Studiekeuze: tips om te kiezen!
Studiekeuze, een lastige kwestie. Na je middelbare school kun je gaan studeren. Maar er zijn zo veel studies! En waar kun je het best beginnen? Hoe kun je je het best oriënteren? Even een paar tips om je studiekeuze wat te proberen te vergemakkelijken.
Hier volgen enkele tips voor je studiekeuze:
- Vergelijk de verschillende steden. Het is belangrijk dat je je thuis kunt voelen in de stad waar je immers ongeveer vier jaar zal zijn.
- Begin ruim op tijd met je oriëntatie, en neem regelmatig even de tijd om er over na te denken.
- Zorg voor een brede oriëntatie. Er zijn waarschijnlijk meerdere studies die je leuk zal vinden. Erg belangrijk is om eerst vast te stellen of je beter geschikt bent voor een HBO of een WO studie. Als je VWO hebt gedaan betekent dat niet standaard dat je WO moet doen.
- Vergelijk de verschillende studies met elkaar. Soms is het lastig om meteen de verschillen tussen bepaalde studies te zien. Ook verschillen de studies per stad. Zo kan een studie geneeskunde in Groningen op bepaalde vlakken verschillen van een studie geneeskunde in Amsterdam.
- Vraag een studiekeuzetest aan je decaan, of haal er een van internet. Zo'n test is vaak heel handig om je globale interesses duidelijk op papier te krijgen.
- Bezoek voorlichtingsdagen. Op internet staan de open dagen en voorlichtingsdagen van de universiteiten. Ook ligt er vaak op school informatie over betreffende activiteiten. Ook kun je een dag met een student mee lopen om eens in de praktijk te ervaren hoe het is.
- Laat je niet te erg beïnvloeden en vertrouw op je gevoel. Het is belangrijk dat je een studie kiest die je daadwerkelijk interesseert, anders is het lastig om later echt goed te worden in je beroep. En besef dat je in je leven na de studie waarschijnlijk voor lange tijd met deze onderwerpen bezig bent.
- Probeer eens om je eigen zwakke en sterke punten op papier te zetten, en vergelijk ze met de persoonlijke eigenschappen die genoemd worden bij bepaalde studies.
- Raadpleeg meerdere informatiebronnen. Het meest compleet is een combinatie van brochures, internet, voorlichtingsdagen en gesprekken met je ouders en je vrienden.
- Knoop eens een praatje aan met mensen die de opleiding heeft gedaan die jou interessant lijkt. Welke banen zijn er die met de studie te maken hebben en zijn er genoeg banen beschikbaar?
- Praat ook eens met studenten die studies doen die jou leuk lijken. Meestal vinden ze het leuk om je te vertellen over hun ervaringen, en je krijgt een beetje een beeld van hoe het zal zijn om die studie te doen.
- Raak niet in paniek! Als je het op het laatste moment nog niet weet kun je nog altijd eerst een jaar naar het buitenland gaan om rond te reizen en levenservaring op te doen. Ook zijn er speciale voorlichtingsdagen voor late beslissers.
© 2007 - 2024 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop studerenStuderen is een prijzige aangelegenheid waar gelukkig veel geld op te besparen valt. Met deze praktische tips wordt stud…
Collegegeld tweede studieAls student aan een hogeschool of universiteit moet je collegegeld betalen. Bij onderwijsinstellingen die door de overhe…
Onderwijs in NederlandIn nederland is het voor ieder kind verplicht om onderwijs te volgen voor 12 volledige jaren. De meeste kinderen gaan na…
Zwarte en witte scholenZwarte scholen zijn scholen waar voornamelijk allochtone leerlingen op zitten. Deze komen vooral voor in de grote steden…
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.