Digitaal rechercheur

Digitaal rechercheur We worden steeds vaker slachtoffer van criminele netwerken die zich bezighouden met oplichting, fraude, spam en het verspreiden van virussen. Vertrouwelijke persoonsgegevens komen in verkeerde handen. Om computercriminelen op te sporen of internetfraude te voorkomen worden mensen opgeleid tot digitaal rechercheur. Een uitdagende baan met kans op werk in verschillende sectoren.

Digitaal rechercheur

Iedereen komt tegenwoordig in aanraking met cybercriminaliteit. Veel van wat we doen gebeurt tegenwoordig op internet. We gebruiken credit cards bij het online winkelen en laten allerlei gegevens achter op internet. We worden dan ook steeds vaker slachtoffer van criminele netwerken die zich bezighouden met oplichting, fraude, spam en het verspreiden van virussen. Onze banken en overheidsinstellingen worden gehackt, waarbij vertrouwelijke persoonsgegevens in handen komen van deze criminelen. Om deze internetcriminaliteit op te sporen maakt de politie gebruik van digitaal rechercheurs, ook wel particulier digitaal onderzoekers genoemd.

Wat doet een digitaal rechercheur?

Een digitaal rechercheur doet onderzoek naar criminele activiteiten via internet. De rechercheur doet onderzoek naar verdachte activiteiten op netwerken en internet zoals hacken en ongewenste e-mail. De particulier digitaal onderzoeker kan ook de gewone recherche helpen bij het analyseren van computers, tablets, iphones en digitale camera’s. Dit zou bijvoorbeeld het bovenwater halen van uitgewiste bestanden kunnen zijn.

Opleiding particulier digitaal onderzoeker

In Nederland is er de MBO-4 opleiding ‘Particulier digitaal onderzoeker’. Dit is een 4 jarige opleiding. Tijdens opleiding leer je alles over computersystemen (Windows, Linux), software (illegale) maar ook Nederlandse wetgeving. Daarnaast krijg je onderwijs in opsporingstechnieken en het op de goede (volgens de wet) manier speuren naar informatie. Naast opsporing komt ook het voorkomen van internetfraude aan bod. Hoe vind je zwakke plekken in computersystemen en hoe kun je die beter beveiligen.

Overzicht onderwerpen die in de studie aan bod komen:

 • Windows server
 • SQL
 • HTML / XML
 • Netwerk monitoren
 • Preventief te werk gaan (om te voorkomen)
 • Repressief te werk gaan (onderzoeken hoe iets gebeurd kan zijn)
 • Het OSI model
 • Hoe bedrijven te werk gaan en hun verschillende vormen
 • Privacy op zowel het digitale als het non-digitale vlak
 • De Nederlandse wet
 • Linux
 • FTK / EnCase
bron: Wikipedia

Toelatingseisen

Voor MBO-4 opleiding heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO/VWO 4 nodig. Wanneer je niet aan deze eisen kan voldoen dan is het ook mogelijk om een korte cursus (<1 jaar) te doen. Deze worden o.a. gegeven bij Studiewereld Laudius.

Werk

Een digitaal onderzoeker heeft verschillende mogelijkheden voor het vinden van een baan. Dit kan zowel bij het bedrijfsleven (IT-sector, banken, verzekeraars) als bij overheidsinstellingen als de politie. Je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen: privé digitaal detective.
© 2013 - 2024 Heinchess, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Privé detective inschakelenPrivé detective inschakelenSteeds meer bedrijven gaan er toe over om een privé detective in te schakelen. Dit komt omdat de politie meestal pas act…
Elektronische belastingaangifte doen of op papier?Elektronische belastingaangifte doen of op papier?Wanneer u in 2024 belastingaangifte moet doen over het inkomen in 2023 kunt u als particulier kiezen voor digitaal en el…
De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader rukte al eerder op in Engeland en wint nu terrein in Nederland. De E-Reader is er in verschillende prijzen e…
Belastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstBelastingaangifte, checklist en documenten BelastingdienstWelke documenten en papieren hebt u of uw fiscale partner zeker nodig voor uw belastingaangifte 2023 en 2024? Let op de…

Hoe zwart werk wit wordtHoe zwart werk wit wordtWorden uw huishoudelijke taken nu nog zwart door de werkster verricht, dan krijgt u binnen afzienbare tijd wellicht de m…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Thuiswereld Laudius
 • Website politie
Heinchess (7 artikelen)
Laatste update: 21-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.