Knutselen met kinderen: Sinterklaas

'Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons Sint Nicolaas, ik zie hem al staan'... Het is weer zover; de schoentjes staan gepoetst voor de verwarming, kinderen tellen de dagen en slapen licht, omdat ze steeds 'iets horen op het dak'. Een spannende, drukke tijd, maar het enthousiasme spát eraf, zo gauw het over Sinterklaas of pakjes Piet gaat. In dit artikel enkele eenvoudige knutsels, een poppenkastverhaaltje en een paar ideeën voor surprises.

Knutselideeën Sinterklaas

  • Een trolley voor Sinterklaas
  • Poppenkastpieten van doosjes
  • Poppenkastverhaaltje
  • Pizza Piet
  • Het kleine 'Grote Boek"
  • Pakjes Piet ging uit fietsen
  • Kunstjespieten op behang
  • Surprise dinosaurus bot
  • Surprise boek

De zak van Sinterklaas wordt een trolley!

Voor een voorbeeldfilmpje van een Sint die al een trolley heeft, kun je kijken op: Twee pakjes voor de Sint

Sint wordt een dagje ouder. Dat gesjouw met die zak; nergens voor nodig! We helpen hem een handje en knutselen een trolley voor Sinterklaas.

Nodig: lege doosjes, een oude jute zak, saté prikkers, kurken, lijm en scharen. (eventueel resten pakpapier en plakband)
  • Knip de oude jute zak in stukjes en laat de kinderen een leeg doosje beplakken met de jute lapjes. Ook het deksel van de buitenkant, maar aan de bovenkant zo, dat het doosje nog wel open kan.
  • Snijd een kurk in schijfjes. (Vraag een volwassene om je te helpen; een kurk is lastig snijden!)
  • Steek een saté prikker door een schijfje kurk, dan door de onderkant van het doosje en dan weer door een schijfje kurk. Als het niet stevig genoeg is kun je er nog een drupje lijm bij doen. (De gaatjes in het doosje moeten ruim genoeg zijn, dan kan de trolley echt rijden.)
  • Een handvat kun je maken van een touwtje, dat je aan de binnenkant van het doosje vastplakt. Een strookje jute is ook mooi als handvat op het dekseltje.
  • Als je de rommeltjes die over zijn; stukjes kurk, stukjes saté prikker, kleine lapjes jute... inpakt in mini stukjes pakpapier, kun je de trolley zak van Sinterklaas vullen met cadeautjes!

Van een wc-rolletje kun je er een Piet of Klaas bij knutselen! Wat zullen ze blij zijn met de moderne zak van Sinterklaas!

Poppenkast Pieten en Sinten van doosjes

Het leuke van deze pakjespieten is; je kunt je hand erin doen en er poppenkast mee spelen. De vingers kunnen niet in de handjes, maar het hoofd bewegen en de hele pop op je arm hebben is al heel leuk voor jonge kinderen. Zo kunnen de Pieten in de kring gesprekken voeren en liedjes zingen met elkaar. De kinderen kunnen een naam voor hun Piet bedenken, een stem en iets wat hij heel goed kan. Zo wordt het echt een 'eigen' poppenkast Piet. Eventueel een poppenkast in de klas, en ze om de beurt een kleine voorstelling laten spelen.

  • een doosje (cup a soup of iets dergelijks) beplakken met cadeaupapier of gekleurd papier
  • ogen, oren, mond erop plakken
  • krullen maken van gekleurde vlechtstroken, of reepjes knippen; even om een potlood wikkelen en op de achterkant van het doosje plakken als haren
  • een pietenmuts knippen uit papier en voor op het doosje plakken. (eventueel ook één aan de achterkant plakken en van boven aan mekaar nieten
  • Crepepapier aan de onderkant van het doosje vastnieten (volwassene)
  • kraag knippen uit taartranden, of wit crëpepapier en over de nietjes aan de onderste rand van het doosje plakken. Uit het binnenste gedeelte van de taartrand, of een wit blad papier, kan een veer voor de muts worden geknipt
  • handjes knippen en aan het crepepapier vastnieten (volwassene)

Je kunt op dezelfde manier een Pietje/Sintje lacht, Sintje huilt maken, door op de achterkant van het doosje de mond op de kop te plakken! Dat geeft weer allerlei mogelijkheden. Een pakje verstoppen bijvoorbeeld en de pop geeft aan of degene die zoekt warm of koud is; als Sint lacht ben je dicht bij het cadeautje!

