Spaanse taalcursus, waarom Spaans leren?

Spaans is een wereldtaal en een internationale taal. De Spaanse taal is zelfs een officiële taal van de Verenigde Naties. Ruim 500 miljoen mensen spreken wereldwijd spaans. Spaans zal in populariteit stijgen en invloedrijker worden. Het volgen van een Spaanse taalcursus geeft carrière mogelijkheden door de sterke economische groei in Latijns Amerikaanse landen. Het spaans is ook de tweede gebruikte taal op het gebied van massamedia en internet.

Sterke economische groei

Latijns-Amerikaanse landen zullen ene behoorlijk sterke economische groei doormaken. Deze spaans sprekende landen kunnen daardoor wel eens belangrijke internationale handelspartners worden. Spaans leren vergroot de kans op internationale mogelijkheden.

Persoonlijke ontwikkeling: spaans leren

De reden om spaans te leren spreken hoeft niets met de internationale economie te maken te hebben. Mogelijk dat door een vakantie in Spanje je geraakt werd door de Spaanse passie, de wijze hoe Spanjaarden leven, door de Spaanse keuken of juist door de Spaanse cultuur. Kortom, om je persoonlijke ontwikkeling te vergroten.

Spaanse cultuur

Wereldwijd blijft de Spaanse cultuur, de Spaanse kunst, de Spaanse literatuur en de Spaanse architectuur een grote invloed hebben. Voorbeelden zijn oa:
  • Don Quijote de la Mancha van Cervantes, (meest vertaalde boek op de bijbel na)
  • Kunstschilder, beeldhouwer en tekenaar Picasso,
  • De Spaanse architect Santiago Calavantes, (Olympisch sportcentrum Athene)
  • Spaanstalige schrijvers als: Gabriel García Márquez, Isabel Allende en Carlos Ruiz Zafón.

Spaanse consument

De Spaanse consument en de spaans sprekende consument is de snelst groeiende markt in Noord-Amerika. De ruim 45 miljoen Spaanssprekende die wonen, werken en leven in Noord-Amerika zijn een 12.5% van de totale populatie. Hierdoor stijgt de vraag naar Spaanse media zoals: kranten, tv, radio en tijdschriften behoorlijk!

Spaans is een wereldtaal

Spaans is de derde gesproken wereldtaal. Eerste wereldtaal is het Chinees (Mandarijn) en op de tweede plaats staat het engels. Wereldwijd spreken ruim 500 miljoen mensen spaans!

Spaans is een internationale taal

Spaans is het officiële landstaal in 21 landen. Spaans is een officiële taal van de Verenigde Naties en het spaans is het op 1 na de meest gebruikte taal voor internationale communicatie.

Spaans als moedertaal

Spaans is de moedertaal van een kleine 400 miljoen mensen in 21 verschillende landen. Er zijn meer mensen die het Spaans als moedertaal hebben dan het engels! De landen waar Spaans als moedertaal wordt gesproken zijn:
Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Equatoriaal-Guinea, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Spanje, Venezuela en Uruguay.
Al deze Spaanssprekende landen samen vormen de Koninklijke Spaanse Academie (RAE: Real Academia Española) met het hoofdkantoor in Madrid. Hun doel is dat de Spaanssprekende landen verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de Spaanse taal.

Spaans als tweede taal

Wereldwijd wordt het spaans gebruikt door zo´n 100 miljoen mensen als tweede taal. Spaans als tweede taal wordt het meest gestudeerd en uitgeoefend in Noord-Amerika en in Europa.

Toekomst van de Spaanse taal

De verwachtingen zijn goed voor de Spaanse taal. In de 21e Eeuw zal het spaans in populariteit blijven stijgen. De afgelopen 10 jaar hebben wereldwijd! overal verdubbeling plaatsgevonden van deelname aan een Spaanse taalcursus. Hierdoor zal het spaans steeds invloedrijker worden. Volgens voorzichtige schattingen van het Cervantes instituut zullen er in het jaar 2050 alleen al in de landen waar spaans een officiële landstaal is, 550 miljoen mensen spaans spreken!
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Taalcursus Spaans in SpanjeSpaans leren in Spanje is ideaal! De Spaanse passie die de Spanjaarden toepassen in het dagelijks leven werkt aanstekeli…
De Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal: geschiedenis en regionale verschillenDe Spaanse taal wordt veelvuldig gebruikt in muziek. Heel veel mensen vinden de Spaanse taal erg mooi, maar in Noord-Eur…
Spaans leren in SpanjeSpanje en Spaans zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er lijkt dan ook geen betere oplossing dan de taal Spaans te l…
Spaanse les voor kinderen; tips en methodenSpaanse les voor kinderen; tips en methodenJuist op jonge leeftijd kan het goed zijn kinderen kennis te laten maken met een 'vreemde' taal; het leren van een nieuw…

