Studiekeuze: tips om te kiezen!

Studiekeuze, een lastige kwestie. Na je middelbare school kun je gaan studeren. Maar er zijn zo veel studies! En waar kun je het best beginnen? Hoe kun je je het best oriënteren? Even een paar tips om je studiekeuze wat te proberen te vergemakkelijken.

Hier volgen enkele tips voor je studiekeuze:

 • Vergelijk de verschillende steden. Het is belangrijk dat je je thuis kunt voelen in de stad waar je immers ongeveer vier jaar zal zijn.
 • Begin ruim op tijd met je oriëntatie, en neem regelmatig even de tijd om er over na te denken.
 • Zorg voor een brede oriëntatie. Er zijn waarschijnlijk meerdere studies die je leuk zal vinden. Erg belangrijk is om eerst vast te stellen of je beter geschikt bent voor een HBO of een WO studie. Als je VWO hebt gedaan betekent dat niet standaard dat je WO moet doen.
 • Vergelijk de verschillende studies met elkaar. Soms is het lastig om meteen de verschillen tussen bepaalde studies te zien. Ook verschillen de studies per stad. Zo kan een studie geneeskunde in Groningen op bepaalde vlakken verschillen van een studie geneeskunde in Amsterdam.
 • Vraag een studiekeuzetest aan je decaan, of haal er een van internet. Zo'n test is vaak heel handig om je globale interesses duidelijk op papier te krijgen.
 • Bezoek voorlichtingsdagen. Op internet staan de open dagen en voorlichtingsdagen van de universiteiten. Ook ligt er vaak op school informatie over betreffende activiteiten. Ook kun je een dag met een student mee lopen om eens in de praktijk te ervaren hoe het is.
 • Laat je niet te erg beïnvloeden en vertrouw op je gevoel. Het is belangrijk dat je een studie kiest die je daadwerkelijk interesseert, anders is het lastig om later echt goed te worden in je beroep. En besef dat je in je leven na de studie waarschijnlijk voor lange tijd met deze onderwerpen bezig bent.
 • Probeer eens om je eigen zwakke en sterke punten op papier te zetten, en vergelijk ze met de persoonlijke eigenschappen die genoemd worden bij bepaalde studies.
 • Raadpleeg meerdere informatiebronnen. Het meest compleet is een combinatie van brochures, internet, voorlichtingsdagen en gesprekken met je ouders en je vrienden.
 • Knoop eens een praatje aan met mensen die de opleiding heeft gedaan die jou interessant lijkt. Welke banen zijn er die met de studie te maken hebben en zijn er genoeg banen beschikbaar?
 • Praat ook eens met studenten die studies doen die jou leuk lijken. Meestal vinden ze het leuk om je te vertellen over hun ervaringen, en je krijgt een beetje een beeld van hoe het zal zijn om die studie te doen.
 • Raak niet in paniek! Als je het op het laatste moment nog niet weet kun je nog altijd eerst een jaar naar het buitenland gaan om rond te reizen en levenservaring op te doen. Ook zijn er speciale voorlichtingsdagen voor late beslissers.
© 2007 - 2020 Daan123, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop studerenGoedkoop studerenStuderen is een prijzige aangelegenheid waar gelukkig veel geld op te besparen valt. Met deze praktische tips wordt stud…
Studiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesStudiekeuze maken na je HAVO of VWO, tips en adviesEindelijk is het zover. Je bent bijna klaar met je opleiding en hebt binnenkort dat felbegeerde HAVO of VWO diploma. Rui…
Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan vo…
Collegegeld tweede studieCollegegeld tweede studieAls student aan een hogeschool of universiteit moet je collegegeld betalen. Bij onderwijsinstellingen die door de overhe…

Onderwijs in NederlandOnderwijs in NederlandIn nederland is het voor ieder kind verplicht om onderwijs te volgen voor 12 volledige jaren. De meeste kinderen gaan na…
Zwarte en witte scholenZwarte scholen zijn scholen waar voornamelijk allochtone leerlingen op zitten. Deze komen vooral voor in de grote steden…

Reageer op het artikel "Studiekeuze: tips om te kiezen!"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tom, 27-02-2007 13:50 #2
Bedankt! Ik vind het ontzettend moeilijk te kiezen :( zal deze tips zeker onthouden

Kobe, 24-02-2007 10:57 #1
Mooi zo, zal ik zeker in het achterhoofd houden!

Infoteur: Daan123
Gepubliceerd: 23-02-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Reacties: 2
Schrijf mee!