Poppenkastverhaaltidee

Nodig: twee (doosjes) pietenpoppen: Liedjespiet (Wit gezicht met notenbalken?) en Kunstjespiet (armen en benen van muizentrappetjes?) een 'dekentje' (lapje stof), verstopplek; leeg doosje zonder bodem en bovenkant. Met een stukje plakband aan de poppenkast of tafelrand vastmaken.

Kunstjespiet komt zingend op. Hij zingt de bekende Sinterklaasliedjes helemaal verkeerd! ('Zie ginds komt het vliegtuig', 'Sinterklaas pompoentje', 'daar wordt aan de deur gebeld', 'o kom er eens kijken wat ik in mijn schooltas vind', enz.)

Kunstjespiet is op zoek naar liedjespiet, want hij wil graag leren zingen. Liedjespiet is echter nergens te bekennen, of iemand hem ook gezien heeft?

Na lang en hard 'zingend' roepen, op verschillende manieren, komt Liedjespiet op! Kunstjespiet vraagt waar hij was, of hij liedjes voor wil zingen en zo meer, maar hij krijgt nergens antwoord op; Liedjespiet knikt en schudt zijn hoofd, maar kan niet praten; hij is zijn stem kwijt!

Direct zingt Kunstjespiet: 'Liedjespiet, wiedewiedewiet, ik zie je wel maar ik hoor je niet'. Dat liedje kent hij gelukkig wél goed! Liedjespiet schudt streng met zijn hoofd. Helemaal fout natuurlijk.

Kunstjespiet denkt dat Liedjespiet gewoon een beetje ziek is. Gisteren heeft hij wel duizend liedjes gezongen, dus het is geen wonder dat zijn stem moe is. Kunstjespiet stopt Liedjespiet in bed en doet nog een paar knappe kunstjes voor hem terwijl hij ligt met een 'dekentje' over. Als hij even goed uitrust, komt zijn stem vast gewoon terug. Dan probeert Kunstjespiet nog een slaapliedje te zingen: 'Zie ginds komt de brommer..'
Van ver weg klinkt de stem van Pakjespiet: 'Kunstjespiet, wil je even komen? Ik ben het... Pakjespiet. Je moet me helpen, het pak is te groot, durf jij er bovenop te klimmen?' Kunstjespiet lacht:' ík? Ik durf alles... ik kan misschien niet zingen maar ik kan klimmen als de beste!

Kunstjespiet gaat af, even Pakjespiet helpen. Hij stopt Liedjespiet lekker in: ik kom zó terug hoor.

Liedjespiet slaapt heerlijk, hij snurkt er zelfs bij en draait zich af en toe om. Na een tijdje wordt hij wakker; hij zegt voorzichtig 'aaa', zijn stem wordt steeds luider en duidelijker. Hij is weer beter! Direct begint hij blij te zingen! Hij is vooral blij omdat hij Kunstjespiet nog nét op tijd de liedjes kan leren, want Sinterklaas is al bijna jarig!

Het eerste liedje dat hij Kunstjespiet gaat leren is: 'Liedjespiet, Wiedewiedewiet, ik hoor je wel maar ik zie je niet'
Hij verstopt zich in een lege doos en wacht op Kunstjespiet. Als die er is zingt hij 'lalalala'. Kunstjespiet snapt er natuurlijk niks van; waar is Liedjespiet gebleven? Hij zegt steeds 'Liedjespiet waar ben je? Ik hoor je wel maar ik zie je niet',
Als hij het tenslotte zíngt, springt Liedjespiet tevoorschijn..... "hélemaal goed gezongen, Kunstjespiet!" roept hij blij.
Dan gaan ze samen de 'Stoomboot' oefenen.

