Verschillen tussen de middelbare school en het hbo

Verschillen tussen de middelbare school en het hbo Aan de overgang middelbare school - hbo wordt vaak niet veel aandacht besteed. Toch kan dit best spannend zijn. De manier van leren is anders, je lesdagen zullen er anders uitzien, andere docenten, enzovoort. Misschien ga je zelfs op kamers. Dit brengt vaak veel spanning en onzekerheid met zich mee. Wat hierbij kan helpen is dat je wat informatie krijgt over wat je waarschijnlijk te wachten staat.

Het hbo

Een simpel antwoord op de vraag wat de verschillen zijn tussen de middelbare school en het hbo is er niet. Er zijn ontzettend veel hbo-opleidingen en tussen deze opleidingen zitten ook weer veel verschillen. De ene opleiding heeft veel stage en de andere opleiding bijna niet, bij de ene opleiding heb je veel colleges/lessen en bij de andere opleiding zit je maar een paar uur per week op school. Zo zijn er ook nog veel verschillen op het gebied van, tentamens, lesstof, boeken, docenten, regels, lestijden enzovoort. Toch zijn er gelukkig ook nog wel een heel aantal dingen die over het algemeen hetzelfde geregeld zijn op het hbo.

Zelfstandigheid

Nog meer dan op de middelbare school wordt er een beroep gedaan op je zelfstandigheid. Veel dingen zul je zelf moeten regelen en te weten moeten komen. Ook is er geen docent die je huiswerk opgeeft. De dingen die belangrijk zijn kun je meestal vinden in de studiegids, in modules en op een speciale site van je school waar je kunt inloggen en bepaalde documenten kunt vinden. Veel minder dan op de middelbare school zal de docent dingen gaan uitleggen wat praktische zaken betreft, dit is allemaal na te lezen. Ook zul je zelf moeten opzoeken wanneer bepaalde tentamens zijn en zelf inplannen hoe en wanneer je daarvoor gaat leren.

Lessen/college's

Op het hbo krijg je voor het eerst colleges. Dit is een soort les, gehouden in een grote zaal. Vaak zitten hier honderden studenten te luisteren naar de uitleg van een docent over de stof die geleerd moet worden. Het verschil tussen een college en een les is dat er minder interactie tussen docent en student is. Vaak vertelt de docent en luistert de student.

Bij sommige opleidingen heb je ook lessen, deze worden gehouden in kleine groepjes. In lessen kan bijvoorbeeld geoefend en geëxperimenteerd worden met bepaalde vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep waarvoor je leert.

Boeken

Op het hbo moet je je boeken meestal zelf kopen. Dit kan tweedehands bijvoorbeeld via Bol.com maar je kunt ze ook nieuw bestellen. Het is belangrijk dat je er goed op let dat je de goede druk van het boek hebt. Vaak krijg je voorafgaand aan je opleiding een boekenlijst. In de vakantie kun je deze boeken dan vast bestellen. Bij sommige opleidingen heb je ook daadwerkelijk alle voorgeschreven boeken nodig, bij andere opleidingen heb je dat niet. Het is goed om dit na te vragen bij een oudere jaars.

Studiepunten

Als je een tentamen, een verslag of een presentatie met een voldoende hebt afgerond krijg je één of meerdere studiepunten toegekend. 1 studiepunt staat voor 28 uur studeren. Het is dus afhankelijk van de grote van de opdracht hoeveel studiepunten je krijgt. Aan het eind van het jaar dien je 60 studiepunten te hebben gehaald. Heb je dit niet dan kun je deze vaak in een zogenoemde 'veegweek' nog inhalen. Wel zit er vaak een maximum aan het aantal kansen dat je voor een toets hebt. Dit is afhankelijk van de soort toets en van je opleiding. Om toegelaten te worden tot het tweede jaar dien je vaak minimaal 45 studiepunten te hebben (bij sommige hogescholen en opleidingen is dit anders). Lijkt het halverwege het jaar erop dat je dit niet gaat halen of vindt de hogeschool je niet geschikt voor de opleiding dan kun je een negatief studieadvies (BSA) krijgen.

