Laat jonge studenten de keus tussen thuis of op kamers wonen
Nieuwe, jonge studenten gaan vlak voor het begin van een nieuw studiejaar vaak op kamers. Meestal ligt de universiteit of de HBO school, waar ze verder willen gaan studeren, niet naast de deur. Voor veel jongeren is het een spannende tijd. Niet alleen vanwege de nieuwe studie en de introductiedagen daarvan, maar vooral ook het feit dat ze vaak voor het eerst op zichzelf aangewezen zijn. Het betekent immers voor een jonge student dat het hele leefpatroon, zoals dat tot dan toe gold, helemaal omgegooid wordt en dat vindt niet iedereen prettig. Niet elke jongere van zeventien of achttien jaar is daaraan toe. Vooral voor jongeren die het tot die tijd thuis prettig en gezellig gehad hebben. Ouders kunnen hun kind daarom vaak helpen om de goede keuze te maken.
Een heel nieuw leven voor jonge studenten
De meeste jongeren vinden het erg spannend en leven opgewekt naar de studietijd toe, maar niet iedereen ziet het op kamers gaan wonen zo positief tegemoet. Vooral introverte jongeren die na hun opleiding aan het voortgezet onderwijs een studie aan een hogeschool of universiteit kiezen, hebben vaak het idee, dat ze daar ook meteen op kamers moeten gaan wonen, terwijl daar soms helemaal geen noodzaak voor is.
Druk van familieleden en vrienden
De druk van familieleden, vrienden en kennissen is in dat opzicht ook vaak sterk aanwezig. Er worden vaak opmerkingen gemaakt over het volwassen worden, het voor zichzelf verantwoordelijk zijn, geen moederskindje blijven en meer van die onaangename opmerkingen die de jongere soms irriteren. Een jongere durft dan vaak niet meer te zeggen dat hij of zij er tegenop ziet om uit huis te gaan. Bang, om voor kinderachtig te worden aangezien.
Ervoor kiezen om thuis te blijven wonen is niet kinderachtig
Volwassen worden wordt vaak vereenzelvigd met het uit huis gaan en op zichzelf gaan wonen, maar dat klopt niet helemaal. Een jongere die thuis woont kan heel goed volwassen worden, als de ouders hem of haar maar loslaten en zijn eigen beslissingen laten nemen. Het is immers ook niet gemakkelijk om met een kleine studietoelage of lening rond te komen. Veel studenten bouwen vooral in het eerste jaar schulden op, die ze daarna maar moeilijk kwijt raken.
Studeren op korte afstand van thuis
Soms is bovendien de afstand van thuis naar de studieplaats echter helemaal niet zo groot dat het op kamers gaan wonen noodzakelijk is. Het is dan niet alleen onnodig, maar ook duurder om op kamers te gaan wonen. Wie naderhand een grotere lening aan de Staat terug moet betalen, kan gewoon wat later starten in het leven. De koop van een huis, een relatie en kinderen krijgen is dan allemaal wat moeilijker te verwezenlijken als men daarnaast ook nog een leven wil hebben. Wie vanuit het thuisfront studeert, heeft naderhand minder financiële verplichtingen.
Op kamers moeten jonge studenten voor zichzelf leren zorgen
Op kamers moet de student meestal zelf voor eten en drinken zorgen, of samen met een aantal anderen een gezamenlijke maaltijd klaarmaken. Vaak is er corvee en moet iedereen zijn/haar steentje bijdragen in het schoonhouden van de diverse ruimtes. Al die andere voorwaarden zorgen ervoor dat de student in het begin vaak toch echt moet wennen.
Veel studenten hebben een chronisch tekort aan geld
De meesten hebben immers thuis tot op dat moment niet veel hoeven te doen en kregen de noodzakelijke middelen van thuis toegeschoven. Wie op kamers zit, moet echter al de eigen uitgaven zelf bekostigen en niet iedereen heeft dan de geldelijke middelen om elke dag in de Mensa warm te eten of in de stad uit eten te gaan.