Pizza Piet

Als je een pizza doos verft kun je er, net als het voorbeeld hierboven, een mooie grote poppenkastpiet van maken.
Je hele arm verdwijnt dan in de doos, maar het wordt wel een indrukwekkende Piet! In plaats van de uitgeknipte handjes kun je armen maken van grote muizentrappetjes. (Brede stroken knippen van gekleurd papier en aan elkaar plakken voor je begint met het muizentrappetje) De armen plak je onderaan de zijkanten van de pizza doos. Handen eraan en daar weer een zwartgekleurd satéprikkertje of een stukje ijzerdraad aan vastlijmen; zo kun je één van de handen besturen met het stokje en kan 'PizzaPiet' bijvoorbeeld zwaaien, éten (natuurlijk!) en op zijn hoofd krabben. Omdat de pizzadoos zo groot is kun je jezelf er achter verstoppen en ziet de Pizzapiet er nóg echter uit als hij zijn arm beweegt.

In plaats van crepepapier als 'jurkje' kun je natuurlijk ook echte stof gebruiken. Twee stukken voor en achter om het nieten wat eenvoudiger te maken. De kraag als laatste om de nietjes weer weg te werken. Als de arm té ver in de doos wegzakt, kun je een 'handvat' in de doos vastlijmen. (een klein doosje, halverwege de binnenkant.)

Tip: De Pizza Piet en de doosjes Piet zijn ook goed te gebruiken als surprise.

Het kleine 'Grote Boek'

Als jij Sinterklaas was, wat zou je dan in het 'Grote Boek' schrijven over de kinderen in je klas? En wat zou je ze geven?

Nodig: A-4 papier, rood karton A-5, perforator, geel katoen of goud draad, goud papier, speelgoedgidsen of folders (eventueel een kopie van een klassefoto)

  • Vouw een vel A4 twee keer dubbel
  • Je hebt nu een recht kruis, knip over de vouwlijnen
  • Zo haal je vier blaadjes uit één vel A4
  • Maak met een perforator gaatjes in de lange kant van ieder blaadje, ook in de rode kaft.
  • Je kunt de blaadjes met twee mooi gouddraadjes aan elkaar binden en met goudpapier de kaft versieren
  • Schrijf de namen van alle kinderen bovenaan de blaadjes (Op de voor- en achterkanten)
  • Je kunt je vader, moeder, broertjes of zusjes er natuurlijk ook bij in schrijven
  • Onder de namen schrijf je over ieder kind iets leuks. (Iets waar dat kind goed in is bijvoorbeeld)
  • Daarna zoek je in een speelgoedgids een geschikt cadeautje uit.
  • Knip het plaatje uit en plak het op de goede bladzijde in je 'Grote Boek'
  • Misschien moet je van te voren afspreken hoeveel het cadeautje zou mogen kosten én kun je uitrekenen hoeveel je zou moeten betalen voor al die cadeautjes samen
  • Voor kleuters zou je een klassenfoto kunnen kopiëren. Ze kunnen dan op iedere bladzijde een gezicht plakken en een plaatje van een cadeautje eronder. Best moeilijk om te bedenken; 'wat zou .... nou mooi vinden?'

Pakjespiet ging uit fietsen

  • Zet een fiets op een tafel in de klas; bekijken en bespreken wat er allemaal aan en op zit.
  • Vouw een vel (verf)papier één keer dubbel, op de onderste helft tekenen de kinderen de fiets na.(Zo groot als het stuk papier) Wasco tekent lekker op groot papier, eventueel later met ecoline eroverheen.
  • Als de fiets klaar is het papier weer openvouwen en één of meer kunstjespieten boven op de fiets tekenen.
  • Zittend op het zadel bijvoorbeeld, maar ze kunnen ook op hun handen op de fiets staan, of bij elkaar op de nek zitten. Er kan een hele stapel pakjes achterop de fiets worden getekend.
  • Tenslotte een echte pepernoot op de fietsband plakken en eventueel het liedje uitprinten en erbij plakken

