen nodig. Denk aan: een schooltas, agenda, schriften, pennen, potloden, geodriehoek, rekenmachine, regenpak, sportkleding, mappen, snelhechters, kaftpapier, enzovoort. Het is handig om deze spullen in de zomervakantie alvast te kopen. Winkels als de V&D, HEMA, Action en de plaatselijke boekhandel zijn hier heel geschikte winkels voor. Het is belangrijk om spullen te kopen die jij ook echt leuk vind en die helemaal bij jou passen. Hierdoor kun je iets van jezelf laten zien.

Reizen

Veel scholieren komen op de fiets naar school. Het is handig om deze route al een keer gefietst te hebben. Zo weet je zeker dat je niet verdwaalt op je eerste schooldag. Als je de fietsroute weet geeft het je zelfvertrouwen en maakt het de eerste dag minder spannend. Ook als je met de trein of bus naar school gaat is het handig om de route al een keer gereisd te hebben. Zo weet je waar je moet overstappen en welke trein je moet hebben.

Je kamer praktisch en leuk inrichten

Het is belangrijk dat je een plekje in huis hebt waar jij goed kunt leren. Het is belangrijk dat het een rustige plek is waar je je goed kan concentreren. Je slaapkamer kan hier de ideale plek voor zijn. Het is belangrijk dat je daar dan een bureautje hebt staan met een fijne stoel. Ook is een boekenkast of boekenplank handig om al je schoolboeken in of op te zetten. Zo heb je alles overzichtelijk bij elkaar en slingert het niet door je hele kamer. Ook kan het handig zijn om opbergmappen te hebben waar je belangrijke papieren in kan doen. Zo heb je alles netjes bij elkaar en dat geeft overzicht en rust.

De eerste schooldag

Dan is het zover. Je eerste schooldag, een spanende dag. Het is fijn om die dag goed uitgeslapen te zijn. Het is namelijk een dag waarop je veel indrukken op doet, dit kost veel energie. Waarschijnlijk zie je je klas opnieuw of voor het eerst. Hiervan zul je de meesten nog niet kennen. Het is goed je te bedenken dat waarschijnlijk iedereen het spannend vind en iedereen zenuwachtig is. De een uit dat door heel druk te zijn en de ander uit dat door heel stil en teruggetrokken te zijn.
Als je nog niemand kent in je nieuwe klas is het het beste om gewoon bij een groepje te gaan staan en een praatje te maken. Vraag bijvoorbeeld waar ze vandaan komen, of ze al mensen kennen, en of ze zin in de dag hebben. Zo heb je meteen een gesprek en voel je je een stuk minder alleen. Je komt er op deze manier snel tussen.

Introductieprogramma

Veel middelbare scholen beginnen de eerste week met een introductieprogramma. Dit betekent dat je de eerste paar dagen of de eerste week allemaal leuke dingen gaat doen om je klas en de docenten beter te leren kennen. Wat je gaat doen is per school verschillend. Je kunt denken aan sportactiviteiten, een feestavond, zwemmen, spelletjes, vossenjacht, enzovoort. Sommige middelbare scholen organiseren een introductiekamp.
Tijdens het introductieprogramma krijg je waarschijnlijk ook veel informatie over de school zelf. Welke lessen heb je? Wie is je mentor? Waar moet je voor wat zijn? Je krijgt waarschijnlijk een rondleiding door de school, en uitleg van je mentor over praktische zaken.

De eerste lesdag

Als het introductieprogramma afgelopen is begint het 'echte leven'. Je gaat lessen volgen. Waarschijnlijk heb je tijdens de eerste dagen op school een rooster gekregen waarop precies staat welke les je wanneer hebt. Het is handig om dit rooster in je agenda te plakken. Zo weet je precies wanneer je waar moet zijn.
Een les op de middelbare school duurt meestal tussen de 45 en 60 minuten per les. Dit is per school verschillend. Als de les is afgelopen loop je naar een ander lokaal waar weer een nieuwe les begint van weer 45 tot 60 minuten. Meestal gaat er tussen de lessen een bel. Je weet dat de les dan is afgelopen, je krijgt dan een paar minuten de gelegenheid om naar de volgende les te lopen.
Om de twee of drie lessen heb je meestal pauze. Soms heb je ook zogenaamde blok-uren. Dit betekent dat je twee uur (dus 2x die 45 tot 60 minuten) achter elkaar het zelfde vak hebt.

Na een paar weken...

Na een paar weken ben je waarschijnlijk helemaal gewend aan het 'middelbare-school-leven'. Je kent de mensen in je klas en je weet welke docent je voor welk vak hebt. Vaak ken je je rooster voor een groot deel al uit je hoofd en weet je wat je bij welk vak kunt verwachten.
© 2014 - 2024 Eva3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eerste schooldag: best een spannend moment!Eerste schooldag: best een spannend moment!Of je nu drie bent, twaalf of achttien, die eerste schooldag blijft altijd spannend. Een sprong in het onbekende, angst…
Tips voor ouders: eerste schooldag middelbare school kindTips voor ouders: eerste schooldag middelbare school kindDe eerste schooldag begin september is voor alle kinderen of studenten heel speciaal. Zelfs voor de ouders is het een mi…
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
De overgang van de basisschool naar de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare schoolUw puber gaat naar de middelbare school. Nadat de schoolkeuze is gemaakt en de laatste dag in groep acht is afgerond, ko…

De opleiding tot verkeersvliegerDe opleiding tot verkeersvliegerVeel jongens en meisjes dromen ervan om piloot te worden. Om piloot te worden moet je een opleiding verkeersvlieger volg…
Verschillen tussen de middelbare school en het hboVerschillen tussen de middelbare school en het hboAan de overgang middelbare school - hbo wordt vaak niet veel aandacht besteed. Toch kan dit best spannend zijn. De manie…
Eva3 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.