Fluitend door de brugklasFluitend door de brugklasJe gaat je basisschool verlaten en naar de brugklas. Spannend! In de brugklas krijg je boeken mee naar huis. Ook heb je…
Inburgeringsexamen: inburgeren om te blijvenInburgeringsexamen: inburgeren om te blijvenNa een tijd in Nederland te hebben gewoond, kun je ervoor kiezen om een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, langdu…
Bronnen en referenties
  • http://www.calatrava.com/main.htm http://www.pablopicasso.nl/ http://www.brabantsdagblad.nl/regios/brabant/3201509/Er-zijn-meer-mensen-die-Spaans-als-moedertaal-hebben-dan-Engels.ece http://www.efbelgie.be/master/ils/languages/spanish/?tc=Lg http://nl.wikipedia.org/wiki/Spaans http://nl.wikipedia.org/wiki/Real_Academia_Espa%C3%B1ola http://utrecht.cervantes.es/nl/default.shtm Eigen ervaring
Reacties

Yuri Lau, 28-06-2010
Zelf ben ik geen native Spaanstalige, maar ik heb wel veel taalreizen gemaakt in verschillende periodes, door Spanje en door Zuid-Amerika. De verschillen tussen Spaans in Latijns-Amerika en Spanje die mij het meeste opvielen, liggen voornamelijk aan het feit dat er in Zuid-Amerika geen "vosotros" vorm wordt gebruikt. Ik vroeg me af of dit op de Canarische Eilanden ook zo is, want ik heb wel eens gehoord dat de canarios ook geen, of veel minder, vosotros gebruiken dan op het Spaanse vasteland. Klopt dit? Reactie infoteur, 29-06-2010
Beste Yuri Lau,

Klopt, "vosotros" is niet gebruikelijk hier op de Canarische eilanden in tegenstelling tot het Spaanse vasteland. Je hoort wel veel "ustedes" hier op de eilanden, maar lang niet iedereen gebruikt deze vorm.

In Argentinie gebruiken ze een afgekorte vorm van vosotros: "vos, " en ik geloof dat ze echt de enige zijn in zuid amerikan die deze vorm uberhaupt gebruiken.

Wat leuk dat je zoveel verschillende taalreizen hebt gemaakt!

Met vriendelijke groet, Roberta

Sander, 24-02-2010
Is Spaans na Mandarijn niet de meest gesproken taal? Ik zelf vind het echt een mooie taal, maar blijf al die verschillende accenten wel lastig vinden. In Zuid Amerika worden in sommige landen echt veel andere woorden gebruikt, dat maakt het lastig.

Mocht je willen emigreren naar Spanje, leer dan zeker Spaans anders kom je er niet. Reactie infoteur, 24-02-2010
Beste Sander,

Spaans is de tweede taal als moedertaal, maar tot nu toe is engels nog steeds de tweede taal als het gaat om de meest geproken taal, na het Mandarijns.

Alleen al in Spanje worden vele verschillende dialecten gebruikt. Zuid Amerikanen spreken vooral "zingerig" spaans en gebruiken inderdaad af en toe verschillende woorden spaans. Mijn schoonmaakster komt uit Cuba en aangezien de auto´s in Cuba geen autogordels hebben, kent het Spaanse Cubaans niet het woord: autogordel.

Ik woon zelf op de Tenerife en ook de Canarische gebruiken een aantal andere woorden dan de Spanjaarden op het vaste land. Voor je het weet heb je deze verschillen in je vingers. Die verschillen zijn soms lastig, maar vaak heel grappig en geeft vaak leuke gespreksonderwerpen met de Spanjaarden!

Met vriendelijke groet, Roberta

Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.