Workout voor je financiën

Workout voor je financiën Er zijn talloze voorbeelden van intensieve fitnessprogramma's die discipline, doorzettingsvermogen en een strikt regime eisen om het gewenste te bereiken; nu is er een workout om je financiën op orde te brengen en je vermogen tot het verdienen van geld te verhogen. Nooit meer werkloos? Dat kan. Investeer in jezelf en maak je zelf interessant voor de arbeidsmarkt; sterker nog, maar je zelf onweerstaanbaar voor de arbeidsmarkt. Gebruik dit stappenplan om te komen tot het onweerstaanbare CV en de gecombineerde rijkdom in geld en mentaliteit. Oosterse vechtsport vraagt discipline? Hier is de Westerse vechtsport; survival of the fittest om in de top van de arbeidsmarkt te komen. Vergeet niet; een hoge functie is de beste garantie tegen werkloosheid op hoge leeftijd.

Stap 1: Specialiseer tijdsonafhankelijk

De eerste stap in de workout voor een goede financiële situatie is het kiezen van een specialisme. Waar ligt je interesse, waar weet je al veel vanaf of wat kun je goed. Kies dit als je persoonlijke specialisme en verdiep je hier verder in. Kies niet te snel; deze keuze gaat de rest van de arbeidzame leven bepalen. Kies voor een specialisme dat niet irrelevant wordt binnen enkele jaren; een specialisme in leiderschap is naar alle waarschijnlijkheid bijvoorbeeld onafhankelijk van de tijd altijd relevant. Een specialisme in Word Perfect is helaas ingehaald door de tijd. Kies daarom een specialisme niet te smal; het kan irrelevant worden.


Stap 2: Doe wat je wilt

De tweede stap is te doen wat je wilt. Dat klinkt tegenstrijdig; een workout waarin je mag doen wat je wilt? Nee, je moet zelfs doen wat je wilt. Eén nuance geldt hier wel; je moet niet het gedrag vertonen waar je op dit moment zin in hebt. Nee, doen wat je wilt betekent datgene doen om te bereiken wat je wil. Aangezien je een workout voor je financiën doet, is dit dus investeren in je kennis, kunde en financiële situatie. Alle handelingen die je doet staan voortaan in het teken van dit doel; dit is immers wat je wilt. Als je dit niet wil, is het geen ramp. Vergeet de workout en klaag niet over het niet kunnen vinden van een baan of het niet hebben van genoeg geld.


Stap 3: Kennis

Vergaar kennis! Je specialisme is gekozen, nu is het tijd om de beste te worden in het specialisme. Eén van de manieren om dat te bereiken is het vergaren van kennis. Er zijn twee soorten kennis in de wereld; geaccrediteerde kennis en niet-geaccrediteerde kennis. Je kunt een hoop kennis hebben, maar je moet je kennis kunnen tonen aan de rest van de wereld (helaas). Kies daarom opleidingen die je ook daadwerkelijk op je CV kwijt kunt. Is er een cursus in je specialisme? Doen. Is er een universitaire master in je specialisme? Doen. Geen tijd om de cursus en de master tegelijk te doen? Kiest de master. We willen immers de beste zijn in datgene wat we doen. En na de master? Nog een master of een PhD. De voorkeur? De PhD. Onderzoek en publiceer in je specialisme. Vertel de wereld middels je titels en je publicaties dat jij degene bent die hierin gespecialiseerd is. Een master is toch niet te combineren met een baan? Fout. Opleidingen zijn tegenwoordig zeer goed te combineren met een baan; het kost wel tijd en moeite, dat moet je er voor over hebben. Zelfstudie is in Nederland bijvoorbeeld mogelijk bij de OU. Geen geld? Start een ZZP bedrijf om extra geld bij te verdienen naast je baan. Een weekend heeft niet altijd 2 dagen gehad, verkort je eigen weekend om te investeren; 1 extra dag werk per week kan ook geen kwaad; we willen immers iets bereiken.

Stap 4: Kennissen

Zoek contact met mensen die iets voor je kunnen betekenen; zorg voor een goed netwerk. Zoek bijvoorbeeld contact met mensen die ook in je specialisme zitten of met mensen die ook een ambitie hebben. Dit kun je doen door je aan te melden bij enkele verenigingen en daar actief aan deel te nemen. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Mensa of de politiek.


Stap 5: Kunde

Kennis is theoretisch als er geen kunde aan ten grondslag ligt. Gebruik de kennis die je opdoet om je kunde te verbeteren. Kies voor werk (of ZZP naast je werk) dat relevant is voor je specialisme en zorg ervoor dat je titel in theorie ook gesteund wordt door je ervaring in de praktijk. Dit maakt je CV onweerstaanbaar. Iedere minuut van je werk moet je in topconditie zijn en optimaal presteren. Pauzes zijn voor de middelmatigen; jij wilt iets bereiken, vergeet pauzes en geniet van het werk en de investering. Zie jezelf groeien

Stap 6: Geniet

Geniet van de workout en je zult resultaten zien. Overkom tegenzin door te doen. Geen zin om te studeren? Begin .Vergelijk het het het staan op een hoge duikplank in een zwembad. Je wilt wel springen, maar je gevoel houdt je toch tegen; je voelt tegenzin. Slechts één manier om toch te springen en dat is door gewoon te doen. Tegenzin is prima, maar ondertussen handel je. De tegenzin verdwijnt vanzelf; de reden van de tegenzin is immers weggenomen door gewoon te beginnen.

Stap 7: Zekerheid

Door de workout te volgen ga je iets bereiken dat slechts weinigen hebben; financiële zekerheid. Natuurlijk kun je je baan verliezen, maar je bent zo relevant voor de arbeidsmarkt dat je zo weer iets nieuws hebt. Daarnaast; als je hoger in de maatschappelijke ladder stijgt wordt je leeftijd een mindere beperking voor het vinden van een baan. In topfuncties is leeftijd geen probleem meer; daar staat het voor ervaring. Een loodgieter van 61 jaar oud is te duur voor het geleverde werk, iemand van 20 jaar oud kan hetzelfde immers goedkoper. Een directeur van 61 jaar oud is echter niet zomaar te vervangen door iemand van 20 jaar oud; leeftijd staat hier garant voor ervaring. Een directeur van 61 jaar oud heeft alle fouten al gemaakt die de 20-jarige nog moet maken.
© 2013 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan ik rijk worden?Hoe kan ik rijk worden?Geen tips om de loterij te winnen, maar een strategie om daadwerkelijke rijkdom binnen handbereik te brengen. Hoe wordt…
Voor- en nadelen van investerenVoor- en nadelen van investerenInvesteren is belangrijk voor het succes van een onderneming, dit is basiskennis voor iedere ondernemer. Door te investe…
Geld besparen: bezuinigen en investerenGeld besparen: bezuinigen en investerenVoor veel mensen staat geld besparen gelijk aan de broekriem aantrekken. Dit hoeft echter niet waar te zijn, wat niet wi…

Voorbereidingen op een sollicitatiegesprekVoorbereiden op een sollicitatiegesprek is goed mogelijk. De eerste indruk is de belangrijkste en je kunt dan maar beter…
Geschorst of op non-actief gesteld? Kom in actie!Geschorst of op non-actief gesteld? Kom in actie!Ben je als werknemer geschorst of op non-actief gesteld? Dan is het belangrijk om in actie te komen en je hier niet bij…
Polkozic (439 artikelen)
Laatste update: 10-08-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.