Knutselen met kinderen: thema ruimte / ruimtevaart
In een raket naar de maan; een droom van veel kinderen. Ze kunnen er prachtige verhalen over vertellen, omdat het onderwerp zeer tot de verbeelding spreekt. Dat er mannetjes op de maan zitten, daar is natuurlijk geen twijfel over mogelijk en kinderen weten je vaak precies te vertellen hoe 'ruimtewezens' eruit zien. Een geweldig thema, ook voor jongere kinderen. Er valt veel te leren, maar ze kunnen ook hun fantasie de vrije loop laten. In dit artikel knutselideeën: thema ruimtevaart.
Planeten
- Knip cirkels uit wit papier. Verschillende formaten.
- De kinderen kunnen er met lijm grillige vormen op 'tekenen'. Lijmflesje op de kop; kronkelige lijnen maken over de hele cirkel. (Kranten eronder!)
- Geel zand erover strooien. Het werkt net als glitter, even schudden, af en toe wat aandrukken en het overtollige zand er boven de prullenbak af laten glijden.
- De vlakken tussen de zandlijnen met ecoline inkleuren. Van te voren bedenken wat voor een soort planeet het moet worden; een 'ijsplaneet' wordt lichtblauw met grijs bijvoorbeeld. Een 'vuurplaneet' rood, oranje en geel, een 'bosplaneet' veel tinten groen, of de aarde namaken natuurlijk.
- Op een stuk landbouwplastic, of vellen zwart karton komen de verschillende planeten mooi uit! Dubbelzijdig tape, sterke lijm, of een plakbandje 'rond vouwen' en erachter plakken. Of zwarte stof en spelden gebruiken.
- Misschien nog een grote, gele zon met veel goudkleurige glitter om het zonnestelsel af te maken.
- Raketjes van vouwblaadjes met wat 'vuur' eronder, kunnen er tussen worden geplakt.
Een raketje vouwen:
- 16 vierkantjes vouwen
- doormidden knippen (twee raketjes uit één vouwblaadje)
- smalle kant boven; hoekjes naar binnen vouwen voor punt
- smalle kant onder; middelste lijntje (één hokje) inknippen en de twee middelste punten naar buiten vouwen (zo ontstaan er twee punten aan de buitenkant.)
- versieren met raampjes, enzovoorts, sliertjes rood geel papier eronder plakken als vuur.
Een sterrenkijker
Plak een keukenrol of twee á drie closetrolletjes om met zwart papier. Versieren met bijvoorbeeld goudkleurige sterretjes, knopjes en wijzertjes. De pootjes achter, moeten twee keer zo lang worden als het pootje voor, dan staat hij mooi naar boven gericht. Een rolletje papier (A4) in het midden platdrukken, vastplakken aan de kijker en de uitstekende delen als pootjes naar beneden vouwen. Het voorste pootje kun je maken van een kurk, of een kort rolletje zwart papier.
Je kunt ook eerst de pootjes aan een keukenrol plakken en de hele sterrenkijker daarna omwikkelen met aluminiumfolie.
Het zonnestelsel
"Maak van acht meter japanse stof uw nieuwe pyama": de eerste letter van ieder woord staat voor een planeet, in volgorde vanaf de zon: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto. (De laatste is net planeet-áf verklaard trouwens; te klein.)
De kinderen kunnen ons zonnestelsel namaken. Een boek of plaat erbij nemen, om de kleuren,het formaat en de afstand te kunnen bekijken.
- Neem een groot vel zwart karton
- Ronde dekseltjes, schoteltjes en dergelijke verzamelen in verschillende formaten.
- Voor wat oudere kinderen zijn passers heel handig.
- Formaten in volgorde van de planeten leggen, een groot deksel voor de zon.
- De deksels omtrekken met een potlood.
- Uitprikken of uitknippen.
- Vliegerpapier in allerlei kleuren verzamelen en geschikte kleuren bij de planeten zoeken.
- Achter de gaten plakken; meer kleuren vliegerpapier op elkaar gebruiken kan ook. (Of lijnen stipjes enzovoorts, van andere kleuren vliegerpapier op een groter stuk plakken.)
- Met lichte gelpennen of kleurpotloden de namen en andere informatie, bij de planeten schrijven.
- Voor het raam hangen voor een prachtig effect.
Astronautjes maken
Materiaal; een doorzichtig wasbolletje, een closetrolletje, een prop papier (A4), papier of een lapje stof huidskleur, allerlei restjes papier en karton om te versieren, schaar, stiften, plakband of lijm. Eventueel draadjes wol en wat glitter of goudpapier.
- Maak een prop van een vel A4, niet te dik, hij moet door de opening van het wasbolletje passen
- Doe er een velletje huidskleurig papier, of een lapje stof omheen
- Maak een gezichtje en plak er eventueel haartjes op van restjes wol
- Plak het closetrolletje om met wit papier
- Zet het hoofdje erop en plak het vast met wat lijm of plakband
- Het wasbolletje kan er los overheen worden geschoven
- Rol een velletje wit papier op, druk het plat in het midden en plak dit vast achter aan het rolletje. Buig de beide uiteinden om het closetrolletje heen, zodat ze als armpjes naar voren steken (bij de handjes dichtplakken zodat ze een beetje 'rond' worden)
- Voetjes makken van korte witte rolletjes papier; aan de binnenkant van de closetrol om het randje vouwen en vastplakken
- Twee rolletjes wit papier aan mekaar plakken en als zuurstoffles op de rug van het astronautje plakken
- Een smal strookje zwart papier als zuurstofslang aan de rolletjes en het wasbolletje plakken. Dit kan ook een draadje of een stukje chenilledraad zijn.
- Verder versieren met streepjes op het pak, sterretjes, zakken, Letters en eventueel een 'maansteentje' aan de handjes vast plakken. (Propje geel/goudpapier)
Maanmannetjes plakken van geel papier
Veel verschillende soorten en tinten geel papier en karton! Een maanmannetje scheuren knippen en plakken van allerlei tinten geel óp een vel geel papier. Eventueel gele draadjes veertjes en kraaltjes als extra versiering. De verschillende tinten geel geven een prachtig, geheimzinnig effect. Een lijstje van zwarte vlechtstroken maken het kunstwerkje echt af. Het maanmannetje kan ook op een grote gele cirkel worden geplakt. In plaats van een zwart lijstje kan het geheel dan op een zwarte achtergrond worden geplakt.
Ruimtewezens van klei en ijzerdraad
De kinderen kleien een ruimtewezen. Ze kunnen er ijzerdraadjes insteken als tentakels, antennes enzovoorts. (Ijzerdraadjes om een potlood wikkelen voor spiralen, kralen of bolletjes aluminiumfolie / klei aan de ijzerdraadjes bevestigen.) Als de klei droog is kunnen de ruimtewezens geverfd worden in felle kleurtjes of in zilver en goud tinten.
Lees verder