Schoolzwemmen is niet meer vanzelfsprekend

Vroeger leerden alle kinderen via school zwemmen. Maar anno 2010 is dat geen vanzelfsprekendheid meer. Gemeenten geven geen subsidies meer voor schoolzwemmen of scholen hebben er niet langer geld voor. Dat betekent dat ouders hun kind zelf op zwemles moeten doen. Maar ook zij hebben daar soms de financiën niet voor. Het verdwijnen van het schoolzwemmen en de redenen daarvan.

Schoolzwemmen: niet langer verplicht

Schoolzwemmen was vroeger verplicht. Of scholen hun leerlingen in 2010 onder schooltijd laten leren zwemmen is nu echter een keuze van gemeenten en schoolbestuur. Sommige gemeenten geven wel subsidie voor schoolzwemmen, anderen doen dat niet. Soms betalen scholen het dan zelf of bedenken ze een constructie waarbij meerdere partijen participeren en betalen.

Einde van de basisschool: zwemdiploma’s A, B en C volgens de VSG

De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) vindt dat alle kinderen aan het einde van de basisschool in het bezit moeten zijn van de zwemdiploma’s A, B en C. Dat wordt echter steeds minder vanzelfsprekend als scholen kinderen niet meer in de gelegenheid stellen of kunnen stellen om überhaupt schoolzwemlessen te gaan volgen.

Kinderen kunnen steeds slechter zwemmen

Doordat die schoolzwemlessen uitvallen is gebleken dat kinderen steeds vaker minder goed kunnen zwemmen. Dit heeft de Reddingsbrigade Nederland onderzocht. Kinderen zwemmen niet alleen slechter, maar conditioneel zijn ze er ook veel minder goed aan toe in het water. De meeste hulpvragen aan de reddingsbrigade kwamen dan ook van kinderen.

OCW vindt dat zwemvaardigheid een taak voor de ouders is

Op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vinden ze echter dat zwemvaardigheid van een kind de verantwoordelijkheid is van de ouders. Wel wordt er nog geld vrijgemaakt om in kaart te brengen hoeveel kinderen een zwemdiploma hebben als ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Daarvoor wordt een registratiesysteem opgezet. Deze registratie gaat Waterdicht heten en wordt de VSG opgezet.

Regeling van gemeenten om kinderen toch te laten zwemmen

Sommige gemeenten hebben een speciale regeling voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen als ze van de basisschool komen en waarvan de ouders dat ook niet kunnen bekostigen. Ouders kunnen bij de gemeente altijd vragen of er in hun gemeente ook zo’n regeling is. Wel kan dan vaak alleen diploma A worden gehaald.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn kind kan niet zwemmen!Help, mijn kind kan niet zwemmen!In vakantietijden trekken heel wat gezinnen naar campings en vakantieparken. Ideaal, voor kinderen zijn er allerlei leuk…
Een zwemdiploma halenEen zwemdiploma halenZwemles voor kinderen, hier kun je vinden wat je moet kunnen voor het A-diploma, op welke leeftijd kinderen met zwemles…
Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Wanneer mag mijn kind naar zwemles?Veel kinderen in Nederland halen hun zwemdiploma door zwemlessen te volgen. Het halen van een zwemdiploma is belangrijk;…

Nieuw AVI-systeem: tips voor ouders en leerkrachtenNieuw AVI-systeem: tips voor ouders en leerkrachtenOp bijna alle basisscholen wordt gebruik gemaakt van het AVI-systeems om het technische lezen van de leerlingen te teste…
Een opleiding binnenhuisarchitectuur volgenEen opleiding binnenhuisarchitectuur volgenHet interieur, de indeling en inrichting van woningen en bedrijven speelt een steeds belangrijkere rol. Hiermee kan men…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad Vereniging Sport en Gemeente (VSG)
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 10-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.