Laat nieuwe, jonge studenten zelf de keus maken
Hebt u een aankomende student in huis die tegen de tijd dat hij/zij moet vertrekken steeds stiller wordt, dan is dat een teken dat er nodig gepraat moet worden. Laat de jongere weten dat hij/zij niet alleen staat en dat u altijd voor het geven van raad of voor het oplossen van eventuele andere problemen bereikbaar bent. De jongere moet weten dat de steun van het thuisfront niet meteen ophoudt als hij/zij het ouderlijk huis verlaat om te gaan studeren.
Maak voor de student de overgang geleidelijk
Geef in het begin wat eten mee voor de volgende dag en wat lekkers voor onder het studeren. Ga ook eens midden in de eerste week een kijkje nemen op een tijdstip dat de jongere thuis is. Neem ook dan wat te eten mee en maak meteen van de gelegenheid gebruik om uit te vinden of er al aansluiting bij anderen is en er al tekenen van sociaal contact zijn.
Als het echt niet gaat en uw studerend kind depressief wordt
De eerste tijd is dan soms een echte ontgoocheling. Merkt u dat de jongere depressief is, praat daar dan openlijk over en probeer uit te vinden waar hij/zij het meeste last van heeft. Op kamers gaan wonen is niet voor iedereen prettig. Jongeren die introvert en gevoelig zijn, van gezelligheid houden, een goede band met thuis hebben, soms nog heel jong zijn en pas in augustus of september 18 worden (of soms zelfs nog later) zijn er vaak nog helemaal niet aan toe.
Vaak ontstaat heimwee bij de jongere student
Vooral jongeren die vroeg in het schooljaar jarig zijn, hebben niet altijd behoefte aan het uit huis gaan. Zeker als ze thuis een goed gezinsleven hebben en een prettige kring van vrienden en kennissen om zich heen weten. Als ze op kamers gaan, missen zij hun thuis, hun vrienden en kennissen en hebben dan gewoon heimwee. Heimwee kan iemand echter serieus ziek maken. Zover mag het echter niet komen. Het is beter om dan te kiezen voor een abonnement op het openbaar vervoer en de jongere van thuis uit te laten studeren.
Het sociale contact met andere studenten komt vanzelf
De jongere die van thuis uit studeert mist dan wel het dagelijkse (eigenlijk meer het nachtelijke) sociale contact met de andere studenten, maar dat moet dan maar. Het draait immers in de eerste plaats om de studie. Het sociale contact is niet onbelangrijk, maar het is de studie waar het uiteindelijk om draait.
Alternatieven om toch te gaan studeren
Dwing de jongere daarom in geen geval om het toch vol te houden, maar biedt alternatieven aan. Tenslotte lukt ook het studeren niet goed als de jongere zich niet prettig voelt. Terug thuis gaan wonen en op- en neer reizen is een mogelijkheid, of een studieplaats kiezen die dichter bij huis ligt. Soms helpt het ook om de jongere om de andere dag naar huis te laten reizen en op die manier aan het wonen op kamers te wennen.
Geef de jonge student altijd een paar mogelijke oplossingen
Geef echter altijd de gelegenheid tot een uitweg. Geef de jongere wel de overdenking dat er op die manier wel minder contact met zijn/haar studiegenoten zal zijn. Bekijk samen het probleem van alle kanten en laat hem/haar vrij in de beslissing.
Een eigen keus tussen op kamers wonen of van thuis uit studeren
Op kamers gaan hoort niet vanzelfsprekend bij het studeren. De neiging om laatdunkend te spreken over jongeren die wat langer vanuit hun ouderlijk huis studeren en/of werken is niet correct. Elke jongere groeit in zijn of haar eigen tempo naar de volwassenheid toe. Het is het beste om dat ook aan de jongere over te laten. De meesten bepalen zelf wel, wanneer ze op zichzelf willen gaan wonen. De gekozen studie hoeft daarbij geen breekpunt te zijn.