Pakjespiet ging uit fietsen toen knapte zijn band
hij moest nu gaan lopen met de fiets aan zijn hand
hij kwam in een dorpje en zei tegen de smit
ik geloof dat er in mijn achterband een pepernootje zit
De smit moest toen lachen en lapte zijn band
toen kon Piet weer fietsen door heel nederland


Kunstjespieten op behang

Rol een stuk behang uit op de grond. Een van de kinderen gaat er op liggen met de armen gestrekt naar boven. Omtrekken met wasco, bij de broek wat ruimer tot de knieën, zodat het een 'pofbroek' wordt. Nu kan de tekening met wasco worden ingetekend en gekleurd. Eventueel later een mooie kraag (taartrand), of echte stofjes en veren erop plakken. Als je de tekening op de kop hangt heb je een 'handstandpiet'. Je kunt ook nóg een langer stuk behang nemen en twee kinderen omtrekken met hun handen tegen elkaar, dan krijg je pas echte kunstjespieten.

Surprise: dinosaurusbot

Nodig: behangplaksel, vel karton, schilderstape, kranten, toiletpapier, cadeautje om erin te stoppen!
  • Maak een 'rol' van karton, dit wordt het middengedeelte van het bot.
  • Plak aan weerszijden van die rol, twee dikke proppen van krantenpapier met schilderstape vast.
  • Als het bot kapot gemaakt moet worden op pakjesavond, stop je het cadeautje er nu vast in, maar je kunt er ook later een 'luikje' insnijden en het cadeautje er dan pas in doen. (Dichtplakken met schilderstape)
  • Leg voordat je écht begint een vuilniszak onder het 'bot'.
  • De eerste laag papier maché kan er nu omheen. Stroken krantenpapier steeds met de handen insmeren met plaksel en er gewoon opleggen. Twee tot drie lagen krantenpapier is wel genoeg.
  • Als je niet wilt verven achteraf, kun je na een laag krantenpapier nog een paar lagen wc-papier gebruiken. Dan heeft het bot direct de goede kleur
  • Het bot moet wel een dag of twee drogen, maar dan heb je een prachtige surprise.

Surprise: geheim boek

Red een oud dik boek, of een telefoongids van het oud papier en snijd er een rechthoek uit. Kinderen moeten hier wel even hulp bij vragen. Het is geduld hebben, steeds een paar blaadjes tegelijk, met een stanleymes bijvoorbeeld, dan weer omslaan en de volgende blaadjes op ongeveer dezelfde plek insnijden. Je kunt het natuurlijk ook precies uitmeten en er even een mal voor maken die je steeds op de pagina`s kan leggen. Leuk om een cadeautje in te verstoppen. Bij de kringloop kun je vaak voor bijna niks losse delen van een oude encyclopedie kopen. Ziet er goed uit als 'geheime verstopplek in de boekenkast. Zo is de surprise zelf ook een cadeautje.

Lees verder

© 2009 - 2024 Elas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Er komt een tijd dat uw kind de leeftijd krijgt om te vertellen dat Sinterklaas niet meer bestaat. Toch is het lastig om…
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Waar bestaat het pak van Sinterklaas uit?Hoe komt het toch dat de Sinterklaas er altijd hetzelfde uitziet? Waarom heeft hij elke dag dezelfde kleren aan en hoeve…

Spijbelen in NederlandSpijbelen in NederlandWanneer een scholier drie dagen achter elkaar, of langer, school verzuimt of in een maand meer dan een achtste van de le…
Vrouw met wiskundeknobbel?Vrouw met wiskundeknobbel?Hoewel jaarlijks duizenden basisschool leerlingen doorstromen naar het voortgezet onderwijs kiezen maar bar weinig meisj…
Elas (56 artikelen)
Laatste update: 16-11-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.