Studielast en planning

De studielast van de meeste opleidingen is meestal 40 uur per week. Dit is dus een normale werkweek. Het is goed om dit serieus te nemen. Het kan zijn dat je niet veel lessen en college's hebt, vaak betekent dit wel dat je thuis nog veel te doen hebt. Dit vraagt een goede planning van je. Het is dus niet aan te raden om aan het begin feest te vieren en als de tentamens in zicht komen dagen en nachten te leren.

Vrijheid

Naast alle minder leuke dingen aan het hbo zijn er natuurlijk ook genoeg leuke en fijne dingen! Een voorbeeld hiervan is de vrijheid die je hebt! Vaak heb je op het hbo weinig (of in ieder geval minder dan op de middelbare school) lessen (contacturen). Dit biedt veel vrijheid. Je hebt mogelijkheid om tot diep in de nacht door te feesten en de volgende dag uit te slapen en je kunt eens een keer een dagje iets leuks gaan doen omdat je geen college's of lessen hebt. Je zult dan in het weekend wel weer extra hard moeten leren om dit in te halen. Als student ben je erg flexibel qua tijd. Ook qua thuiswerk heb je veel vrijheid. Je kunt zelf beslissen hoe en wanneer je leert of verslagen maakt. Je hebt geen last meer van tussentijdse overhoringen, als jij een avond voordat je het tentamen hebt wil beginnen met leren kan dat! Wel is het de vraag of dat slim is.

Veranderingen op een rij

  • Je spreekt docenten vaak niet meer aan met mevrouw of meneer, maar vaak bij de voornaam (Peter of Karin)
  • Je moet je eigen boeken kopen
  • Het hbo vraagt meer discipline van je
  • Je moet je eigen zaakjes regelen, dingen worden je niet meer uitgelegd
  • Je bepaalt zelf of je naar college's gaat. Vaak zijn college's niet verplicht (kijk wel even goed na hoe dit bij jou hogeschool is geregeld)
  • Je bent gerichter met je beroep bezig. Er wordt van je verwacht dat je je volwassener en professioneler gedraagt.
  • De term 'nerd' hoor je niet meer op het hbo. Het is normaal en goed dat je serieus met je studie bezig bent.

Woordenlijst

Hieronder wat begrippen die hierboven worden gebruikt uitgelegd.
  • Module: Een boekje waarin alle informatie staat over een bepaald vak. Je kunt dan denken over de literatuur die je moet aanschaffen, de relevantie van het vak voor je beroep, aantal lessen/college's, planning, de soort toetsing, de door te nemen stof voor een bepaald college, enzovoort.
  • BSA: bindend studieadvies. Dit kun je krijgen als de opleiding denkt dat je niet geschikt bent voor de opleiding. Het is dan slim om je voor 1 februari uit te schrijven, op deze manier hoef je niks terug te betalen.
  • Veegweek: een tentamenweek aan het eind van het eerste jaar of aan het begin van het tweede jaar waarin je je niet gehaalde tentamens nogmaals kunt herkansen.
  • Contacturen: de uren dat je op school bent voor lessen of colleges. Heel letterlijk: de uren dat je contact met docenten hebt.
© 2014 - 2024 Eva3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een middelbare school kiezenJe zit in groep acht en je moet een middelbare school kiezen. Het is een belangrijke keuze. Waar moet je op letten om ee…
VolwassenonderwijsVavo (voorbereid algemeen volwassenonderwijs) is bedoelt voor volwassenen die alsnog een diploma willen behalen in het v…
Na de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistNa de basisschool: welke keuze middelbaar onderwijs is juistZodra kinderen groep 8 van het basisonderwijs hebben gevolgd, moeten ze naar de middelbare school. Dat betekent dat alle…
Middelbare school uitkiezen - waarop moet men letten?Het is weer zover. De open dagen van de middelbare scholen komen er weer aan. Je zit in groep acht en je moet dit jaar e…

Je eerste schooldag op de middelbare schoolJe eerste schooldag op de middelbare schoolDe overgang van de basisschool naar de middelbare school brengt veel veranderingen met zich mee. Veranderingen op het ge…
Je onderscheiden van medestudenten tijdens de studieJe onderscheiden van medestudenten tijdens de studieIn sommige branches hebben de werkgevers de afgestudeerden voor het uitkiezen. Dit betekent dat zij de beste afgestudeer…
Eva3 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.